* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Tadeja Primo§iŸ

4226 ¦IRI, Jobstova 29
Telefon: (064) 692 532

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - etnologija in kulturna antropologija, B - sociologija kulture

Delati si §elim predvsem na podroŸju oblikovanja Ÿipk in aplikacij, raziskovanja, promocije in tr§enja kulturne dediçŸine.
Moja izobra§evalna pot se je zaŸela pri petih letih, ko sem zaradi neznanske energije in radovednosti zaŸela obiskovati malo çolo. Nato sem obiskovala Osnovno çolo ¦iri, se v vseh letih udele§evala mnogih tekmovanj in prejela veŸ priznanj (matematika, slovenski jezik, Vesela çola idr.).

Poleg çole mi je ostalo çe dovolj Ÿasa za razliŸne obçolske dejavnosti - kemijski in bioloçki kro§ek, roŸna dela, taborniki, klekljarska in glasbena çola - to in çe kaj je izpolnjevalo moj prosti Ÿas. VeŸ let sem tudi trenirala koçarko v çolskem çportnem druçtvu in v razliŸnih obŸinskih in obmoŸnih selekcijah.

Po osnovni çoli sem si §elela pridobiti Ÿim veŸ sploçnega znanja in se vpisala na Srednjo jezikovno in dru§boslovno çolo v ækofji Loki. ¦e zelo kmalu sem ugotovila, da bo moje nadaljnje izobra§evanje namenjeno ohranjanju kulturne dediçŸine in preuŸevanju kulture in naŸina §ivljenja Slovencev, zato sem dopolnjevala svoje znanje klekljanja, ki sem si ga pridobila doma v dru§ini in klekljarski çoli.

V çolskem letu 1991/92 sem vpisala çtudij etnologije in kulturne antropologije ter sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani, in si pridobila veliko teoretiŸnega znanja. Toda ker vem, da teorija brez prakse ne zadoçŸa, sem se med çtudijem çe dodatno izobra§evala.

KonŸala sem çolo klekljanja za uŸiteljice oziroma mentorice klekljanja naçe klekljane Ÿipke, ki je v letih 1992-1994 potekala v ækofji Loki in delno v Idriji. Udele§ila sem se tudi teŸajev uŸiteljice klekljanja Marthe Polansky iz NemŸije, tam sem se nauŸila izdelave razliŸnih tujih klekljarskih tehnik in elementov ter risanja in oznaŸevanja vzorcev in prilog.

Vodila sem veŸ klekljarskih teŸajev in delavnic, pripravila nekaj razstav in predavanj o Ÿipkah ter z avtorsko oblikovano Ÿipko sodelovala na razliŸnih razstavah doma in v tujini.

Od çolskega leta 1994/95 pouŸujem predmet umetnost in zgodovina Ÿipkarstva (pregled svetovne zgodovine Ÿipkarstva in Ÿipk) na Poklicni Ÿipkarski çoli v Idriji, za katerega sem pripravila tudi program in zbrala potrebno gradivo.

V zadnjem Ÿasu se ukvarjam s pisanjem za strokovne in poljudne revije in Ÿasnike. Govorim angleçki jezik, pasivno znanje pa imam iz francoskega in nemçkega jezika. Obvladam tudi osnove raŸunalniçtva. Seveda si §elim to znanje çe spopolniti.

Po diplomi bi se rada zaposlila v instituciji, kjer bom lahko opravljala raznoliko in ustvarjalno delo, nadaljevala çtudij na podiplomski stopnji in kjer bodo znali razumeti mojo §eljo po dopolnjevanju specifiŸnega znanja. Nadaljnje raziskovanje zgodovine Ÿipkarstva, sodobno oblikovanje Ÿipk in njihovih aplikacij, domaŸa obrt, promocija
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96447y.htm