* ZRSZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *


Janez Zavaçnik

1215 MEDVODE, Vaçe 13c
Telefon: (061) 611 040

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, elektrotehnika-procesna informatika

ætudij bom predvidoma konŸal decembra 1996. Delati si §elim predvsem v avtomatizaciji in vodenju procesov (organizacijske in vodstvene funkcije), tr§enju, odnosih z javnostmi.


Osnovno çolo sem obiskoval v Preski pri Medvodah. Znanje pridobljeno v urah dodatnega pouka iz kemije, fizike, matematike in tujega jezika, mi je koristilo na raznih tekmovanjih, na njih sem prejel vrsto priznanj. V osmem razredu sem s soçolci izdelal raziskovalno nalogo iz kemije. Poleg uŸenja drugega tujega jezika, nemçŸine, sem bil dejaven tudi v çportu.

Med çolanjem na Srednji elektrotehniçki çoli v Ljubljani, sem uspeçno konŸal vseh çest intenzivnih teŸajev nemçŸine v Izobra§evalnem srediçŸu MikloçiŸ. V Ÿetrtem letniku sva s soçolcem prejela prvo nagrado na tekmovanju Mestne zveze OTK Ljubljana in priznanje na sreŸanju mladih tehnikov Slovenije za raziskovalno nalogo o krmiljenju samodejnih avtomobilskih menjalnikov.

Po opravljeni vojaçki obveznosti v JLA sem se vpisal na Fakulteto za elektrotehniko in raŸunalniçtvo v Ljubljani. Med mnogimi smermi na tej fakulteti sem izbral procesno avtomatiko, to je tisto smer, ki ponuja najveŸ sploçnega znanja (sploçna teorija o vedenju sistemov) in je zelo povezana z drugimi podroŸji (procesi v kemiji, farmaciji, idr.; avtomatizacija na çtevilnih podroŸjih).

Poleg omenjenega znanja treh tujih jezikov (angleçŸina, nemçŸina in srbohrvaçŸina) je pomembno tudi poznavanje dela z raŸunalnikom. Poleg poznavanja in uporabe aplikacij, ki spadajo danes med raŸunalniçko pismenost (urejevalnik besedila, baze podatkov, preglednice in grafi, tehniŸno risanje), sem pri çtudiju ves Ÿas uporabljal elektrotehniŸnemu podroŸju namenjene aplikacije (merjenje, vodenje procesov, regulacije, simuliranje).

Med çtudijem sem spoznal, da so iskani strokovnjaki dveh profilov: zelo specializirani in ozko usmerjeni na kako strokovno podroŸje ali pa takçni, ki jih odlikujejo çirina, poznavanje veŸ podroŸij in povezovanje tega znanja. Najbli§e so mi drugi. Tako sem si prizadeval pridobiti znanje z drugih podroŸij, predvsem iz dru§boslovnih znanosti.

V osnovni çoli sem bil predsednik razredne skupnosti, predsednik OO ZSMS-ja, sodeloval sem pri pripravi çtevilnih prireditev in njihovem vodenju. Nadaljevalo se je s predsednikovanjem razredni skupnosti v srednji çoli, tam smo v pogovoru s profesorji dosegli korektno ocenjevanje in izboljçali pouŸevanje z vpeljavo nekaterih novih prijemov. NajveŸ tovrstnega znaja in izkuçenj pa sem si pridobil s triletnim opravljanjem funkcije predsednika Zdru§enja katoliçkih çtudentov.

Pridobil sem si izkuçnje iz prava (priprava statutov, pravilnikov), z razliŸnih podroŸij ekonomije, kot so finance (pridobivanje denarja po razpisih ministrstev, æOU-Ljubljana in pri sponzorjih), organizacija in vodenje projektov (vsebinska in tehniŸna priprava projektov, ki so potekali do 14 dni, imeli do 500 udele§encev in okvirni obseg denarja do 5 milijonov tolarjev), oglaçevanje prireditev in odnosi z javnostjo, priprava in vodenje sestankov, mo§ganska nevihta, vodenje, usmerjanje in nadziranje dela v skupini, retorika in nastopanje v javnosti, itn. Poleg tega sem se udele§il çtevilnih izobra§evalnih teŸajev in posvetov, ki so povezani z delom v mladinskih organizacijah, ter mednarodnih projektov in kongresov.

PriŸakujem, da bom çtudij konŸal do konca leta 1996. PodroŸje, na katerem bi se rad zaposlil, je zelo çiroko, saj sta skoraj povsod uveljavljena avtomatizacija in vodenje procesov, zanimajo pa me tudi organizacijska in marketinçka dela. ¦elim si, da bi bilo delo dinamiŸno in raznoliko.


* ZRSZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *


Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z964298.htm