* ZRSZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *


Tatjana [krlec

9252 RADENCI, Pari~jak 35
Telefon: (069) 65 803

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, ekonomija-marketing

[tudij bom predvidoma kon~ala oktobra 1996. Delati si `elim predvsem v ogla{evanju, odnosih z javnostmi, komuniciranju, prodaji.


Osnovno {olo sem obiskovala na Kapeli, ki z gri~evnato okolico in vinogradi prebuja v nas, ki tam `ivimo, odprtost, veselje in pozitiven pogled na `ivljenje. Otro{tvo sem pre`ivela mirno, brez pretresov. Osnovno{olske obveznosti mi niso delale te`av. Dosegala sem dobre uspehe in priznanja na tekmovanjih iz maternega jezika in matematike. V {estem razredu sem se udele`ila republi{kega tekmovanja v Veseli {oli v Ljubljani. Obiskovala sem razli~ne dopolnilne dejavnosti v okviru {ole, tako {portne, likovne, dramske in pevske.

Po kon~ani osemletki sem se vpisala na Srednjo dru`boslovno in ekonomsko {olo v Murski Soboti, in se tam dokaj hitro privadila na nove zahteve in profesorje. V prvih dveh letih sta me {e posebno zanimali zgodovina in geografija. V okviru u~nega na~rta sem pripravila seminarsko nalogo o Japonski. V vi{jih letnikih so me zanimali predvsem ekonomski predmeti, posebno statistika in politi~na ekonomija. Vse letnike, razen drugega, sem kon~ala z odli~nim uspehom, zato sem bila ob koncu ~etrtega opro{~ena mature. Kljub temu se u~enju nisem ognila, saj so bili pred mano {e sprejemni izpiti na fakultete.

Vsa leta na srednji {oli sem nameravala nadaljevati {olanje na fakulteti. Odlo~ila sem se za Ekonomsko-poslovno fakulteto v Mariboru, ker je v primerjavi z Ekonomsko fakulteto v Ljubljani usmerjena bolj podjetni{ko, mikroekonomsko. Uspe{no sem opravila sprejemne izpite. Kaj kmalu mi je bilo jasno, da sem izbrala pravo fakulteto. Najprej se je sicer bilo treba navaditi na novi na~in u~enja, vendar tudi to ni bil pretrd oreh. [tudijske obveznosti sem opravljala uspe{no in v predpisanih rokih.

Po opravljenih dveh semestrih sem se odlo~ila za integralni {tudij na smeri za visoko{olski {tudij; to je pomenilo {e dva splo{na semestra in {ele nato odlo~itev za {tudijsko smer. V {tudijskem programu drugega letnika, ki nam je nakazal mogo~e smeri {tudija, so mi najbolj ustrezali marketin{ki predmeti, zato sem po kon~anem drugem letniku vpisala smer marketing ali tr`enje.

Program predmetov me je zanimal, zato sem poleg {tudijske literature redno prebirala tudi dodatno in strokovne revije, predvsem Marketing magazin in Manager. Kot {tudijski predmet na Ekonomsko poslovni fakulteti je zanimiv tudi tuji jezik. Kot prvi tuji jezik sem poslu{ala predavanja nem{kega jezika, in sicer poslovno komuniciranje in korespondenco. Nem{ki jezik obvladam precej dobro, angle{kega malo slab{e, vendar se nameravam v angle{~ini {e spopolnjevati. Individualno se u~im tudi italijanski jezik.

Po povpre~nih izpitnih ocenah sicer nisem najbolj{a {tudentka, vendar tudi ne najslab{a. Ocene mi niso nikoli bile objektivno merilo dose`ene ravni znanja. Trudila sem se, da bi obvladala obvezne vsebine ter si pridobila {ir{e znanje na podro~jih, ki so me posebno zanimala, npr.: ogla{evanje, komuniciranje z javnostjo, zaposlenimi, oblikovanje izdelkov in njihove ovojnine, psihologija porabnikov ipd.

Obvezno delovno prakso v srednji {oli sem opravljala v Ljubljanski banki, Pomurski banki v Gornji Radgoni, tam sem opravljala le razna rutinska pisarni{ka opravila. To me je {e bolj utrdilo v odlo~itvi, da bom nadaljevala {olanje na fakulteti.

Med po~itnicami sem si delovne izku{nje pridobivala v podjetju Zdravili{~e Radenska Radenci, in tako v zadnjih sedmih letih spoznala `e skoraj vse oddelke podjetja: ra~unovodstvo, finan~no slu`bo, skladi{~e, pravni in prodajni oddelek. Vsako poletje se mi je vtisnilo v spomin predvsem po zaslugi zaposlenih, ki so mi dali ob~utek, da je tudi moje delo podjetju potrebno in cenjeno.

Zdaj poslu{am predavanja v osmem semestru. ^imprej, predvidoma jeseni, nameravam diplomirati. Tema, ki me najbolj zanima, pa so sejmi kot oblika komuniciranja s porabniki ali kupci.

Precej dobro obvladam delo z osebnim ra~unalnikom, tako besedilno kot grafi~no oblikovanje. Moji konji~ki so oblikovanje izdelkov iz suhega cvetja, papirja in kartona, kolesarjenje in aerobika. V prostem ~asu, predvsem spomladi in jeseni, pa se urim v osebni prodaji reklamnih izdelkov. Zelo rada potujem, spoznavam nove ljudi in njihovo kulturo.

Po opravljeni diplomi bi se `elela zaposliti v dinami~nem kolektivu, sprejemljivem za sve`e zamisli in ljudi. Vajena sem delati v skupini in z ljudmi. Sem samostojna in prilagodljiva. Zaupanim nalogam se posvetim z vso pozornostjo in mo~jo. Vajena sem vsakdanjih vo`enj, zato ni nujno, da bi bilo delovno mesto v bli`ini bivali{~a.


* ZRSZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *


Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96448y.htm