* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Polona Pozni~

1411 IZLAKE, Narof 47
Telefon: (0601) 73 593

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, finance in ra~unovodstvo

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1997. Delati si `elim predvsem v financah, ra~unovodstvu, reviziji, mednarodnih odnosih in mednarodni menjavi.
Te`ko je v enem sestavku opisati svoje `ivljenje, ko pa se je v njem nanizalo `e toliko neponovljivih dogodkov, ki bi jih bilo vredno omeniti. Za katere od teh dogodkov bi lahko zanesljivo trdila, da so name toliko vplivali, da sem danes to, kar sem? Vsekakor to niso le priznanja, ki sem jih prejela za dose`ke na razli~nih podro~jih. Prav toliko so vplivali name tudi neuspehi, ki so sestavni del `ivljenja in mu dajejo potrebno ostrino.

1980 - 1988 Kaj ho~em ?

S tem vpra{anjem se sre~a vsak, zame pa je bilo vsekakor najbolj aktualno v osnovno{olskem obdobju. V `elji po ~im hitrej{em odgovoru sem `elela poskusiti prav vse. Knjige somi zmeraj pomenile skrivnosten svet, za katerega sem `e takrat vedela, da ga ne bom nikolipovsem. Da bi ga obvladala vsaj del~ek, sem delala v {olski knji`nici in spoznavala lepote pisane besede. Prav tako mi je kmalu postalo jasno, da je denar sveta vladar, za~ela sem delati v {olski hranilnici in prejela za to Musijevo priznanje.

Poleg knji`ni~arskih in hranilni{kih poslov sem obiskovala tudi kro`ke: likovnega kro`ek (umetnost me je vedno navdu{evala), {iviljskega (moda me {e danes privla~i) in ritmi~nega (ples mi pomeni sprostitev in nabiranje novih mo~i za delovne napore in bolj{o koncentracijo).

V vi{jih razredih sem poleg teh kro`kov obiskovala {e dodatni pouk matematike, kemije angle{~ine in sloven{~ine. Sodelovala sem na vseh tekmovanjih v znanju teh predmetov in povsod dosegala uspehe ter se uvrstila na republi{ka tekmovanja. @elela sem se poskusiti tudi na glasbenem podro~ju, zato sem se vpisala v glasbeno {olo (igrala sem kitaro), vendar pa sem tovrstne poskuse `e po treh letih opustila, ker sem ugotovila, da moj glasbeni talent le ni tolik{en, da bi ga bilo vredno razvijati.

Najve~ sem se v tem obdobju nau~ila ob igranju {aha. Hitra in dolga zbranost, re{evanje zapletenih problemov, ki jih lahko asociativno pove`e{ tudi z vsakdanjim `ivljenjem, prilagodljivost in spreminjanje taktike. To sem se nau~ila. V {ahu pa sem dosegala tudi {tevilne uspehe (dvakrat tretje mesto na republi{kem ekipnem {ahovskem prvenstvu, dvakrat prvo mesto in dvakrat tretje na obmo~nem prvenstvu za posameznike, enkrat prvo, enkrat drugo in trikrat tretje na ob~inskem prvenstvu za posmeznike).

1988 - 1992 Je to tisto kar ho~em?

Po kon~ani osnovni {oli sem se odlo~ila, da bom nadaljevala {olanje na srednji naravoslovni {oli v Trbovljah. Matematika, kemija in fizika so bili predmeti, ki so me privla~ili, in v tej smeri sem si tudi zami{ljala svoj nadaljnji {tudij. Udele`ila sem se republi{kega tekmovanja v znanju kemije in dobila priznanje Kemi~ne tovarne Hrastnik.Poleg tega pa sem {e vedno igrala {ah in iskala smeri v `ivljenju, ki bi jih bilo treba razviti.

Vsa leta sem opravljala delo blagajni~arke v razredu in ob koncu {olanja prejela priznanje za odli~en uspeh in blagajni{ko delo.

1992 - To ho~em!!

So trenutki v `ivljenju, ko je od ene same odlo~itve odvisno vse nadaljnje `ivljenje, in je zelo pomembno, da je ta odlo~itev prava. Zame je bila izbira {tudija vsekakor ena tak{nih odlo~itev. Odlo~ala sem se med {tudijem ekonomije in {tudijem medicine, ki se tako zelo razlikujeta, pa vendar sta vsak po svoje privla~na in pri obeh sem na{la nekatere prednosti in slabosti. Po temeljitem premisleku sem se odlo~ila za {tudij ekonomije, ki je bil zame nov izziv. To ho~em!

Velika mno`ica {tudentov, ki je tako zna~ilna za {tudij ekonomije, me je sprva begala, kmalu pa sem spoznala ogromno prednost le-te. V ~asu {tudija sem namre~ navezala {tevilna prijateljstva in spoznala mnogo zanimivih ljudi, ki so nekako vplivali name, tako se je tudi vseskozi oblikoval moj pogled na svet okrog mene.

V drugem letniku sem bila izvoljena v fakultetni svet Ekonomske fakultete. Pri tem sem dodobra spoznala, kako se sprejemajo odlo~itve v instituciji, kot je na{a fakulteta, in to je informacija, ki mi bo pri{la zelo prav.

Pomembno mesto v {irokem spektru znanja, ki je potrebno za {tudij ekonomije, pa zavzema znanje tujih jezikov .Tega se zavedam, zato si prizadevam tudi za to. Teko~e govorim angle{ko (opravljen imam mednarodno priznani izpit iz angle{~ine - First Certificate in English - ocena A ) in nem{ko (na svojo `eljo sem vpisala pouk nem{kega jezika - Wirtschaftsdeutsch ), v na~rtu pa imam {e te~aj italijanskega jezika.

Naj omenim {e, da imam {oferski izpit kategorije B in da obvladam tudi delo z ra~unalnikom.

Kak{na so moja pri~akovanja ? Delo, ki ga bom opravljala, mora biti zame izziv, in ne sme biti rutinsko. Z dozdaj{njim znanjem bom kar najve~ pripomogla k uspehu podjetja, v katerem bom delala. Te`kih nalog se ne ustra{im, nasprotno - pomenijo mi dodatno motivacijo.

Od prihodnjega delodajalca pri~akujem, da bo naklonjen moji `elji po izobra`evanju, saj bi rada {tudij nadaljevala tudi na podiplomski stopnji.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96422y.htm