* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Kristina Ugrinović

1000 LJUBLJANA, Cesta na Laze 4
Telefon: (061) 575 927

Biotehniška fakulteta v Ljubljani - Oddelek za agronomijo, sadjarstvo

Študij bom predvidoma končala junija 1996. Delati si želim predvsem v povezavi z rastlinsko proizvodnjo (proučevanje in prilagajanje proizvodnih dejavnikov in rastlin) ali v proizvodnji in predelavi.
Sem absolventka agronomije - smer sadjarstvo, tik pred zagovorom diplome (na temo: Opraševalni odnosi pri oljki). Sanjam o mnogih stvareh, med njimi o zaposlitvi, polni ustvarjalnosti in zanimivega vsakdanjika, ki bi mi omogočila koristno uporabiti svoje znanje in se hkrati dodatno izobraževati. Da bi se temu cilju čimbolj približala, sem v letih svojega šolanja poleg rednih obveznosti naredila tudi kakšno neobvezno, a zame nadvse zanimivo stvar.

V osnovni šoli so bila to tekmovanja v znanju matematike (dobila sem zlato Vegovo priznanje), fizike in materinščine (Cankarjevo priznanje). V srednji šoli (obiskovala sem bežigrajsko gimnazijo, tedanjo Srednjo naravoslovno šolo) raziskovalna naloga z naslovom Določanje vsebnosti živega srebra v zraku, zanjo sva leta 1990 s sošolko prejeli prvo nagrado za področje kemije na mestnem tekmovanju (to nama je omogočilo udeležbo na festivalu Science and Technology v Veliki Britaniji) in priznanje na republiškem tekmovanju. Naloga je bila opravljena na Institutu Jožef Stefan pod mentorstvom dr. Milene Horvat. Pri izdelavi naloge sem se prvič resneje srečala z uporabo računalnika, in ta je kasneje v letih študija postal moj nepogrešljivi sodelavec.

Na fakulteti sem ob študiju obiskovala intenzivni tečaj nemškega jezika (končala sem tri stopnje), saj sem se v srednji šoli učila le angleščine in francoščine. Leta 1992 sem se po IAAS-u (International Association of Agriculture Students) udeležila seminarja o ekološkem kmetovanju na Švedskem. Med obvezno študijsko prakso sem mesec dni delala na ekološki kmetiji v Belgiji ter mesec dni v poskusnem sadovnjaku Kmetijskega inštituta. Poleg tega sem po študentskem servisu tri mesece delala v semenarski trgovini Kosobrin in opravljala še nekatera druga priložnostna dela.

V prostem času sem sodelovala pri delu socialne skupine društva Most (društvo za prostovoljno delo), med počitnicami pa sem se udeleževala taborov iz njihovega programa in v letu 1995 tudi pomagala pri organizaciji in izpeljavi tabora Zavoda Zarja (Zavod za rehabilitacijo po poškodbah glave).

Nekatere sanje so postale resničnost, druge ne. Verjamem, da trud obrodi sadove, zato si bom še naprej prizadevala, da se bodo sanje uresničevale.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96427y.htm