* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Gregor Pipan

1217 VODICE, Skaru~na 40a
Telefon: (061) 823 811
E-mail: gregorp.@lra-1.fer.uni-lj.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, avtomatika-robotika

[tudij bom predvidoma kon~al oktobra 1996. Delati si `elim predvsem v ra~unalni{tvu, robotizaciji, merilni tehniki.
Osnovno {olo sem obiskoval v [martnem pod [marno goro. V tem ~asu sem zmagal na republi{kem tekmovanju iz logike. Zanimali so me matematika, fizika in ra~unalni{tvo. Zaradi tega sem se vpisal na Srednjo naravoslovno {olo za Be`igradom. Po kon~ani srednji {oli sem se vpisal na Fakulteto za elekrotehniko, ki se je takrat {e imenovala Fakulteta za elekrotehniko in ra~unalni{tvo. Ves ~as me je najbolj privla~ila smer robotika, in potem sem jo tudi izbral. Doslej sem trikrat prejel priznanje za zgledno opravljanje {tudijskih dol`nosti. Do konca {tudija mi manjka {e sedem izpitov (opravljene vse dol`nosti ). Povpre~na ocena do sedaj opravljenih izpitov je 9,2.

Od jezikov najbolje obvladam angle{~ino, sledi pa nem{~ina, ki sem se jo u~il {tiri leta v srednji {oli. Zanesljivo lahko re~em, da sem med najbolj{imi {tudenti v letniku, in ne samo na moji smeri. Diplomirati nameravam v {olskem letu 1996/97. Moje nadaljnje `elje glede izobra`evalne poti pa so: kar zadeva ocene imam vse mo`nosti za nadaljnji podiplomski {tudij. Zanj bi se odlo~il, ~e bi mi ta izobrazba odprla nova vrata za zaposlitev; to pomeni, da bi izbral to pot, ~e bi bilo delodajalcu kaj do tega, da ima izobra`ene, strokovno podkovane delavce. Po drugi strani pa menim, da akademska kariera ni zame, ker nimam posebnega veselja za pou~evanje in delo s {tudenti.

Leto{njega julija ('96) naj bi potoval v ZDA na pettedensko dodatno izobra`evanje pri firmi Alen-Bradley. Za to izobra`evanje sem bil izbran pri Tehni, d.o.o. .

Poleg rednega {tudija sem svoj prosti ~as porabil predvsem za pridobivanje ra~unalni{kega znanja.Tako so bili tudi projekti, pri katerih sem sodeloval, mo~no ra~unalni{ko obarvani. Prvi: Zajemanje in obdelava EMG signalov s pomo~jo A/D pretvornika na PC ra~unalniku in drugi: Vizualizacija elektromagnetnega valovanja.

Poleg teh dveh projektov sem v sedmem semestru {tudija sodeloval pri laboratorijskih vajah kot demonstrator, pri raznih firmah pa kot zunanji sodelavec in ve~ino ~asa namenil izdelovanju poslovnih aplikacij in nekaj didakti~nih iger.

V Mi{ka, d.o.o., in Micro Ada CRU sem predaval ra~unalni{tvo, osnove DOS-a in okolja Windows.

Med {olanjem sem se priu~il dela z raznimi aplikacijami, orodjem in operacijskimi sistemi. V srednji {oli sem se nau~il pascala. Po kon~ani {oli sem delal tri mesece v podjetju Msoft, kjer sem se nau~il osnov operacijskega sistema VMS in Cobola. Poleg tega sem se nau~il tudi Visual Basica (baza Access), ki ga tudi najve~ uporabljam za pisanje aplikacij. Be`no se spoznam tudi na OS/2 in Unix (Linux). Zadnji projekt Visualizacija elektromagnetnega valovanja pa delam v Visual C++ pod Windows NT, tako da sem pridobil {e znanje s tega podro~ja.

Poleg teh aplikacij poznam tudi splo{ne aplikacije, ki se uporabljajo v okolju Windows, na primer: WinWord, Excel, CorelDraw, Matlab, Matematica.

Trenutno me zanima programiranje v okolju Windows. V zadnjem letu se mi je tudi zbudilo zanimanje za mre`no programiranje in okolje Unix.

Drugo podro~je, ki me privla~i, pa je podro~je, ki ga tudi {tudiram - robotika. Na tem podro~ju bi zelo rad delal, vendar mislim, da ni veliko mo`nosti za zaposlitev v Sloveniji.

Poleg ra~unalni{tva je moj naslednji konji~ek {port. V osnovni {oli sem osem let tekmoval v alpskem smu~anju. V srednji {oli sem sodeloval kot pomo~nik trenerja in opravil tudi vaditeljski te~aj alpskega smu~anja. Trenutno se najve~ ukvarjam s tekom in kolesarjenjem.

Delal bi na vsakem podro~ju, ki je soroden dejavnostim, s katerimi sem se ukvarjal do sedaj. Zanima me ustvarjanje novih izdelkov. Do tega podro~ja ~utim ve~ veselja, kot do prodaje izdelkov ali do administrativnega dela, saj menim, da sem trenutno najbolje usposobljen za delovanje v takem okolju. Interdisciplinarno timsko delo je klju~ do uspeha in tega se tudi zavedam.

Od delodajalca pri~akujem, da bo razumel mojo `eljo po nadaljnjem izobra`evanju, pa tudi to, da bo delo na taki zahtevnostni stopnji, ki ustreza moji izobrazbi. Glede na izku{nje menim, da bi moral dobiti zanimivo in inovativno delo. Vsako delo bi moralo biti prav nagrajeno, in tako sem zagovornik nagrajevanja po dose`enih uspehih.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96438y.htm