* ZRSZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *


Janez Zavašnik

1215 MEDVODE, Vaše 13c
Telefon: (061) 611 040

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, elektrotehnika-procesna informatika

Študij bom predvidoma končal decembra 1996. Delati si želim predvsem v avtomatizaciji in vodenju procesov (organizacijske in vodstvene funkcije), trženju, odnosih z javnostmi.


Osnovno šolo sem obiskoval v Preski pri Medvodah. Znanje pridobljeno v urah dodatnega pouka iz kemije, fizike, matematike in tujega jezika, mi je koristilo na raznih tekmovanjih, na njih sem prejel vrsto priznanj. V osmem razredu sem s sošolci izdelal raziskovalno nalogo iz kemije. Poleg učenja drugega tujega jezika, nemščine, sem bil dejaven tudi v športu.

Med šolanjem na Srednji elektrotehniški šoli v Ljubljani, sem uspešno končal vseh šest intenzivnih tečajev nemščine v Izobraževalnem središču Miklošič. V četrtem letniku sva s sošolcem prejela prvo nagrado na tekmovanju Mestne zveze OTK Ljubljana in priznanje na srečanju mladih tehnikov Slovenije za raziskovalno nalogo o krmiljenju samodejnih avtomobilskih menjalnikov.

Po opravljeni vojaški obveznosti v JLA sem se vpisal na Fakulteto za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani. Med mnogimi smermi na tej fakulteti sem izbral procesno avtomatiko, to je tisto smer, ki ponuja največ splošnega znanja (splošna teorija o vedenju sistemov) in je zelo povezana z drugimi področji (procesi v kemiji, farmaciji, idr.; avtomatizacija na številnih področjih).

Poleg omenjenega znanja treh tujih jezikov (angleščina, nemščina in srbohrvaščina) je pomembno tudi poznavanje dela z računalnikom. Poleg poznavanja in uporabe aplikacij, ki spadajo danes med računalniško pismenost (urejevalnik besedila, baze podatkov, preglednice in grafi, tehnično risanje), sem pri študiju ves čas uporabljal elektrotehničnemu področju namenjene aplikacije (merjenje, vodenje procesov, regulacije, simuliranje).

Med študijem sem spoznal, da so iskani strokovnjaki dveh profilov: zelo specializirani in ozko usmerjeni na kako strokovno področje ali pa takšni, ki jih odlikujejo širina, poznavanje več področij in povezovanje tega znanja. Najbliže so mi drugi. Tako sem si prizadeval pridobiti znanje z drugih področij, predvsem iz družboslovnih znanosti.

V osnovni šoli sem bil predsednik razredne skupnosti, predsednik OO ZSMS-ja, sodeloval sem pri pripravi številnih prireditev in njihovem vodenju. Nadaljevalo se je s predsednikovanjem razredni skupnosti v srednji šoli, tam smo v pogovoru s profesorji dosegli korektno ocenjevanje in izboljšali poučevanje z vpeljavo nekaterih novih prijemov. Največ tovrstnega znaja in izkušenj pa sem si pridobil s triletnim opravljanjem funkcije predsednika Združenja katoliških študentov.

Pridobil sem si izkušnje iz prava (priprava statutov, pravilnikov), z različnih področij ekonomije, kot so finance (pridobivanje denarja po razpisih ministrstev, ŠOU-Ljubljana in pri sponzorjih), organizacija in vodenje projektov (vsebinska in tehnična priprava projektov, ki so potekali do 14 dni, imeli do 500 udeležencev in okvirni obseg denarja do 5 milijonov tolarjev), oglaševanje prireditev in odnosi z javnostjo, priprava in vodenje sestankov, možganska nevihta, vodenje, usmerjanje in nadziranje dela v skupini, retorika in nastopanje v javnosti, itn. Poleg tega sem se udeležil številnih izobraževalnih tečajev in posvetov, ki so povezani z delom v mladinskih organizacijah, ter mednarodnih projektov in kongresov.

Pričakujem, da bom študij končal do konca leta 1996. Področje, na katerem bi se rad zaposlil, je zelo široko, saj sta skoraj povsod uveljavljena avtomatizacija in vodenje procesov, zanimajo pa me tudi organizacijska in marketinška dela. Želim si, da bi bilo delo dinamično in raznoliko.


* ZRSZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *


Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z964291.htm