* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Marko Kukrika

1000 LJUBLJANA, [tirnova ulica 14
Telefon: (061) 576 617

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za matematiko in mehaniko, teoreti~na matematika

[tudij bom predvidoma kon~al junija 1997. Delati si `elim predvsem raziskovalno.
Osnovno {olo sem obiskoval v letih od 1980 do 1988 v Ljubljani in jo kon~al z odli~nim uspehom. Med {olanjem sem sodeloval na razli~nih tekmovanjih iz matematike, fizike in logike, v mlaj{ih letih pa tudi v Veseli {oli. Z u~enjem nisem imel te`av, pa tudi na tekmovanjih mi je {lo kar dobro, saj sem navadno dosegel visoke uvrstitve. Med petim in osmim razredom sem se tako udele`il vseh {olskih, ob~inskih in republi{kih tekmovanj za Vegova priznanja in tudi osvojil {tiri bronasta, tri srebrna in dve zlati priznanji. Ob tem sem spoznaval nove kraje in prijatelje. Med drugimi uspehi iz osnovne {ole se {e najraje spomnim na drugo mesto na obmo~nem tekmovanju iz fizike.

Omenjeni uspehi so mi omogo~ili, da sem bil sprejet na be`igrajsko gimnazijo (tedaj srednjo naravoslovno {olo) brez sprejemnega izpita. Srednjo {olo sem obiskoval v letih 1988 do 1992 in jo kon~al z odli~nim uspehom. Aktivno sem sodeloval na razli~nih tekmovanjih - redno iz matematike, fizike, ra~unalni{tva in logike. Pri tem sem tudi prejel ve~ priznanj.

@e v srednji {oli sem se odlo~il, da bom {tudiral teoreti~no matematiko. Tako sem se po kon~ani srednji {oli vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo - Oddelek za matematiko in mehaniko - smer teoreti~na matematika. Kljub zahtevnosti {tudija sem redno opravljal izpite, tako da sem letos vpisan v ~etrti letnik in upam, da bom tudi svojo {tudijsko pot kon~al v predvidenem ~asu.

Na fakulteti sem se povsem posvetil matematiki, to potrjujejo tudi dose`eni uspehi. S povpre~no oceno 9,5 sem med najbolj{imi {tudenti svoje generacije. Poleg rednega {tudija sem se udele`il tekmovanj iz matematike in logike. Za poseben uspeh si {tejem lanskoletno matemati~no olimpiado v Plovdivu (Bolgarija), ki sem se je udele`il kot ~lan slovenske reprezentance. Na{a skupina je uspe{no zastopala Slovenijo, jaz pa sem si {e z nekaj kolegi delil drugo mesto. Seveda ne gre pozabiti tudi na druge uspehe, npr. na osvojena tretja mesta v letih 1992-1994 v razvedrilni matematiki.

Ker poklicno znanje ni vse, sem se v poletnih po~itnicah leta 1994 udele`il intenzivnega te~aja nem{kega jezika v Avstriji. Poleg nem{~ine, ki je moj drugi tuji jezik, obvladam {e angle{~ino. Tudi ra~unalni{ki jeziki mi niso tuji, najbolj pa obvladam pascal in mathematico.

Zavedam se, da u~enja ni nikoli konec. Tudi po kon~anem {tudiju se bo treba izobra`evati, si pridobivati novo znanje in uporabljati `e pridobljeno. @elim si najti zaposlitev, ki bi mi vse to omogo~ala, obenem pa ~im bolj koristno in ustvarjalno uporabiti znanje in zmo`nosti.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96444y.htm