* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Uroç PetroviŸ

2380 SLOVENJ GRADEC, TomçiŸeva 72
Telefon: (0602) 42 554

Biotehniçka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, molekularna biologija

ætudij bom predvidoma konŸal aprila 1997. Delati si §elim predvsem v biotehnologiji, raziskavah in razvoju v industriji.
Osnovno çolo sem obiskoval v Slovenj Gradcu. V viçjih razredih sem sodeloval na tekmovanjih v znanju kemije, matematike, fizike, angleçŸine, tehnike in zgodovine (od obŸinske pa do zvezne ravni), poleg tega pa sem se §e takrat zaŸel ukvarjati s çportom, s koçarko in çahom, danes pa tekmujem v orientacijskem teku. KonŸal sem tudi çtiri razrede glasbene çole in glasbo çe zmerom gojim kot konjiŸek.

Po z odliko konŸani osemletki sem se vpisal na zdajçnjo Gimnazijo Ravne na Koroçkem, na naravoslovno-matematiŸno smer. Tudi tu sem sodeloval na tekmovanjih v znanju iz matematike, fizike in angleçŸine, pod vodstvom mentorjev pa pri razliŸnih projektih, tako sem se med drugim ukvarjal s problematiko kemijske in bioloçke analize koroçkih rek.

Vzporedno s çolsko snovjo sem zaŸel spoznavati biokemijo. Moje srednjeçolsko znanje o tej vedi je bilo le teoretiŸno, pridobljeno iz knjig in uŸbenikov, saj za praktiŸno delo na tem podroŸju nisem imel na voljo niti za to opremljenega laboratorija niti ustreznega mentorja. LogiŸna posledica mojega zanimanja za biokemijo je bil po srednji çoli, opravljeni z odliko, vpis na Oddelek za biologijo Biotehniçke fakultete v Ljubljani leta 1992. Po prvem letniku sem se odloŸil za molekularno-bioloçko smer tega çtudija, saj se biokemija in molekularna biologija tesno prepletata. Poleg obvezne çtudijske snovi sem precej Ÿasa namenil spoznavanju mo§nosti uporabe matematiŸnih metod v biologiji, predvsem danes popularne teorije sistemov z nelinearno dinamiko.

Oktobra 1995 sem bil kot Ÿlan bioloçke odprave v Nepalu. Na podlagi te odprave danes §e nastaja moja diplomska naloga, ki jo pripravljam na Kemijskem inçtitutu v Ljubljani pod mentorstvom doc. dr. Nine Gunde Cimerman. V nalogi raziskujem glive iz ekstremnih habitatov nepalske Himalaje s poudarkom na njihovi potencialni uporabnosti v biotehnoloçki industriji.

Aktivno obvladam angleçŸino, pasivno znanje pa imam iz nemçŸine. Znam uporabljati raŸunalnik (okolji DOS in Windows).

Svoje znanje in ideje bi rad v slu§bi uporabil za reçevanje problemov, ki nastajajo v industriji. Menim, da lahko tudi strokovnjaki bioloçkega profila precej pripomoremo k raziskavam in razvoju v biotehnoloçki industriji.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96451y.htm