* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Primo` Penca

1000 LJUBLJANA, Linhartova 3
Telefon: (061) 132 22 57
E-mail: primoz.penca@uni-lj.si

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, ban~no-finan~na smer

[tudij bom predvidoma kon~al aprila 1997. Delati si `elim predvsem v podjetni{tvu (notranje podjetni{tvo v ve~jih sistemih), financah (terminsko trgovanje ali investicijsko ban~ni{tvo).
Obiskoval sem osnovno {olo dr. Vita Kraigherja v Ljubljani, in sem vse razrede kon~al z odli~nim uspehom. Zatem sem se po kon~ani osnovni {oli in opravljenem sprejemnem izpitu vpisal na Gimnazijo Be`igrad v Ljubljani, tedanjo Srednjo naravoslovno {olo.

Po kon~anem prvem letniku, leta 1988 sem od{el na {olanje v ZDA, na High Point High School v mestu Beltsville, Maryland. Tam sem zaradi izjemnih dose`kov pri fiziki prejel Bausch & Lomb Science Award, ter bil zaradi vsesplo{ne uspe{nosti povabljen in v~lanjen v National Honor Society of Secondary Schools. [olsko leto v ZDA sem kon~al s samimi odli~nimi ocenami ter najvi{jim povpre~jem ocen na {oli.

V ZDA sem se ukvarjal tudi s {portom, igral sem v {olskem ko{arkarskem mo{tvu; osvojili smo naslov prvaka zvezne dr`ave Maryland, ter med drugim prejeli tudi pohvale marylandskega senatorja Arthurja Dormana.

Naslednje leto sem se uspe{no vklju~il v delo na Gimnaziji Be`igrad ter kljub zaostanku pri nekaterih predmetih zadr`al prej{nji uspeh. Srednjo {olo sem kon~al z odli~nim uspehom na zaklju~nem izpitu.

Vsa leta {olanja sem se vzporedno uspe{no ukvarjal z razli~nimi {porti. V osnovni {oli najprej s smu~anjem pri pionirskih selekcijah SD Novinar in rokometom pri RK Olimpija, nato z atletiko na na{i osnovni {oli ter pri AK Olimpija in ko{arko pri KK Je`ica; v pionirski, kadetski in mladinski konkurenci smo se redno uvr{~ali na najvi{ja mesta na tekmovanjih v Republiki Sloveniji.

Ko sem se sredi ~etrtega letnika prenehal aktivno ukvarjati s {portom, sem se s posredovanjem srednje {ole prijavil na sre~anje mladih raziskovalcev. Za raziskovalno nalogo iz kemije pod mentorskim vodstvom prof . dr. Jo`eta Kollerja in mag. Ton~ke Po`ek-Novak z naslovom: Hueckelova teorija molekulskih orbital, sem na ~etrtem sre~anju mladih raziskovalcev in mentorjev ljubljanske regije prejel plaketo Mladi raziskovalec. Za isto raziskovalno nalogo sem prejel tudi priznanje za dose`ene rezultate na 25. republi{kem tekmovanju srednje{olcev v kemiji, ki je potekalo v sklopu Zveze organizacij za tehni~no kulturo Slovenije, Gibanja znanost mladini - sekcije za kemijo, katere predsednica je bila prof. dr. Aleksandra Kornhauser.

Sem {tudent ~etrtega letnika Ekonomske fakultete v Ljubljani. Prej{nje letnike sem kon~al s povpre~no oceno nad 8,5, in za to dobil pohvalo za najbolj{e {tudente Ekonomske fakultete. Poleg {tudija na tej sem kon~al tudi prvi letnik na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo - Oddelka za fiziko, in sem vzporedno vpisan na obe fakulteti.

Zaradi dobrega dela pri predmetih so me mnogi profesorji povabili k demonstratorskem delu pri svojih predmetih (temelji ekonomije I. del, matematika, uvod v narodno gospodarstvo, mikroekonomija, osnove vodenja in podjetni{tva II. del, statistika 2), vendar pa zaradi pomanjkanja ~asa ne morem sodelovati pri vseh, zato sem se odlo~il le za temelje ekonomije I. del pri prof. dr. J. Pra{nikarju ter za osnove vodenja in podjetni{tva II. del pri prof. dr. A. Vah~i~u.

V okviru raziskovalne dejavnosti sem 1993/94 sodeloval pri projektu v okviru CISEF-a (Center za izobra`evanje in strokovno usposabljanje ekonomske fakultete) pod mentorjstvom prof. dr. J. Pra{nikarja in dr. V. Pra{nikarjeve.

V letu 1994/95 in 1995/96 pa sodelujem pri projektu PASEF (Podatkovno-analiti~no sredi{~e ekonomske fakultete) pod vodstvom mentorjev prof. dr. A. Vah~i~a in prof. dr. I. Lavra~a, kjer analiziramo strukturo slovenskega gospodarstva in spremljamo njegovo prestrukturiranje.

Zunaj fakultetnih obveznosti sem se udele`il tudi ve~ raznih seminarjev, omenim naj le pomembnej{e mednarodne seminarje v {olskem letu 1994/95: Gea College: Podjetni{ko vodenje in inovativnost na globalnem trgu (oktober 1994) (predavatelji iz Babson Collegea v ZDA); Vodenje in Financiranje Podjetja v Rasti (november 1994) (predavatelj prof. Howard H. Stevenson, profesor s harvardske univerze); 21. mednarodno znanstveno posvetovanje o podjetni{kem planiranju na temo: Mened`ment podjetij v tranziciji in gospodarski razvoj na primerih iz Slovenije; ter {tevilna predavanja o raznih temah na Ekonomski fakulteti, ki jih organizirajo {tudentske organizacije z udele`bo znanih strokovnjakov s posameznih podro~ij.

V letu 1995 sem kot soavtor sodeloval pri izdelavi ~lanka na temo Podjetni{ko izobra`evanje in usposabljanje v Sloveniji, predstavili ga bomo na 6. ENDEC-ovi (Entrepreneurship Development Center) svetovni konferenci o podjetni{tvu in bo objavljen v konferen~nem zborniku.

V bli`nji prihodnosti nameravam obiskati {e ve~ zanimivih seminarjev, predvsem s tujimi predavatelji, `elim pa si tudi zahtevnih prakti~nih izku{enj v uveljavljenih ve~jih podjetjih, da bi svoje bolj ali manj teoreti~no znanje preizkusil {e v praksi.

Dolgoro~ni cilj pa je podiplomski {tudij v tujini (ZDA) ter da bi v `ivljenju opravljal zanimivo in privla~no delo, s katerim bi pomagal pri razvoju podjetij in dru`be v Sloveniji.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96405y.htm