* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Rok Koren

1230 DOM@ALE, Krakovska cesta 10a
Telefon: (061) 711 074
E-mail: rok.koren@uni-lj.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, avtomatika-robotika

[tudij bom predvidoma kon~al decembra 1997. Delati si `elim predvsem v razvoju robotskih aplikacij, v razvoju sistemov var~evanja z energijo v stavbah, in{talaciji robotskih celic.
Sem {tudent Univerze v Ljubljani na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, vpisan na smer avtomatika-robotika. Kot dijak sem obiskoval Srednjo elektrotehni{ko {olo v Ljubljani, osnovno {olo pa v Dom`alah.

Osnovno in srednjo {olo sem izdeloval z odli~nim uspehom. Udele`eval sem se raznih tekmovanj in dosegal odli~ne uspehe: prejel sem bronasto Vegovo priznanje (matematika) in nagrado za prvo mesto na dr`avnem tekmovanju na podro~ju raziskovalnih nalog za osnovno {olo pod mentorstvom g. Friderika Majheni~a (naloga z naslovom: Uporaba son~ne energije). Sodeloval sem na obmo~nem tekmovanju raziskovalnih nalog za srednjo {olo pod mentorstvom Igorja Gospodari~a (naloga z naslovom: 3D obdelava objekta). Na {portnem podro~ju sem prejel zlato in srebrno medaljo v namiznem tenisu, dosegel drugo mesto na ob~inskem tekmovanju v karateju Sankukai, srebrno priznanje na gasilski olimpiadi v Berlinu leta 1993 in prvo mesto v tretji dr`avni odbojkarski ligi.

Poleg na{tetih sem se udele`eval tekmovanj v znanju fizike in kemije ter sodeloval pri Veseli {oli, bralni zna~ki, na modelarskih in atletskih mitingih.

Zadnje ~ase pa se ukvarjam z odbojko (napredovanje v drugo dr`avno ligo), z gasilstvom (priprave na dr`avno prvenstvo v Celju in na olimpiado na Danskem - 1997), s potapljanjem (diploma za potaplja~a z dvema zvezdicama: CMAS 2 star diver), sem pa tudi ~lan Planinskega dru{tva v Dom`alah.

Kot {tudent elektrotehnike sem aktivni ~lan v EESTEC-a (Electrical Engineering Students European Association). Vsako leto organiziramo izmenjavo desetih {tudentov z drugimi univerzami po Evropi (lani smo izpeljali izmenjavo z mad`arskimi {tudenti, letos pa smo se dogovorili s [vicarji). Letos se bom kot zastopnik slovenskega EESTEC-a udele`il kongresa v Aachnu. Poleg tega sem tudi ~lan organizacije IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience), ki organizira strokovne prakse po vsem svetu. Letos sem si pridobil trimese~no prakso v Kolumbiji.

Ker gre pri teh organizacijah za delo s tujino, naj povem, da govorim angle{ko, malo {pansko (obiskujem te~aj) ter hrva{ko, kot absolvent pa se bom za~el u~iti nem{kega jezika.

Ob vsakdanjem delu na fakulteti uporabljam ra~unalnik in tako sem si pridobil zanje o osebnih in mre`nih ra~unalnikih. Pri tem uporabljam programsko opremo: MS DOS, Unix, MS Windows, Winword, Matlab, Mathematica, Tango, Telemate, Telix, Netscape, Xwindows, Pascal, Basic in {e veliko drugih. Vsak dan uporabljam internet. Poleg tega pa poznam tudi arhitekturo (strojno opremo) osebnih ra~unalnikov.

Ker pa danes nau~ena teorija sama na trgu znanja ne pomeni prav veliko, sem si `e v srednji {oli prizadeval, da bi si pridobil ~im ve~ prakti~nega znanja. Tako sem v okviru obvezne srednje{olske prakse in med {olskimi po~itnicami opravljal strokovna dela. Prakso sem opravljal v podjetjih: Iskra Televizorji (sestava TV-aparatov, akusti~ne meritve na zvo~nikih), Saturnus-strojegradnja (sestava mo~nostnih delov za polnilno linijo), Toba~na Ljubljana (zanesljivost izdelave izdelkov), Zavarovalnica Triglav (delo z osebnimi in omre`nimi ra~unalniki) in PME (procesiranje in avtomatika v industriji).

PME (Procesna Mikroelektronika) je manj{e podjetje, kjer sem v zadnjem letu in pol izdelal dva projekta (pretvornik signalov in regulacijo posipa). Med po~itnicami, ob~asno pa tudi med letom, sem opravljal dela, kot so in{talacija nadzornih sistemov, monta`a in povezava merilnikov pretoka, nivoja, na~rtovanje tiskanih vezij idr..

Kot prihodnji strokovnjak bi rad ostal na podro~ju, za katero sem se in se bom {e iz{olal. Zato si `elim, da bi se moja strokovna pot nadaljevala na podiplomskem {tudiju avtomatike in da bi si pridobival izku{nje v podjetjih doma in na tujem - zunaj na{ih meja v obliki projektov, seminarjev, spopolnjevanja... Najraje bi se zaposlil v podjetju, kjer bi bilo delo dinami~no, brez monotonosti in v stiku s ~asom. Ker se ~utim sposobnega in odgovornega, bi si `elel prevzeti tudi ustrezen vodilni polo`aj v podjetju ali delovni skupini.

V prostem ~asu se posve~am prijateljem, fotografiji, plesu, kolesarjenju in popotovanju.

Imam vozni{ki izpit kategorije B.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96417y.htm