* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Anja Poljançek

1234 MENGEæ, Zavrti 36
Telefon: (061) 739 319
E-mail: anja.poljansek@kiss.muzej.si

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

ætudij bom predvidoma konŸala novembra 1996. Delati si §elim predvsem v çoli, v marketingu, v zdravstvu, v razvoju psihodiagnostiŸnih sredstev.
Ne vem, kdaj natanŸno se je zaŸela moja kariera. Najdlje, kolikor mi lahko spomin se§e, so Ÿasi, ko sem zmagala na medvrtŸevskem tekmovanju v veleslalomu in potem isto leto v dru§bi treh nadobudnih çestletnikov sodelovala na obŸinskem kvizu o tovariçu Titu, kjer pa nismo zasedli prvega mesta.

¬e bi se v osnovni çoli vse vrtelo samo okrog formalnega uŸenja, bi mi bilo najbr§ zelo dolgŸas, kajti le-to mi nikoli ni delalo te§av - v vseh osmih letih se je ob koncu leta vrinila med petice samo ena çtirica. Ko danes gledam kup raznih diplom in priznanj, si §elim, da bi bila lahko spet majhna, in tako kot takrat vsako leto sodelovala v Veseli çoli, plesala izrazni ples, pela v çolskem pevskem zboru, bila tabornica in uspeçno tekmovala na mnogobojih, sodelovala na smuŸarskih, atletskih in ritmiŸnogimnastiŸnih çolskih tekmovanjih, igrala koçarko in odbojko v çolski ekipi (kjer smo bile obŸinske prvakinje). Med osnovnoçolskimi uspehi se najraje pohvalim s tremi srebrnimi in enim zlatim Vegovim priznanjem, ki mi je prinesel udele§bo na poletni çoli mladih matematikov.

Prvi dve leti srednje çole v Kamniku so zaznamovali odliŸen uŸni uspeh, igranje odbojke, sodelovanje v igralski skupini in pevskem zboru, na republiçkih tekmovanjih iz logike, fizike in matematike. Za raziskovalno nalogo Razvoj logiŸnega miçljenja pri mladostnikih sva s soçolko Ano Hafner prejeli posebno priznanje na 24. republiçkem sreŸanju mladih raziskovalcev. To so bili moji prvi koraki v psihologijo.

Tretji in Ÿetrti letnik srednje çole sem pre§ivela med prvo generacijo mednarodnih maturantov, in to je bilo najlepçe obdobje mojega §ivljenja. V tem Ÿasu sem dvakrat odpotovala v Anglijo na jezikovni teŸaj, ker pa je bila angleçŸina tudi uradni jezik mature, mi je danes skorajda "drugi materni" jezik. Po vseh peripetijah s priznavanjem naçe mature, mi je odliŸno opravljena zagotovila mesto çtudentke na oddelku za psihologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

V çtirih letih so se nabrale ocene s povpreŸjem okrog 9,5. Demonstrirala sem na Katedri za obŸo psihologijo (v okviru tega in honorarnega dela opravila veliko anketiranja) in s prof. Markom PoliŸem izpeljala raziskavo Psiholoçki vidiki prehranjevanja ter objavila Ÿlanek v 8.çtevilki Ujme. Pisala sem tudi za lokalni Ÿasopis Mengçan, pela v mengeçkem meçanem pevskem zboru Svoboda, potovala po ju§ni Evropi in se udele§ila poletnih psiholoçkih çol. Zaradi obilice çtudijskih vaj sem se kar dobro seznanila z nekaterimi raŸunalniçkimi programi, kot so Winword, Excel, QuattroPro, SPSS in Statistica.

Izobra§evanje bi rada nadaljevala na podiplomskem çtudiju, zato si zelo §elim najti zaposlitev v organizaciji, ki bi to podpirala. Moja vizija je ukvarjati se z raziskovanjem, §elim si raznoliko in zanimivo delo, kjer bo v ospredju ustvarjalno reçevanje raznih problemov, pri katerem bom lahko uporabila svoje poznavanje psihologije. Rada bi bila vsaj delno samostojna pri delu, zanimivo bi bilo tudi timsko delo. Poleg vseh teh "nemogoŸih" zahtev pa bi bilo lepo, Ÿe bi med sodelavci vladalo prijetno ozraŸje.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96415y.htm