* ZRSZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *


Tanja Semen

1231 LJUBLJANA - ^RNU^E, Kraljeva 20
Telefon: (061) 375 447

Filozofska fakulteta v Ljubljani, sloven{~ina samostojno, dodatno A - ru{~ina

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1997. Delati si `elim predvsem na jezikoslovnem podro~ju, najraje v povezavi sloven{~ina-ru{~ina. Pri tem bi me veselilo delo tako pedago{ke kot nepedago{ke narave, torej predvsem delo, kjer je potreben posluh za jezik in ljudi..


Osnovno {olo sem prva {tiri leta obiskovala v [entjakobu, nato v Dolu pri Ljubljani. Med {olanjem sem vsa leta sodelovala na tekmovanjih v znanju slovenskega in angle{kega jezika, matematike, kemije in na {ahiranja. Osnovno{olsko izobra`evanje sem kon~ala z odli~nim uspehom, in ker sem si hotela izbrati poklic v medicini, sem se vpisala na Srednjo zdravstveno {olo v Ljubljani in jo prav tako kon~ala z odliko. V zadnjih letnikih srednje {ole pa se je moje zanimanje za jezike pove~evalo, brez pomi{ljanja sem vpisala slovenski jezik kot samostojni {tudij na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Jezikovno znanje sem hotela dopolniti in raz{iriti, zato sem po uspe{no opravljenem prvem letniku vpisala {e dodatni {tudij ruskega jezika.

V letih osnovnega in srednjega {olanja ter {tudija me je ves ~as veselilo tudi delo v kulturi. Najpogosteje sem sodelovala v dramskih skupinah (v {oli in doma~em kraju, nekaj ~asa sem vodila otro{ki dramski kro`ek) in pevskih zborih. Zborovskemu petju ostajam zvesta {e danes. Doma `e od malih nog pojem pri cerkvenem Mladinskem pevskem zboru Sv. Jakob ob Savi, ki ga zadnja tri leta tudi vodim, vsa {tudijska leta pojem pri Akademskem pevskem zboru Tone Tom{i~ [tudentske organizacije Univerze v Ljubljani, od za~etka leto{njega leta pa tudi pri Slavisti~nem pevskem zboru, ki smo ga na svojo pobudo ustanovile {tudentke ~etrtega letnika slavistike. Z vsemi tremi zbori gostujemo doma in po svetu.

Pri {tudiju slovenskega in ruskega jezika sem spoznala, da vedenje o jeziku poglobijo osnove pedago{kega dela, obogati pa ga znanje lektoriranja in prevajanja. Zato {tudiram pedago{ko in nepedago{ko smer hkrati. V praksi si pedago{ke izku{nje `e nekaj let nabiram z uspe{nim in{truiranjem, poleg tega lektoriram besedila (ve~krat sem lektorirala v podjetju GEA College). Pred nekaj meseci pa sem v okviru diplomskega seminarja na Filozofski fakulteti za~ela sodelovati pri projektu MULTEXT-East (Multilingual Text Tools and Corpora for Central and Eastern European Languages) pod mentorstvom Toma`a Erjavca, vodje Skupine za jezik in govor na Institutu Jo`ef Stefan. Projekt se ukvarja s korpusi (urejenimi ra~unalni{kimi zbirkami besedil), ki postajajo vse bolj nepogre{ljiv vir podatkov v jezikoslovju. V Sloveniji tak{nih prosto dostopnih korpusov {e nimamo. S tem se ne samo jezikoslovno, temve~ tudi dodatno ra~unalni{ko izobra`ujem.

Po kon~anem {tudiju `elim delati in se spopolnjevati na jezikoslovnem podro~ju, najraje v povezavi sloven{~ina-ru{~ina. Pri tem bi me veselilo delo tako pedago{ke kot nepedago{ke narave, torej predvsem delo, kjer je potreben posluh za jezik in ljudi.


* ZRSZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *


Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96407y.htm