* ZRSZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *


Rasto Oderlap

2390 RAVNE NA KORO[KEM, Kotlje 128
Telefon: (0602) 23 053
E-mail: rasto.oderlap@@uni-lj.si

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, finan~na smer in smer za tr`enje

[tudij bom predvidoma kon~al januarja 1997. Delati si `elim predvsem v financah in tr`enju - v panogi, ki razvija podjetni{ki duh.


Osnovno {olo sem kon~al v Ljubljani in vseh osem let dosegal odli~en uspeh. [olanje sem nadaljeval na Gimnaziji Ledina. Kon~al sem jo z odliko in bil s tem opro{~en opravljanja zaklju~nega izpita. Vpisal sem se na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, ki je najbolj ustrezala mojim `eljam po znanju. @e v srednji {oli so me namre~ zanimale teme z razli~nih ekonomskih podro~ij. Ko se je bilo v tretjem letniku treba usmeriti, sem izbral finan~no smer. Ob semestralnih po~itnicah pa sem spoznal, da me zanimajo tudi predmeti, ki jih obiskujejo kolegi na smeri za tr`enje. Zaradi tega sem zaprosil za naknadni vpis tr`enjske smeri. Tako sem `e v tretjem letniku lahko opravljal izpite na obeh smereh. S tem sem si izbral napornej{i ritem dela, vendar pa mi ni `al, saj bodo koristi zagotovo ve~je od vlo`enga truda.

Pri predmetu Metode tr`enjskega raziskovanja sem s skupino {tudentov opravil tr`no raziskavo za zunanjega naro~nika Mladinsko knjigo zalo`bo, d.d. Namen raziskave je bil ugotoviti vpliv zunanje podobe knjige, uveljavljenosti avtorja, privla~nosti naslova in propagandnega gradiva na nakupno vedenje kupcev. Na fakulteti sem pridobil tudi aktivno znanje angle{kega jezika, nem{kega pa znam pasivno `e od srednje {ole. Ra~unalni{tvo in informacijska tehnologija me zelo veselita, zato pri najrazli~nej{ih projektih v sklopu {tudija uporabljam kot zelo koristen vir informacij internet. Udele`il sem se nadaljevalnega te~aja iz interneta, ki ga je priredil Aiesec aprila letos. Obvladam operacijski sistem Windows 3.11 in Windows 95 ter programski paket Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint in Schedule). Veseli me tudi avdio podro~je.

Za~el sem `e pisati diplomsko nalogo z naslovom Ocena stanja podjetni{ke pospe{evalne mre`e v ljubljanski regiji. Namen naloge je ugotoviti ustreznost trenutnega sistema spodbujanja podjetni{tva, ki je najpomembnej{i dejavnik razvoja slovenskega gospodarstva, in predlagati nadaljnje usmeritve na tem podro~ju. Del projekta je tudi anketa med podjetniki o koristnosti pospe{evalne mre`e pri nas. V naslednjem letu, ko bo manj {tudijskih obveznosti, bi se rad nau~il {e tretjega jezika, najverjetneje italijan{~ine.

Ker je {port pomemben dodatek v `ivljenju, se ukvarjam z njim `e od otro{tva. Sem stalni ~lan dr`avne odbojkarske reprezentance, klubske tekme pa igram za Olimpijo iz Ljubljane. Zelo vesel sem, da mi uspeva {tudij usklajevati z vrhunskim {portom.

Opravil sem `e obvezno strokovno prakso v podjetju Autocommerce, d.d., iz Ljubljane, delal sem v finan~no-ra~unovodskem sektorju.

Po diplomi in odslu`eni voja{~ini bi se `elel zaposliti v podjetju, jasno usmerjenem v rast in razvoj. Pri tem `elim prispevati ~im ve~ tudi sam. Rad imam skupinsko delo, saj sem ga `e dobro spoznal pri projektnih nalogah na fakulteti. Obenem sem pripravljen sprejeti odgovornost za zahtevne naloge. Mislim, da je prihodnost slovenskih podjetij v prodoru na mo~ne zahodne trge, ki so sicer zahtevnej{i, a je tudi prihodek na njih dolgoro~no vi{ji. Na teh trgih bomo uspeli predvsem z vlaganjem v znanje.


* ZRSZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *


Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96449y.htm