* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Igor Bizjak

1230 DOM¦ALE, Matije Tomca 1
Telefon: (061) 722 447
E-mail: bizjaki@fer.uni-lj.si

Fakulteta za raŸunalniçtvo in informatiko v Ljubljani, logika in sistemi

ætudij bom predvidoma konŸal februarja 1997. Delati si §elim predvsem pri razvoju programske opreme za operacijske sisteme Windows in Windows NT, razvoju digitalnih vezij, sistemov, najraje na osnovi FPGA in ASIC vezij.
¦e pri tehniŸnem pouku v osnovni çoli sem pokazal veliko zanimanja za elektroniko in raŸunalniçtvo. Ko pa sem v sedmem razredu dobil osebni raŸunalnik, sta me izdelava preprostih vezij in programiranje popolnoma prevzela. Osnovno çolo sem konŸal z odliŸnim uspehom, nato sem se vpisal na Srednjo çolo za elektrotehniko v Ljubljani.

V prostem Ÿasu sem si nabiral znanje iz programskih jezikov. Kaj kmalu mi pascal, C in trije zbirni jeziki za mikroprocesorje z 80, 68000 in 80x86 niso povzroŸali te§av. Ker sem za naŸrtovanje in izdelavo vezij porabil precej Ÿasa, sem se odloŸil, da ga skrajçam, zato sem izdelal preprost, vendar zelo uporaben program za naŸrtovanje vezij. Za ta program sem dobil na obmoŸnem (1. mesto) in republiçkem tekmovanju mladih raziskovalcev (4. mesto) priznanje. Naslednje leto sem zaŸel projektirati "robota", ob uporabi katerega bi bilo mogoŸe fiziŸno izdelati tiskano vezje. Za uvrstitev na tretje mesto na tekmovanju mladih raziskovalcev sem prejel plaketo Mladi raziskovalec. Delo sem nadaljeval çe v zadnjem letniku srednje çole in projekt tudi konŸal. Robot je bil sposoben opravljati funkcije risalnika, rezkalnika in optiŸnega risalnika. Na republiçkem tekmovanju mladih raziskovalcev sem se uvrstil na prvo mesto, za svoje delo pa sem prejel plaketo Mladi raziskovalec in posebno priznanje. Srednjo çolo sem konŸal z odliŸnim uspehom.

Po uspeçno opravljenem sprejemnem izpitu na Fakulteti za elektrotehniko in raŸunalniçtvo sem izobra§evanje nadaljeval na tej ustanovi. OdloŸil sem se za çtudijski program raŸunalniçtva in informatike, smer logika in sistemi. ¬e sem se v srednji çoli posveŸal predvsem aparaturni opremi, sem se zdaj zaŸel bolj zanimati za programiranje. Napisal sem program za vodenje skladiçŸa (pribl. 40000 vrstic v pascalu). V prostem Ÿasu sem se zaŸel uŸiti C++, in v njem napisal program za minimizacijo Boolovih enaŸb in njihovo pretvorbo v shemo vezja (pribli§no 20000 vrstic). V drugem letniku sem se znova zaŸel ukvarjati z raŸunalniçkim naŸrtovanjem vezij. Pri svojem delu sem uporabljal programske pakete P-CAD, Protel, XACT, AutoCad, itn.

Na oddelku za raŸunalniçtvo in informatiko Inçtituta Jo§efa Stefana, ki ga vodi dr. Marjan æpegelj, sem pomagal pri naŸrtovanju veŸjega çtevila vezij (registrator delovnega Ÿasa, interna telefonska centrala). Ker sem imel v osnovni in srednji çoli le pouk angleçkega jezika, sem se prijavil na teŸaj nemçkega jezika v jezikovni çoli Niansa. Uspeçno sem opravil prvo in drugo stopnjo teŸaja.

Diplomsko nalogo delam pod vodstvom prof. dr. Nika Zimica in prof. dr. Veselka Guçtina s podroŸja programabilnih logiŸnih vezij (FPGA proizvajalca XILINX).

V vseh teh letih uporabe raŸunalnika sem se privadil dela z veŸino najbolj razçirjenih operacijskih sistemov: DOS,Windows,Windows 95, Windows NT, Unix. Veliko programov sem napisal za prve tri sisteme, predvsem z orodji, kot so: Borland Pascal, Delphi, Borland C++, Visual C++. Pri naŸrtovanju vezij pa sem se nauŸil uporabljati programske pakete: P-CAD, Protel, ViewLogic, XACTstep Development System, idr.. Pri izdelavi navodil in tehniŸne dokumentacije sem si pomagal s programi: WinWord, Excel, Corel Draw in çe veliko drugimi.

Delo, ki si ga §elim opravljati po konŸanem çtudiju, bi moralo biti razgibano, zanimivo. Svoje delovno mesto si zamiçljam v razvojnem oddelku podjetja, in sicer pri razvoju programske opreme ali digitalnih sistemov. ¬e bi se odloŸil za nadaljnji çtudij, bi mi pri tem veliko pomenila tudi podpora podjetja. V prihodnosti se nameravam vpisati v nadaljevalni teŸaj iz nemçkega jezika (tretja stopnja), raziskovalno delo pa bom nadaljeval na podroŸju naŸrtovanja digitalnih sistemov za vezja ASIC in FPGA in programiranju z orodjem Delphi.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96414y.htm