* ZRSZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *


Tatjana ækrlec

9252 RADENCI, PariŸjak 35
Telefon: (069) 65 803

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, ekonomija-marketing

ætudij bom predvidoma konŸala oktobra 1996. Delati si §elim predvsem v oglaçevanju, odnosih z javnostmi, komuniciranju, prodaji.


Osnovno çolo sem obiskovala na Kapeli, ki z griŸevnato okolico in vinogradi prebuja v nas, ki tam §ivimo, odprtost, veselje in pozitiven pogled na §ivljenje. Otroçtvo sem pre§ivela mirno, brez pretresov. Osnovnoçolske obveznosti mi niso delale te§av. Dosegala sem dobre uspehe in priznanja na tekmovanjih iz maternega jezika in matematike. V çestem razredu sem se udele§ila republiçkega tekmovanja v Veseli çoli v Ljubljani. Obiskovala sem razliŸne dopolnilne dejavnosti v okviru çole, tako çportne, likovne, dramske in pevske.

Po konŸani osemletki sem se vpisala na Srednjo dru§boslovno in ekonomsko çolo v Murski Soboti, in se tam dokaj hitro privadila na nove zahteve in profesorje. V prvih dveh letih sta me çe posebno zanimali zgodovina in geografija. V okviru uŸnega naŸrta sem pripravila seminarsko nalogo o Japonski. V viçjih letnikih so me zanimali predvsem ekonomski predmeti, posebno statistika in politiŸna ekonomija. Vse letnike, razen drugega, sem konŸala z odliŸnim uspehom, zato sem bila ob koncu Ÿetrtega oproçŸena mature. Kljub temu se uŸenju nisem ognila, saj so bili pred mano çe sprejemni izpiti na fakultete.

Vsa leta na srednji çoli sem nameravala nadaljevati çolanje na fakulteti. OdloŸila sem se za Ekonomsko-poslovno fakulteto v Mariboru, ker je v primerjavi z Ekonomsko fakulteto v Ljubljani usmerjena bolj podjetniçko, mikroekonomsko. Uspeçno sem opravila sprejemne izpite. Kaj kmalu mi je bilo jasno, da sem izbrala pravo fakulteto. Najprej se je sicer bilo treba navaditi na novi naŸin uŸenja, vendar tudi to ni bil pretrd oreh. ætudijske obveznosti sem opravljala uspeçno in v predpisanih rokih.

Po opravljenih dveh semestrih sem se odloŸila za integralni çtudij na smeri za visokoçolski çtudij; to je pomenilo çe dva sploçna semestra in çele nato odloŸitev za çtudijsko smer. V çtudijskem programu drugega letnika, ki nam je nakazal mogoŸe smeri çtudija, so mi najbolj ustrezali marketinçki predmeti, zato sem po konŸanem drugem letniku vpisala smer marketing ali tr§enje.

Program predmetov me je zanimal, zato sem poleg çtudijske literature redno prebirala tudi dodatno in strokovne revije, predvsem Marketing magazin in Manager. Kot çtudijski predmet na Ekonomsko poslovni fakulteti je zanimiv tudi tuji jezik. Kot prvi tuji jezik sem posluçala predavanja nemçkega jezika, in sicer poslovno komuniciranje in korespondenco. Nemçki jezik obvladam precej dobro, angleçkega malo slabçe, vendar se nameravam v angleçŸini çe spopolnjevati. Individualno se uŸim tudi italijanski jezik.

Po povpreŸnih izpitnih ocenah sicer nisem najboljça çtudentka, vendar tudi ne najslabça. Ocene mi niso nikoli bile objektivno merilo dose§ene ravni znanja. Trudila sem se, da bi obvladala obvezne vsebine ter si pridobila çirçe znanje na podroŸjih, ki so me posebno zanimala, npr.: oglaçevanje, komuniciranje z javnostjo, zaposlenimi, oblikovanje izdelkov in njihove ovojnine, psihologija porabnikov ipd.

Obvezno delovno prakso v srednji çoli sem opravljala v Ljubljanski banki, Pomurski banki v Gornji Radgoni, tam sem opravljala le razna rutinska pisarniçka opravila. To me je çe bolj utrdilo v odloŸitvi, da bom nadaljevala çolanje na fakulteti.

Med poŸitnicami sem si delovne izkuçnje pridobivala v podjetju ZdraviliçŸe Radenska Radenci, in tako v zadnjih sedmih letih spoznala §e skoraj vse oddelke podjetja: raŸunovodstvo, finanŸno slu§bo, skladiçŸe, pravni in prodajni oddelek. Vsako poletje se mi je vtisnilo v spomin predvsem po zaslugi zaposlenih, ki so mi dali obŸutek, da je tudi moje delo podjetju potrebno in cenjeno.

Zdaj posluçam predavanja v osmem semestru. ¬imprej, predvidoma jeseni, nameravam diplomirati. Tema, ki me najbolj zanima, pa so sejmi kot oblika komuniciranja s porabniki ali kupci.

Precej dobro obvladam delo z osebnim raŸunalnikom, tako besedilno kot grafiŸno oblikovanje. Moji konjiŸki so oblikovanje izdelkov iz suhega cvetja, papirja in kartona, kolesarjenje in aerobika. V prostem Ÿasu, predvsem spomladi in jeseni, pa se urim v osebni prodaji reklamnih izdelkov. Zelo rada potujem, spoznavam nove ljudi in njihovo kulturo.

Po opravljeni diplomi bi se §elela zaposliti v dinamiŸnem kolektivu, sprejemljivem za sve§e zamisli in ljudi. Vajena sem delati v skupini in z ljudmi. Sem samostojna in prilagodljiva. Zaupanim nalogam se posvetim z vso pozornostjo in moŸjo. Vajena sem vsakdanjih vo§enj, zato ni nujno, da bi bilo delovno mesto v bli§ini bivaliçŸa.


* ZRSZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *


Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z964488.htm