* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Polona PozniŸ

1411 IZLAKE, Narof 47
Telefon: (0601) 73 593

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, finance in raŸunovodstvo

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1997. Delati si §elim predvsem v financah, raŸunovodstvu, reviziji, mednarodnih odnosih in mednarodni menjavi.
Te§ko je v enem sestavku opisati svoje §ivljenje, ko pa se je v njem nanizalo §e toliko neponovljivih dogodkov, ki bi jih bilo vredno omeniti. Za katere od teh dogodkov bi lahko zanesljivo trdila, da so name toliko vplivali, da sem danes to, kar sem? Vsekakor to niso le priznanja, ki sem jih prejela za dose§ke na razliŸnih podroŸjih. Prav toliko so vplivali name tudi neuspehi, ki so sestavni del §ivljenja in mu dajejo potrebno ostrino.

1980 - 1988 Kaj hoŸem ?

S tem vpraçanjem se sreŸa vsak, zame pa je bilo vsekakor najbolj aktualno v osnovnoçolskem obdobju. V §elji po Ÿim hitrejçem odgovoru sem §elela poskusiti prav vse. Knjige somi zmeraj pomenile skrivnosten svet, za katerega sem §e takrat vedela, da ga ne bom nikolipovsem. Da bi ga obvladala vsaj delŸek, sem delala v çolski knji§nici in spoznavala lepote pisane besede. Prav tako mi je kmalu postalo jasno, da je denar sveta vladar, zaŸela sem delati v çolski hranilnici in prejela za to Musijevo priznanje.

Poleg knji§niŸarskih in hranilniçkih poslov sem obiskovala tudi kro§ke: likovnega kro§ek (umetnost me je vedno navduçevala), çiviljskega (moda me çe danes privlaŸi) in ritmiŸnega (ples mi pomeni sprostitev in nabiranje novih moŸi za delovne napore in boljço koncentracijo).

V viçjih razredih sem poleg teh kro§kov obiskovala çe dodatni pouk matematike, kemije angleçŸine in slovençŸine. Sodelovala sem na vseh tekmovanjih v znanju teh predmetov in povsod dosegala uspehe ter se uvrstila na republiçka tekmovanja. ¦elela sem se poskusiti tudi na glasbenem podroŸju, zato sem se vpisala v glasbeno çolo (igrala sem kitaro), vendar pa sem tovrstne poskuse §e po treh letih opustila, ker sem ugotovila, da moj glasbeni talent le ni tolikçen, da bi ga bilo vredno razvijati.

NajveŸ sem se v tem obdobju nauŸila ob igranju çaha. Hitra in dolga zbranost, reçevanje zapletenih problemov, ki jih lahko asociativno pove§eç tudi z vsakdanjim §ivljenjem, prilagodljivost in spreminjanje taktike. To sem se nauŸila. V çahu pa sem dosegala tudi çtevilne uspehe (dvakrat tretje mesto na republiçkem ekipnem çahovskem prvenstvu, dvakrat prvo mesto in dvakrat tretje na obmoŸnem prvenstvu za posameznike, enkrat prvo, enkrat drugo in trikrat tretje na obŸinskem prvenstvu za posmeznike).

1988 - 1992 Je to tisto kar hoŸem?

Po konŸani osnovni çoli sem se odloŸila, da bom nadaljevala çolanje na srednji naravoslovni çoli v Trbovljah. Matematika, kemija in fizika so bili predmeti, ki so me privlaŸili, in v tej smeri sem si tudi zamiçljala svoj nadaljnji çtudij. Udele§ila sem se republiçkega tekmovanja v znanju kemije in dobila priznanje KemiŸne tovarne Hrastnik.Poleg tega pa sem çe vedno igrala çah in iskala smeri v §ivljenju, ki bi jih bilo treba razviti.

Vsa leta sem opravljala delo blagajniŸarke v razredu in ob koncu çolanja prejela priznanje za odliŸen uspeh in blagajniçko delo.

1992 - To hoŸem!!

So trenutki v §ivljenju, ko je od ene same odloŸitve odvisno vse nadaljnje §ivljenje, in je zelo pomembno, da je ta odloŸitev prava. Zame je bila izbira çtudija vsekakor ena takçnih odloŸitev. OdloŸala sem se med çtudijem ekonomije in çtudijem medicine, ki se tako zelo razlikujeta, pa vendar sta vsak po svoje privlaŸna in pri obeh sem naçla nekatere prednosti in slabosti. Po temeljitem premisleku sem se odloŸila za çtudij ekonomije, ki je bil zame nov izziv. To hoŸem!

Velika mno§ica çtudentov, ki je tako znaŸilna za çtudij ekonomije, me je sprva begala, kmalu pa sem spoznala ogromno prednost le-te. V Ÿasu çtudija sem namreŸ navezala çtevilna prijateljstva in spoznala mnogo zanimivih ljudi, ki so nekako vplivali name, tako se je tudi vseskozi oblikoval moj pogled na svet okrog mene.

V drugem letniku sem bila izvoljena v fakultetni svet Ekonomske fakultete. Pri tem sem dodobra spoznala, kako se sprejemajo odloŸitve v instituciji, kot je naça fakulteta, in to je informacija, ki mi bo priçla zelo prav.

Pomembno mesto v çirokem spektru znanja, ki je potrebno za çtudij ekonomije, pa zavzema znanje tujih jezikov .Tega se zavedam, zato si prizadevam tudi za to. TekoŸe govorim angleçko (opravljen imam mednarodno priznani izpit iz angleçŸine - First Certificate in English - ocena A ) in nemçko (na svojo §eljo sem vpisala pouk nemçkega jezika - Wirtschaftsdeutsch ), v naŸrtu pa imam çe teŸaj italijanskega jezika.

Naj omenim çe, da imam çoferski izpit kategorije B in da obvladam tudi delo z raŸunalnikom.

Kakçna so moja priŸakovanja ? Delo, ki ga bom opravljala, mora biti zame izziv, in ne sme biti rutinsko. Z dozdajçnjim znanjem bom kar najveŸ pripomogla k uspehu podjetja, v katerem bom delala. Te§kih nalog se ne ustraçim, nasprotno - pomenijo mi dodatno motivacijo.

Od prihodnjega delodajalca priŸakujem, da bo naklonjen moji §elji po izobra§evanju, saj bi rada çtudij nadaljevala tudi na podiplomski stopnji.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96422y.htm