* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Polona Poznič

1411 IZLAKE, Narof 47
Telefon: (0601) 73 593

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, finance in računovodstvo

Študij bom predvidoma končala septembra 1997. Delati si želim predvsem v financah, računovodstvu, reviziji, mednarodnih odnosih in mednarodni menjavi.
Težko je v enem sestavku opisati svoje življenje, ko pa se je v njem nanizalo že toliko neponovljivih dogodkov, ki bi jih bilo vredno omeniti. Za katere od teh dogodkov bi lahko zanesljivo trdila, da so name toliko vplivali, da sem danes to, kar sem? Vsekakor to niso le priznanja, ki sem jih prejela za dosežke na različnih področjih. Prav toliko so vplivali name tudi neuspehi, ki so sestavni del življenja in mu dajejo potrebno ostrino.

1980 - 1988 Kaj hočem ?

S tem vprašanjem se sreča vsak, zame pa je bilo vsekakor najbolj aktualno v osnovnošolskem obdobju. V želji po čim hitrejšem odgovoru sem želela poskusiti prav vse. Knjige somi zmeraj pomenile skrivnosten svet, za katerega sem že takrat vedela, da ga ne bom nikolipovsem. Da bi ga obvladala vsaj delček, sem delala v šolski knjižnici in spoznavala lepote pisane besede. Prav tako mi je kmalu postalo jasno, da je denar sveta vladar, začela sem delati v šolski hranilnici in prejela za to Musijevo priznanje.

Poleg knjižničarskih in hranilniških poslov sem obiskovala tudi krožke: likovnega krožek (umetnost me je vedno navduševala), šiviljskega (moda me še danes privlači) in ritmičnega (ples mi pomeni sprostitev in nabiranje novih moči za delovne napore in boljšo koncentracijo).

V višjih razredih sem poleg teh krožkov obiskovala še dodatni pouk matematike, kemije angleščine in slovenščine. Sodelovala sem na vseh tekmovanjih v znanju teh predmetov in povsod dosegala uspehe ter se uvrstila na republiška tekmovanja. Želela sem se poskusiti tudi na glasbenem področju, zato sem se vpisala v glasbeno šolo (igrala sem kitaro), vendar pa sem tovrstne poskuse že po treh letih opustila, ker sem ugotovila, da moj glasbeni talent le ni tolikšen, da bi ga bilo vredno razvijati.

Največ sem se v tem obdobju naučila ob igranju šaha. Hitra in dolga zbranost, reševanje zapletenih problemov, ki jih lahko asociativno povežeš tudi z vsakdanjim življenjem, prilagodljivost in spreminjanje taktike. To sem se naučila. V šahu pa sem dosegala tudi številne uspehe (dvakrat tretje mesto na republiškem ekipnem šahovskem prvenstvu, dvakrat prvo mesto in dvakrat tretje na območnem prvenstvu za posameznike, enkrat prvo, enkrat drugo in trikrat tretje na občinskem prvenstvu za posmeznike).

1988 - 1992 Je to tisto kar hočem?

Po končani osnovni šoli sem se odločila, da bom nadaljevala šolanje na srednji naravoslovni šoli v Trbovljah. Matematika, kemija in fizika so bili predmeti, ki so me privlačili, in v tej smeri sem si tudi zamišljala svoj nadaljnji študij. Udeležila sem se republiškega tekmovanja v znanju kemije in dobila priznanje Kemične tovarne Hrastnik.Poleg tega pa sem še vedno igrala šah in iskala smeri v življenju, ki bi jih bilo treba razviti.

Vsa leta sem opravljala delo blagajničarke v razredu in ob koncu šolanja prejela priznanje za odličen uspeh in blagajniško delo.

1992 - To hočem!!

So trenutki v življenju, ko je od ene same odločitve odvisno vse nadaljnje življenje, in je zelo pomembno, da je ta odločitev prava. Zame je bila izbira študija vsekakor ena takšnih odločitev. Odločala sem se med študijem ekonomije in študijem medicine, ki se tako zelo razlikujeta, pa vendar sta vsak po svoje privlačna in pri obeh sem našla nekatere prednosti in slabosti. Po temeljitem premisleku sem se odločila za študij ekonomije, ki je bil zame nov izziv. To hočem!

Velika množica študentov, ki je tako značilna za študij ekonomije, me je sprva begala, kmalu pa sem spoznala ogromno prednost le-te. V času študija sem namreč navezala številna prijateljstva in spoznala mnogo zanimivih ljudi, ki so nekako vplivali name, tako se je tudi vseskozi oblikoval moj pogled na svet okrog mene.

V drugem letniku sem bila izvoljena v fakultetni svet Ekonomske fakultete. Pri tem sem dodobra spoznala, kako se sprejemajo odločitve v instituciji, kot je naša fakulteta, in to je informacija, ki mi bo prišla zelo prav.

Pomembno mesto v širokem spektru znanja, ki je potrebno za študij ekonomije, pa zavzema znanje tujih jezikov .Tega se zavedam, zato si prizadevam tudi za to. Tekoče govorim angleško (opravljen imam mednarodno priznani izpit iz angleščine - First Certificate in English - ocena A ) in nemško (na svojo željo sem vpisala pouk nemškega jezika - Wirtschaftsdeutsch ), v načrtu pa imam še tečaj italijanskega jezika.

Naj omenim še, da imam šoferski izpit kategorije B in da obvladam tudi delo z računalnikom.

Kakšna so moja pričakovanja ? Delo, ki ga bom opravljala, mora biti zame izziv, in ne sme biti rutinsko. Z dozdajšnjim znanjem bom kar največ pripomogla k uspehu podjetja, v katerem bom delala. Težkih nalog se ne ustrašim, nasprotno - pomenijo mi dodatno motivacijo.

Od prihodnjega delodajalca pričakujem, da bo naklonjen moji želji po izobraževanju, saj bi rada študij nadaljevala tudi na podiplomski stopnji.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96422y.htm