* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Anja Poljan{ek

1234 MENGE[, Zavrti 36
Telefon: (061) 739 319
E-mail: anja.poljansek@kiss.muzej.si

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

[tudij bom predvidoma kon~ala novembra 1996. Delati si `elim predvsem v {oli, v marketingu, v zdravstvu, v razvoju psihodiagnosti~nih sredstev.
Ne vem, kdaj natan~no se je za~ela moja kariera. Najdlje, kolikor mi lahko spomin se`e, so ~asi, ko sem zmagala na medvrt~evskem tekmovanju v veleslalomu in potem isto leto v dru`bi treh nadobudnih {estletnikov sodelovala na ob~inskem kvizu o tovari{u Titu, kjer pa nismo zasedli prvega mesta.

^e bi se v osnovni {oli vse vrtelo samo okrog formalnega u~enja, bi mi bilo najbr` zelo dolg~as, kajti le-to mi nikoli ni delalo te`av - v vseh osmih letih se je ob koncu leta vrinila med petice samo ena {tirica. Ko danes gledam kup raznih diplom in priznanj, si `elim, da bi bila lahko spet majhna, in tako kot takrat vsako leto sodelovala v Veseli {oli, plesala izrazni ples, pela v {olskem pevskem zboru, bila tabornica in uspe{no tekmovala na mnogobojih, sodelovala na smu~arskih, atletskih in ritmi~nogimnasti~nih {olskih tekmovanjih, igrala ko{arko in odbojko v {olski ekipi (kjer smo bile ob~inske prvakinje). Med osnovno{olskimi uspehi se najraje pohvalim s tremi srebrnimi in enim zlatim Vegovim priznanjem, ki mi je prinesel udele`bo na poletni {oli mladih matematikov.

Prvi dve leti srednje {ole v Kamniku so zaznamovali odli~en u~ni uspeh, igranje odbojke, sodelovanje v igralski skupini in pevskem zboru, na republi{kih tekmovanjih iz logike, fizike in matematike. Za raziskovalno nalogo Razvoj logi~nega mi{ljenja pri mladostnikih sva s so{olko Ano Hafner prejeli posebno priznanje na 24. republi{kem sre~anju mladih raziskovalcev. To so bili moji prvi koraki v psihologijo.

Tretji in ~etrti letnik srednje {ole sem pre`ivela med prvo generacijo mednarodnih maturantov, in to je bilo najlep{e obdobje mojega `ivljenja. V tem ~asu sem dvakrat odpotovala v Anglijo na jezikovni te~aj, ker pa je bila angle{~ina tudi uradni jezik mature, mi je danes skorajda "drugi materni" jezik. Po vseh peripetijah s priznavanjem na{e mature, mi je odli~no opravljena zagotovila mesto {tudentke na oddelku za psihologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

V {tirih letih so se nabrale ocene s povpre~jem okrog 9,5. Demonstrirala sem na Katedri za ob~o psihologijo (v okviru tega in honorarnega dela opravila veliko anketiranja) in s prof. Markom Poli~em izpeljala raziskavo Psiholo{ki vidiki prehranjevanja ter objavila ~lanek v 8.{tevilki Ujme. Pisala sem tudi za lokalni ~asopis Meng{an, pela v menge{kem me{anem pevskem zboru Svoboda, potovala po ju`ni Evropi in se udele`ila poletnih psiholo{kih {ol. Zaradi obilice {tudijskih vaj sem se kar dobro seznanila z nekaterimi ra~unalni{kimi programi, kot so Winword, Excel, QuattroPro, SPSS in Statistica.

Izobra`evanje bi rada nadaljevala na podiplomskem {tudiju, zato si zelo `elim najti zaposlitev v organizaciji, ki bi to podpirala. Moja vizija je ukvarjati se z raziskovanjem, `elim si raznoliko in zanimivo delo, kjer bo v ospredju ustvarjalno re{evanje raznih problemov, pri katerem bom lahko uporabila svoje poznavanje psihologije. Rada bi bila vsaj delno samostojna pri delu, zanimivo bi bilo tudi timsko delo. Poleg vseh teh "nemogo~ih" zahtev pa bi bilo lepo, ~e bi med sodelavci vladalo prijetno ozra~je.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96415y.htm