* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Tadej Mali

1262 DOL PRI LJUBLJANI, Dolsko 67
Telefon: (061) 647 087
E-mail: tadej.mali@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za fiziko, matematiŸno-fizikalna smer

Delati si §elim predvsem v raziskavah in razvoju.
Osnovno çolo sem prva çtiri leta obiskoval v Dolskem (kraju, kjer §ivim), nato pa sem se s soçolci vozil v bli§nji Dol pri Ljubljani, saj smo imeli v naçem kraju le çtiriletno osnovno çolo. Tam sem tudi konŸal osemletko. Vseh osem let sem çolsko leto konŸeval z odliŸnim uspehom. ¦e tedaj sem zaŸel sodelovati na tekmovanjih (v matematiki, fiziki, kemiji). Bil sem dokaj uspeçen; med drugim sem leta 1987 zmagal na republiçkem tekmovanju v kemiji in leta 1988 prejel pohvalo na republiçkem tekmovanju iz fizike. Ker so me zanimali naravoslovni predmeti in matematika, sem çolanje nadaljeval na Srednji naravoslovni çoli Ljubljana - zdaj Gimnazija Be§igrad.

Prvi dve leti sem opravil z odliko. Leta 1990 sem bil sprejet v program Mednarodna matura. Bili smo prva generacija v Sloveniji, ki se je spoprijela s tem programom, na preskuçnji smo bili dijaki in profesorji hkrati. Naçe delo se je obrestovalo, saj smo poleti 1992 vsi opravili maturo z nadpovpreŸnim uspehom. Srednjo çolo sem tako konŸal z odliŸnim uspehom na maturi, ki jo priznajo skoraj po vsem svetu.

Tudi v srednji çoli sem se udele§eval raznih tekmovanj in dosegel lepe uspehe. Spomladi 1991 sem osvojil tretjo nagrado na republiçkem tekmovanju iz fizike in se s tem uvrstil na zvezno tekmovanje. Zaradi negotovih razmer v tedanji SFRJ se ga slovenska ekipa §al ni udele§ila. Enak uspeh sem ponovil tudi naslednje leto in si s tem prislu§il mesto na mednarodni fizikalni olimpiadi na Finskem leta 1992.

Jeseni istega leta sem zaŸel svoj çtudij na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani, na Oddelku za fiziko. PovpreŸje mojih ocen izpitov in vaj po treh letih çtudija je 9. Letoçnjih ocen çe ni zraven, saj imam veŸinoma celoletne izpite.

Poleti 1994 sem opravljal obvezno prakso na Institutu Jo§ef Stefan v Ljubljani na Odseku za eksperimentalno fiziko delcev. Z mojim delom so bili zadovoljni in pomalem sem z njimi sodeloval çe naprej. Zdaj sem zaŸel pripravljati diplomsko nalogo. Detektorje, ki so bili razviti za natanŸno doloŸanje tirov delcev med poskusi bomo skuçali uporabiti za rentgensko slikanje.

Letos (1996) poleti bom opravljal poŸitniçko prakso v Cernu, pri ¦enevi. To je najveŸja mednarodna organizacija, ki se ukvarja s fiziko osnovnih delcev. Prijavil sem se zato, ker me to podroŸje zanima, in priŸakujem, da se bom nauŸil veliko koristnega. Poleg tehniŸnega znanja, ki ga bom pridobil, se bom nauŸil precej tudi o pripravi kompleksnih poskusov in skupinskem delu.

ætudija in dela si seveda ne morem zamiçljati brez raŸunalnika. Ob delu sem se tako spoznal z osnovami pomembnejçih operacijskih sistemov (UNIX, DOS, VMS, Windows 95) in z najpomembnejçimi aplikacijami. Poleg tega znam delati tudi s programskimi jeziki Pascal, C in Fortran.

Po diplomi se §elim zaposliti v ustvarjalnem in dinamiŸnem okolju, kjer bom po svojih moŸeh pripomogel k uspehom kolektiva. Delati §elim v skupini, kjer vsi Ÿlani sodelujejo in se zavedajo, da le skupni napori celotne ekipe lahko prinesejo vrhunske dose§ke. Najbolj si §elim delati na podroŸju temeljnih raziskav, vendar bi se prav tako dobro znaçel tudi na aplikativnem podroŸju. Menim, da fiziki med çtudijem pridobimo dovolj sploçnega in strokovnega znanja, da lahko sodelujemo v vseh laboratorijih, ki se ukvarjajo z raziskavami in razvojem. Pri delu se §elim tudi nadalje izobra§evati na podroŸju, kjer bom delal.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96441y.htm