* ZRSZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *


Rasto Oderlap

2390 RAVNE NA KOROŠKEM, Kotlje 128
Telefon: (0602) 23 053
E-mail: rasto.oderlapŽŽuni-lj.si

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, finančna smer in smer za trženje

Študij bom predvidoma končal januarja 1997. Delati si želim predvsem v financah in trženju - v panogi, ki razvija podjetniški duh.


Osnovno šolo sem končal v Ljubljani in vseh osem let dosegal odličen uspeh. Šolanje sem nadaljeval na Gimnaziji Ledina. Končal sem jo z odliko in bil s tem oproščen opravljanja zaključnega izpita. Vpisal sem se na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, ki je najbolj ustrezala mojim željam po znanju. Že v srednji šoli so me namreč zanimale teme z različnih ekonomskih področij. Ko se je bilo v tretjem letniku treba usmeriti, sem izbral finančno smer. Ob semestralnih počitnicah pa sem spoznal, da me zanimajo tudi predmeti, ki jih obiskujejo kolegi na smeri za trženje. Zaradi tega sem zaprosil za naknadni vpis trženjske smeri. Tako sem že v tretjem letniku lahko opravljal izpite na obeh smereh. S tem sem si izbral napornejši ritem dela, vendar pa mi ni žal, saj bodo koristi zagotovo večje od vloženga truda.

Pri predmetu Metode trženjskega raziskovanja sem s skupino študentov opravil tržno raziskavo za zunanjega naročnika Mladinsko knjigo založbo, d.d. Namen raziskave je bil ugotoviti vpliv zunanje podobe knjige, uveljavljenosti avtorja, privlačnosti naslova in propagandnega gradiva na nakupno vedenje kupcev. Na fakulteti sem pridobil tudi aktivno znanje angleškega jezika, nemškega pa znam pasivno že od srednje šole. Računalništvo in informacijska tehnologija me zelo veselita, zato pri najrazličnejših projektih v sklopu študija uporabljam kot zelo koristen vir informacij internet. Udeležil sem se nadaljevalnega tečaja iz interneta, ki ga je priredil Aiesec aprila letos. Obvladam operacijski sistem Windows 3.11 in Windows 95 ter programski paket Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint in Schedule). Veseli me tudi avdio področje.

Začel sem že pisati diplomsko nalogo z naslovom Ocena stanja podjetniške pospeševalne mreže v ljubljanski regiji. Namen naloge je ugotoviti ustreznost trenutnega sistema spodbujanja podjetništva, ki je najpomembnejši dejavnik razvoja slovenskega gospodarstva, in predlagati nadaljnje usmeritve na tem področju. Del projekta je tudi anketa med podjetniki o koristnosti pospeševalne mreže pri nas. V naslednjem letu, ko bo manj študijskih obveznosti, bi se rad naučil še tretjega jezika, najverjetneje italijanščine.

Ker je šport pomemben dodatek v življenju, se ukvarjam z njim že od otroštva. Sem stalni član državne odbojkarske reprezentance, klubske tekme pa igram za Olimpijo iz Ljubljane. Zelo vesel sem, da mi uspeva študij usklajevati z vrhunskim športom.

Opravil sem že obvezno strokovno prakso v podjetju Autocommerce, d.d., iz Ljubljane, delal sem v finančno-računovodskem sektorju.

Po diplomi in odsluženi vojaščini bi se želel zaposliti v podjetju, jasno usmerjenem v rast in razvoj. Pri tem želim prispevati čim več tudi sam. Rad imam skupinsko delo, saj sem ga že dobro spoznal pri projektnih nalogah na fakulteti. Obenem sem pripravljen sprejeti odgovornost za zahtevne naloge. Mislim, da je prihodnost slovenskih podjetij v prodoru na močne zahodne trge, ki so sicer zahtevnejši, a je tudi prihodek na njih dolgoročno višji. Na teh trgih bomo uspeli predvsem z vlaganjem v znanje.


* ZRSZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *


Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z964491.htm