* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Uro{ Petrovi~

2380 SLOVENJ GRADEC, Tom{i~eva 72
Telefon: (0602) 42 554

Biotehni{ka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, molekularna biologija

[tudij bom predvidoma kon~al aprila 1997. Delati si `elim predvsem v biotehnologiji, raziskavah in razvoju v industriji.
Osnovno {olo sem obiskoval v Slovenj Gradcu. V vi{jih razredih sem sodeloval na tekmovanjih v znanju kemije, matematike, fizike, angle{~ine, tehnike in zgodovine (od ob~inske pa do zvezne ravni), poleg tega pa sem se `e takrat za~el ukvarjati s {portom, s ko{arko in {ahom, danes pa tekmujem v orientacijskem teku. Kon~al sem tudi {tiri razrede glasbene {ole in glasbo {e zmerom gojim kot konji~ek.

Po z odliko kon~ani osemletki sem se vpisal na zdaj{njo Gimnazijo Ravne na Koro{kem, na naravoslovno-matemati~no smer. Tudi tu sem sodeloval na tekmovanjih v znanju iz matematike, fizike in angle{~ine, pod vodstvom mentorjev pa pri razli~nih projektih, tako sem se med drugim ukvarjal s problematiko kemijske in biolo{ke analize koro{kih rek.

Vzporedno s {olsko snovjo sem za~el spoznavati biokemijo. Moje srednje{olsko znanje o tej vedi je bilo le teoreti~no, pridobljeno iz knjig in u~benikov, saj za prakti~no delo na tem podro~ju nisem imel na voljo niti za to opremljenega laboratorija niti ustreznega mentorja. Logi~na posledica mojega zanimanja za biokemijo je bil po srednji {oli, opravljeni z odliko, vpis na Oddelek za biologijo Biotehni{ke fakultete v Ljubljani leta 1992. Po prvem letniku sem se odlo~il za molekularno-biolo{ko smer tega {tudija, saj se biokemija in molekularna biologija tesno prepletata. Poleg obvezne {tudijske snovi sem precej ~asa namenil spoznavanju mo`nosti uporabe matemati~nih metod v biologiji, predvsem danes popularne teorije sistemov z nelinearno dinamiko.

Oktobra 1995 sem bil kot ~lan biolo{ke odprave v Nepalu. Na podlagi te odprave danes `e nastaja moja diplomska naloga, ki jo pripravljam na Kemijskem in{titutu v Ljubljani pod mentorstvom doc. dr. Nine Gunde Cimerman. V nalogi raziskujem glive iz ekstremnih habitatov nepalske Himalaje s poudarkom na njihovi potencialni uporabnosti v biotehnolo{ki industriji.

Aktivno obvladam angle{~ino, pasivno znanje pa imam iz nem{~ine. Znam uporabljati ra~unalnik (okolji DOS in Windows).

Svoje znanje in ideje bi rad v slu`bi uporabil za re{evanje problemov, ki nastajajo v industriji. Menim, da lahko tudi strokovnjaki biolo{kega profila precej pripomoremo k raziskavam in razvoju v biotehnolo{ki industriji.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96451y.htm