* ZRSZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *


Tanja Semen

1231 LJUBLJANA - ČRNUČE, Kraljeva 20
Telefon: (061) 375 447

Filozofska fakulteta v Ljubljani, slovenščina samostojno, dodatno A - ruščina

Študij bom predvidoma končala septembra 1997. Delati si želim predvsem na jezikoslovnem področju, najraje v povezavi slovenščina-ruščina. Pri tem bi me veselilo delo tako pedagoške kot nepedagoške narave, torej predvsem delo, kjer je potreben posluh za jezik in ljudi..


Osnovno šolo sem prva štiri leta obiskovala v Šentjakobu, nato v Dolu pri Ljubljani. Med šolanjem sem vsa leta sodelovala na tekmovanjih v znanju slovenskega in angleškega jezika, matematike, kemije in na šahiranja. Osnovnošolsko izobraževanje sem končala z odličnim uspehom, in ker sem si hotela izbrati poklic v medicini, sem se vpisala na Srednjo zdravstveno šolo v Ljubljani in jo prav tako končala z odliko. V zadnjih letnikih srednje šole pa se je moje zanimanje za jezike povečevalo, brez pomišljanja sem vpisala slovenski jezik kot samostojni študij na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Jezikovno znanje sem hotela dopolniti in razširiti, zato sem po uspešno opravljenem prvem letniku vpisala še dodatni študij ruskega jezika.

V letih osnovnega in srednjega šolanja ter študija me je ves čas veselilo tudi delo v kulturi. Najpogosteje sem sodelovala v dramskih skupinah (v šoli in domačem kraju, nekaj časa sem vodila otroški dramski krožek) in pevskih zborih. Zborovskemu petju ostajam zvesta še danes. Doma že od malih nog pojem pri cerkvenem Mladinskem pevskem zboru Sv. Jakob ob Savi, ki ga zadnja tri leta tudi vodim, vsa študijska leta pojem pri Akademskem pevskem zboru Tone Tomšič Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, od začetka letošnjega leta pa tudi pri Slavističnem pevskem zboru, ki smo ga na svojo pobudo ustanovile študentke četrtega letnika slavistike. Z vsemi tremi zbori gostujemo doma in po svetu.

Pri študiju slovenskega in ruskega jezika sem spoznala, da vedenje o jeziku poglobijo osnove pedagoškega dela, obogati pa ga znanje lektoriranja in prevajanja. Zato študiram pedagoško in nepedagoško smer hkrati. V praksi si pedagoške izkušnje že nekaj let nabiram z uspešnim inštruiranjem, poleg tega lektoriram besedila (večkrat sem lektorirala v podjetju GEA College). Pred nekaj meseci pa sem v okviru diplomskega seminarja na Filozofski fakulteti začela sodelovati pri projektu MULTEXT-East (Multilingual Text Tools and Corpora for Central and Eastern European Languages) pod mentorstvom Tomaža Erjavca, vodje Skupine za jezik in govor na Institutu Jožef Stefan. Projekt se ukvarja s korpusi (urejenimi računalniškimi zbirkami besedil), ki postajajo vse bolj nepogrešljiv vir podatkov v jezikoslovju. V Sloveniji takšnih prosto dostopnih korpusov še nimamo. S tem se ne samo jezikoslovno, temveč tudi dodatno računalniško izobražujem.

Po končanem študiju želim delati in se spopolnjevati na jezikoslovnem področju, najraje v povezavi slovenščina-ruščina. Pri tem bi me veselilo delo tako pedagoške kot nepedagoške narave, torej predvsem delo, kjer je potreben posluh za jezik in ljudi.


* ZRSZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *


Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z964071.htm