* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Igor Bizjak

1230 DOMŽALE, Matije Tomca 1
Telefon: (061) 722 447
E-mail: bizjaki@fer.uni-lj.si

Fakulteta za računalništvo in informatiko v Ljubljani, logika in sistemi

Študij bom predvidoma končal februarja 1997. Delati si želim predvsem pri razvoju programske opreme za operacijske sisteme Windows in Windows NT, razvoju digitalnih vezij, sistemov, najraje na osnovi FPGA in ASIC vezij.
Že pri tehničnem pouku v osnovni šoli sem pokazal veliko zanimanja za elektroniko in računalništvo. Ko pa sem v sedmem razredu dobil osebni računalnik, sta me izdelava preprostih vezij in programiranje popolnoma prevzela. Osnovno šolo sem končal z odličnim uspehom, nato sem se vpisal na Srednjo šolo za elektrotehniko v Ljubljani.

V prostem času sem si nabiral znanje iz programskih jezikov. Kaj kmalu mi pascal, C in trije zbirni jeziki za mikroprocesorje z 80, 68000 in 80x86 niso povzročali težav. Ker sem za načrtovanje in izdelavo vezij porabil precej časa, sem se odločil, da ga skrajšam, zato sem izdelal preprost, vendar zelo uporaben program za načrtovanje vezij. Za ta program sem dobil na območnem (1. mesto) in republiškem tekmovanju mladih raziskovalcev (4. mesto) priznanje. Naslednje leto sem začel projektirati "robota", ob uporabi katerega bi bilo mogoče fizično izdelati tiskano vezje. Za uvrstitev na tretje mesto na tekmovanju mladih raziskovalcev sem prejel plaketo Mladi raziskovalec. Delo sem nadaljeval še v zadnjem letniku srednje šole in projekt tudi končal. Robot je bil sposoben opravljati funkcije risalnika, rezkalnika in optičnega risalnika. Na republiškem tekmovanju mladih raziskovalcev sem se uvrstil na prvo mesto, za svoje delo pa sem prejel plaketo Mladi raziskovalec in posebno priznanje. Srednjo šolo sem končal z odličnim uspehom.

Po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo sem izobraževanje nadaljeval na tej ustanovi. Odločil sem se za študijski program računalništva in informatike, smer logika in sistemi. Če sem se v srednji šoli posvečal predvsem aparaturni opremi, sem se zdaj začel bolj zanimati za programiranje. Napisal sem program za vodenje skladišča (pribl. 40000 vrstic v pascalu). V prostem času sem se začel učiti C++, in v njem napisal program za minimizacijo Boolovih enačb in njihovo pretvorbo v shemo vezja (približno 20000 vrstic). V drugem letniku sem se znova začel ukvarjati z računalniškim načrtovanjem vezij. Pri svojem delu sem uporabljal programske pakete P-CAD, Protel, XACT, AutoCad, itn.

Na oddelku za računalništvo in informatiko Inštituta Jožefa Stefana, ki ga vodi dr. Marjan Špegelj, sem pomagal pri načrtovanju večjega števila vezij (registrator delovnega časa, interna telefonska centrala). Ker sem imel v osnovni in srednji šoli le pouk angleškega jezika, sem se prijavil na tečaj nemškega jezika v jezikovni šoli Niansa. Uspešno sem opravil prvo in drugo stopnjo tečaja.

Diplomsko nalogo delam pod vodstvom prof. dr. Nika Zimica in prof. dr. Veselka Guština s področja programabilnih logičnih vezij (FPGA proizvajalca XILINX).

V vseh teh letih uporabe računalnika sem se privadil dela z večino najbolj razširjenih operacijskih sistemov: DOS,Windows,Windows 95, Windows NT, Unix. Veliko programov sem napisal za prve tri sisteme, predvsem z orodji, kot so: Borland Pascal, Delphi, Borland C++, Visual C++. Pri načrtovanju vezij pa sem se naučil uporabljati programske pakete: P-CAD, Protel, ViewLogic, XACTstep Development System, idr.. Pri izdelavi navodil in tehnične dokumentacije sem si pomagal s programi: WinWord, Excel, Corel Draw in še veliko drugimi.

Delo, ki si ga želim opravljati po končanem študiju, bi moralo biti razgibano, zanimivo. Svoje delovno mesto si zamišljam v razvojnem oddelku podjetja, in sicer pri razvoju programske opreme ali digitalnih sistemov. Če bi se odločil za nadaljnji študij, bi mi pri tem veliko pomenila tudi podpora podjetja. V prihodnosti se nameravam vpisati v nadaljevalni tečaj iz nemškega jezika (tretja stopnja), raziskovalno delo pa bom nadaljeval na področju načrtovanja digitalnih sistemov za vezja ASIC in FPGA in programiranju z orodjem Delphi.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96414y.htm