* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Anja Poljanšek

1234 MENGEŠ, Zavrti 36
Telefon: (061) 739 319
E-mail: anja.poljansek@kiss.muzej.si

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

Študij bom predvidoma končala novembra 1996. Delati si želim predvsem v šoli, v marketingu, v zdravstvu, v razvoju psihodiagnostičnih sredstev.
Ne vem, kdaj natančno se je začela moja kariera. Najdlje, kolikor mi lahko spomin seže, so časi, ko sem zmagala na medvrtčevskem tekmovanju v veleslalomu in potem isto leto v družbi treh nadobudnih šestletnikov sodelovala na občinskem kvizu o tovarišu Titu, kjer pa nismo zasedli prvega mesta.

Če bi se v osnovni šoli vse vrtelo samo okrog formalnega učenja, bi mi bilo najbrž zelo dolgčas, kajti le-to mi nikoli ni delalo težav - v vseh osmih letih se je ob koncu leta vrinila med petice samo ena štirica. Ko danes gledam kup raznih diplom in priznanj, si želim, da bi bila lahko spet majhna, in tako kot takrat vsako leto sodelovala v Veseli šoli, plesala izrazni ples, pela v šolskem pevskem zboru, bila tabornica in uspešno tekmovala na mnogobojih, sodelovala na smučarskih, atletskih in ritmičnogimnastičnih šolskih tekmovanjih, igrala košarko in odbojko v šolski ekipi (kjer smo bile občinske prvakinje). Med osnovnošolskimi uspehi se najraje pohvalim s tremi srebrnimi in enim zlatim Vegovim priznanjem, ki mi je prinesel udeležbo na poletni šoli mladih matematikov.

Prvi dve leti srednje šole v Kamniku so zaznamovali odličen učni uspeh, igranje odbojke, sodelovanje v igralski skupini in pevskem zboru, na republiških tekmovanjih iz logike, fizike in matematike. Za raziskovalno nalogo Razvoj logičnega mišljenja pri mladostnikih sva s sošolko Ano Hafner prejeli posebno priznanje na 24. republiškem srečanju mladih raziskovalcev. To so bili moji prvi koraki v psihologijo.

Tretji in četrti letnik srednje šole sem preživela med prvo generacijo mednarodnih maturantov, in to je bilo najlepše obdobje mojega življenja. V tem času sem dvakrat odpotovala v Anglijo na jezikovni tečaj, ker pa je bila angleščina tudi uradni jezik mature, mi je danes skorajda "drugi materni" jezik. Po vseh peripetijah s priznavanjem naše mature, mi je odlično opravljena zagotovila mesto študentke na oddelku za psihologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

V štirih letih so se nabrale ocene s povprečjem okrog 9,5. Demonstrirala sem na Katedri za občo psihologijo (v okviru tega in honorarnega dela opravila veliko anketiranja) in s prof. Markom Poličem izpeljala raziskavo Psihološki vidiki prehranjevanja ter objavila članek v 8.številki Ujme. Pisala sem tudi za lokalni časopis Mengšan, pela v mengeškem mešanem pevskem zboru Svoboda, potovala po južni Evropi in se udeležila poletnih psiholoških šol. Zaradi obilice študijskih vaj sem se kar dobro seznanila z nekaterimi računalniškimi programi, kot so Winword, Excel, QuattroPro, SPSS in Statistica.

Izobraževanje bi rada nadaljevala na podiplomskem študiju, zato si zelo želim najti zaposlitev v organizaciji, ki bi to podpirala. Moja vizija je ukvarjati se z raziskovanjem, želim si raznoliko in zanimivo delo, kjer bo v ospredju ustvarjalno reševanje raznih problemov, pri katerem bom lahko uporabila svoje poznavanje psihologije. Rada bi bila vsaj delno samostojna pri delu, zanimivo bi bilo tudi timsko delo. Poleg vseh teh "nemogočih" zahtev pa bi bilo lepo, če bi med sodelavci vladalo prijetno ozračje.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96415y.htm