* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Tadeja Primo`i~

4226 @IRI, Jobstova 29
Telefon: (064) 692 532

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - etnologija in kulturna antropologija, B - sociologija kulture

Delati si `elim predvsem na podro~ju oblikovanja ~ipk in aplikacij, raziskovanja, promocije in tr`enja kulturne dedi{~ine.
Moja izobra`evalna pot se je za~ela pri petih letih, ko sem zaradi neznanske energije in radovednosti za~ela obiskovati malo {olo. Nato sem obiskovala Osnovno {olo @iri, se v vseh letih udele`evala mnogih tekmovanj in prejela ve~ priznanj (matematika, slovenski jezik, Vesela {ola idr.).

Poleg {ole mi je ostalo {e dovolj ~asa za razli~ne ob{olske dejavnosti - kemijski in biolo{ki kro`ek, ro~na dela, taborniki, klekljarska in glasbena {ola - to in {e kaj je izpolnjevalo moj prosti ~as. Ve~ let sem tudi trenirala ko{arko v {olskem {portnem dru{tvu in v razli~nih ob~inskih in obmo~nih selekcijah.

Po osnovni {oli sem si `elela pridobiti ~im ve~ splo{nega znanja in se vpisala na Srednjo jezikovno in dru`boslovno {olo v [kofji Loki. @e zelo kmalu sem ugotovila, da bo moje nadaljnje izobra`evanje namenjeno ohranjanju kulturne dedi{~ine in preu~evanju kulture in na~ina `ivljenja Slovencev, zato sem dopolnjevala svoje znanje klekljanja, ki sem si ga pridobila doma v dru`ini in klekljarski {oli.

V {olskem letu 1991/92 sem vpisala {tudij etnologije in kulturne antropologije ter sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani, in si pridobila veliko teoreti~nega znanja. Toda ker vem, da teorija brez prakse ne zado{~a, sem se med {tudijem {e dodatno izobra`evala.

Kon~ala sem {olo klekljanja za u~iteljice oziroma mentorice klekljanja na{e klekljane ~ipke, ki je v letih 1992-1994 potekala v [kofji Loki in delno v Idriji. Udele`ila sem se tudi te~ajev u~iteljice klekljanja Marthe Polansky iz Nem~ije, tam sem se nau~ila izdelave razli~nih tujih klekljarskih tehnik in elementov ter risanja in ozna~evanja vzorcev in prilog.

Vodila sem ve~ klekljarskih te~ajev in delavnic, pripravila nekaj razstav in predavanj o ~ipkah ter z avtorsko oblikovano ~ipko sodelovala na razli~nih razstavah doma in v tujini.

Od {olskega leta 1994/95 pou~ujem predmet umetnost in zgodovina ~ipkarstva (pregled svetovne zgodovine ~ipkarstva in ~ipk) na Poklicni ~ipkarski {oli v Idriji, za katerega sem pripravila tudi program in zbrala potrebno gradivo.

V zadnjem ~asu se ukvarjam s pisanjem za strokovne in poljudne revije in ~asnike. Govorim angle{ki jezik, pasivno znanje pa imam iz francoskega in nem{kega jezika. Obvladam tudi osnove ra~unalni{tva. Seveda si `elim to znanje {e spopolniti.

Po diplomi bi se rada zaposlila v instituciji, kjer bom lahko opravljala raznoliko in ustvarjalno delo, nadaljevala {tudij na podiplomski stopnji in kjer bodo znali razumeti mojo `eljo po dopolnjevanju specifi~nega znanja. Nadaljnje raziskovanje zgodovine ~ipkarstva, sodobno oblikovanje ~ipk in njihovih aplikacij, doma~a obrt, promocija
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96447y.htm