* ZRSZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *


Rasto Oderlap

2390 RAVNE NA KOROæKEM, Kotlje 128
Telefon: (0602) 23 053
E-mail: rasto.oderlap¦¦uni-lj.si

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, finanŸna smer in smer za tr§enje

ætudij bom predvidoma konŸal januarja 1997. Delati si §elim predvsem v financah in tr§enju - v panogi, ki razvija podjetniçki duh.


Osnovno çolo sem konŸal v Ljubljani in vseh osem let dosegal odliŸen uspeh. æolanje sem nadaljeval na Gimnaziji Ledina. KonŸal sem jo z odliko in bil s tem oproçŸen opravljanja zakljuŸnega izpita. Vpisal sem se na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, ki je najbolj ustrezala mojim §eljam po znanju. ¦e v srednji çoli so me namreŸ zanimale teme z razliŸnih ekonomskih podroŸij. Ko se je bilo v tretjem letniku treba usmeriti, sem izbral finanŸno smer. Ob semestralnih poŸitnicah pa sem spoznal, da me zanimajo tudi predmeti, ki jih obiskujejo kolegi na smeri za tr§enje. Zaradi tega sem zaprosil za naknadni vpis tr§enjske smeri. Tako sem §e v tretjem letniku lahko opravljal izpite na obeh smereh. S tem sem si izbral napornejçi ritem dela, vendar pa mi ni §al, saj bodo koristi zagotovo veŸje od vlo§enga truda.

Pri predmetu Metode tr§enjskega raziskovanja sem s skupino çtudentov opravil tr§no raziskavo za zunanjega naroŸnika Mladinsko knjigo zalo§bo, d.d. Namen raziskave je bil ugotoviti vpliv zunanje podobe knjige, uveljavljenosti avtorja, privlaŸnosti naslova in propagandnega gradiva na nakupno vedenje kupcev. Na fakulteti sem pridobil tudi aktivno znanje angleçkega jezika, nemçkega pa znam pasivno §e od srednje çole. RaŸunalniçtvo in informacijska tehnologija me zelo veselita, zato pri najrazliŸnejçih projektih v sklopu çtudija uporabljam kot zelo koristen vir informacij internet. Udele§il sem se nadaljevalnega teŸaja iz interneta, ki ga je priredil Aiesec aprila letos. Obvladam operacijski sistem Windows 3.11 in Windows 95 ter programski paket Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint in Schedule). Veseli me tudi avdio podroŸje.

ZaŸel sem §e pisati diplomsko nalogo z naslovom Ocena stanja podjetniçke pospeçevalne mre§e v ljubljanski regiji. Namen naloge je ugotoviti ustreznost trenutnega sistema spodbujanja podjetniçtva, ki je najpomembnejçi dejavnik razvoja slovenskega gospodarstva, in predlagati nadaljnje usmeritve na tem podroŸju. Del projekta je tudi anketa med podjetniki o koristnosti pospeçevalne mre§e pri nas. V naslednjem letu, ko bo manj çtudijskih obveznosti, bi se rad nauŸil çe tretjega jezika, najverjetneje italijançŸine.

Ker je çport pomemben dodatek v §ivljenju, se ukvarjam z njim §e od otroçtva. Sem stalni Ÿlan dr§avne odbojkarske reprezentance, klubske tekme pa igram za Olimpijo iz Ljubljane. Zelo vesel sem, da mi uspeva çtudij usklajevati z vrhunskim çportom.

Opravil sem §e obvezno strokovno prakso v podjetju Autocommerce, d.d., iz Ljubljane, delal sem v finanŸno-raŸunovodskem sektorju.

Po diplomi in odslu§eni vojaçŸini bi se §elel zaposliti v podjetju, jasno usmerjenem v rast in razvoj. Pri tem §elim prispevati Ÿim veŸ tudi sam. Rad imam skupinsko delo, saj sem ga §e dobro spoznal pri projektnih nalogah na fakulteti. Obenem sem pripravljen sprejeti odgovornost za zahtevne naloge. Mislim, da je prihodnost slovenskih podjetij v prodoru na moŸne zahodne trge, ki so sicer zahtevnejçi, a je tudi prihodek na njih dolgoroŸno viçji. Na teh trgih bomo uspeli predvsem z vlaganjem v znanje.


* ZRSZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *


Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z964498.htm