* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Tatjana VrçŸaj

1381 RAKEK, Partizanska 65
Telefon: (061) 701 100

Biotehniçka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za §ivilstvo, §ivilstvo

ætudij bom predvidoma konŸala novembra 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju enologije.
Sem çtudentka Ÿetrtega letnika §ivilstva na Biotehniçki fakulteti V Ljubljani. Svojo dozdajçnjo izobra§evalno pot bi oznaŸila kot dokaj raznoliko.

Osnovno çolo sem obiskovala na Rakeku in jo konŸala z odliŸnim uspehom. Delovala sem v çtevilnih obçolskih in çolskih dejavnostih. Prejela sem tri bronasta Vegova priznanja in konŸala ni§jo glasbeno çolo.

æolanje sem nadaljevala na tedanji Srednji tehniçki in naravoslovni çoli v Postojni, na naravoslovno-matematiŸni smeri. Poleg angleçkega jezika smo imeli vsa leta srednje çole tudi nemçki jezik. K znanju angleçkega jezika mi je veliko pripomogla tudi udele§ba na enomeseŸnem poŸitniçkem seminarju angleçkega jezika v Veliki Britaniji, v mestu Cambridge. Nadaljevala sem fakultativno uŸenje klavirja ter bila Ÿlanica zbora in ansambla v domaŸem kraju. Zaradi veŸjih obveznosti, ki jih je prinesla srednja çola, sem morala svoje obveznosti in prosti Ÿas premiçljeno naŸrtovati; to mi çe zdaj koristi pri çtudiju in tudi v vsakdanjem §ivljenju. Obvezno enomeseŸno praktiŸno delo sem opravljala na Inçtitutu za raziskovanje Krasa, in to mi je moje tedanje vedenje çe razçirilo. Na zakljuŸnem izpitu sem zagovarjala vpraçanja iz biologije in angleçkega jezika ter ga opravila s prav dobrim uspehom. Skupaj s prav dobrim uspehom v vseh çtirih letnikih srednje çole mi je to pomenilo dobro izhodiçŸe za nadaljnje izobra§evanje.

Po uspeçno opravljenem sprejemnem izpitu in temeljitem premisleku sem se vpisala na Biotehniçko fakulteto, smer §ivilstvo. S svojo §ivljenjsko odloŸitvijo glede çtudija sem zelo zadovoljna. Po kar malce pustih prvih dveh letih çtudija sem konŸno zaŸela spoznavati strokovne predmete §ivilstva predvsem teoretiŸno; tor smo dopolnili s terenskim poukom po çtevilnih delovnih organizacijah. ¦e v tretjem letniku me je pritegnil predmet tehnologija vina, tako da sem v zadnjem semestru çtudija kot izbirno tehnologijo vpisala enologijo ali vinarstvo. Svoje zanimanje na tem podroŸju dopolnjujem z obvezno delovno prakso na Kmetijskem inçtitutu pod vodstvom dr. Mitje KocjanŸiŸa; tamkajçnje delo je zelo raznoliko, pa tudi odgovorno, saj so mi zaupane analize vin. Svoje znanje na tem podroŸju bi rada dopolnila z veŸmeseŸno prakso v tujini, predvidevam, da jo bom lahko opravila prihodnjo pomlad.

V drugem letniku çtudija sem se pridru§ila Mednarodni organizaciji çtudentov kmetijstva (International Association of Agricultural Students - IAAS). Skupaj z drugimi çtudenti smo pripravili dva seminarja. Prvi je bil julija 1994 z naslovom Izzivi marginalnih obmoŸij. Njegov cilj je bil predstaviti udele§encem raznolikost, znaŸilnosti in problematiko obrobnih obmoŸij Slovenije. Drugi del seminarja so vodili kolegi iz ævice. Na koncu smo s çvicarskimi kolegi sestavili poroŸilo o uspehu in dose§kih seminarja. Maja 1995 je potekal v Sloveniji seminar na temo ¬ebelarstvo, ki je obravnaval problematiko, znaŸilnosti in mo§nosti razvoja te dejavnosti pri nas. Tudi o tem seminarju smo izdali poroŸilo. Julija 1994 smo bili gostitelji 37. svetovnega kongresa naçe organizacije, udele§ilo se ga je sto çtudentov iz vsega sveta. Letos smo organizirali dva izmenjalna tedna s kolegi iz ævice in Portugalske ter gostili çtudente iz NemŸije. Do konca leta bomo organizirali çe delovni tabor. V okviru IAAS-a sem se udele§ila Evropskega çtudentskega kongresa '94 v Belgiji, tovrstnega kongresa se nameravam udele§iti tudi letos.

Poleg tega da delujem v IAAS-u çe inçtruiram in delam s posredovanjem ætudentskega servisa kot hostesa.

Zaradi pisanja mnogih seminarskih del sem se udele§ila teŸaja raŸunalniçtva, dopolniti ga nameravam çe jeseni. Prav tako obiskujem teŸaj nemçŸine na Izobra§evalnem srediçŸu MikloçiŸ, saj je za mojo stroko le malo literature v slovenskem jeziku, zlasti za enologijo je veŸina tovrstnih del v francoskem, italijanskem, nemçkem ali angleçkem jeziku.

PriŸakujem, da bom çtudij konŸala do jeseni 1997, vendar pa bi se rada nadalje izobra§evala na podroŸju enologije, saj ima ta veda v Sloveniji bogato prihodnost.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96453y.htm