* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Igor Bizjak

1230 DOM@ALE, Matije Tomca 1
Telefon: (061) 722 447
E-mail: bizjaki@fer.uni-lj.si

Fakulteta za ra~unalni{tvo in informatiko v Ljubljani, logika in sistemi

[tudij bom predvidoma kon~al februarja 1997. Delati si `elim predvsem pri razvoju programske opreme za operacijske sisteme Windows in Windows NT, razvoju digitalnih vezij, sistemov, najraje na osnovi FPGA in ASIC vezij.
@e pri tehni~nem pouku v osnovni {oli sem pokazal veliko zanimanja za elektroniko in ra~unalni{tvo. Ko pa sem v sedmem razredu dobil osebni ra~unalnik, sta me izdelava preprostih vezij in programiranje popolnoma prevzela. Osnovno {olo sem kon~al z odli~nim uspehom, nato sem se vpisal na Srednjo {olo za elektrotehniko v Ljubljani.

V prostem ~asu sem si nabiral znanje iz programskih jezikov. Kaj kmalu mi pascal, C in trije zbirni jeziki za mikroprocesorje z 80, 68000 in 80x86 niso povzro~ali te`av. Ker sem za na~rtovanje in izdelavo vezij porabil precej ~asa, sem se odlo~il, da ga skraj{am, zato sem izdelal preprost, vendar zelo uporaben program za na~rtovanje vezij. Za ta program sem dobil na obmo~nem (1. mesto) in republi{kem tekmovanju mladih raziskovalcev (4. mesto) priznanje. Naslednje leto sem za~el projektirati "robota", ob uporabi katerega bi bilo mogo~e fizi~no izdelati tiskano vezje. Za uvrstitev na tretje mesto na tekmovanju mladih raziskovalcev sem prejel plaketo Mladi raziskovalec. Delo sem nadaljeval {e v zadnjem letniku srednje {ole in projekt tudi kon~al. Robot je bil sposoben opravljati funkcije risalnika, rezkalnika in opti~nega risalnika. Na republi{kem tekmovanju mladih raziskovalcev sem se uvrstil na prvo mesto, za svoje delo pa sem prejel plaketo Mladi raziskovalec in posebno priznanje. Srednjo {olo sem kon~al z odli~nim uspehom.

Po uspe{no opravljenem sprejemnem izpitu na Fakulteti za elektrotehniko in ra~unalni{tvo sem izobra`evanje nadaljeval na tej ustanovi. Odlo~il sem se za {tudijski program ra~unalni{tva in informatike, smer logika in sistemi. ^e sem se v srednji {oli posve~al predvsem aparaturni opremi, sem se zdaj za~el bolj zanimati za programiranje. Napisal sem program za vodenje skladi{~a (pribl. 40000 vrstic v pascalu). V prostem ~asu sem se za~el u~iti C++, in v njem napisal program za minimizacijo Boolovih ena~b in njihovo pretvorbo v shemo vezja (pribli`no 20000 vrstic). V drugem letniku sem se znova za~el ukvarjati z ra~unalni{kim na~rtovanjem vezij. Pri svojem delu sem uporabljal programske pakete P-CAD, Protel, XACT, AutoCad, itn.

Na oddelku za ra~unalni{tvo in informatiko In{tituta Jo`efa Stefana, ki ga vodi dr. Marjan [pegelj, sem pomagal pri na~rtovanju ve~jega {tevila vezij (registrator delovnega ~asa, interna telefonska centrala). Ker sem imel v osnovni in srednji {oli le pouk angle{kega jezika, sem se prijavil na te~aj nem{kega jezika v jezikovni {oli Niansa. Uspe{no sem opravil prvo in drugo stopnjo te~aja.

Diplomsko nalogo delam pod vodstvom prof. dr. Nika Zimica in prof. dr. Veselka Gu{tina s podro~ja programabilnih logi~nih vezij (FPGA proizvajalca XILINX).

V vseh teh letih uporabe ra~unalnika sem se privadil dela z ve~ino najbolj raz{irjenih operacijskih sistemov: DOS,Windows,Windows 95, Windows NT, Unix. Veliko programov sem napisal za prve tri sisteme, predvsem z orodji, kot so: Borland Pascal, Delphi, Borland C++, Visual C++. Pri na~rtovanju vezij pa sem se nau~il uporabljati programske pakete: P-CAD, Protel, ViewLogic, XACTstep Development System, idr.. Pri izdelavi navodil in tehni~ne dokumentacije sem si pomagal s programi: WinWord, Excel, Corel Draw in {e veliko drugimi.

Delo, ki si ga `elim opravljati po kon~anem {tudiju, bi moralo biti razgibano, zanimivo. Svoje delovno mesto si zami{ljam v razvojnem oddelku podjetja, in sicer pri razvoju programske opreme ali digitalnih sistemov. ^e bi se odlo~il za nadaljnji {tudij, bi mi pri tem veliko pomenila tudi podpora podjetja. V prihodnosti se nameravam vpisati v nadaljevalni te~aj iz nem{kega jezika (tretja stopnja), raziskovalno delo pa bom nadaljeval na podro~ju na~rtovanja digitalnih sistemov za vezja ASIC in FPGA in programiranju z orodjem Delphi.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96414y.htm