* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Primo§ Penca

1000 LJUBLJANA, Linhartova 3
Telefon: (061) 132 22 57
E-mail: primoz.penca@uni-lj.si

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, banŸno-finanŸna smer

ætudij bom predvidoma konŸal aprila 1997. Delati si §elim predvsem v podjetniçtvu (notranje podjetniçtvo v veŸjih sistemih), financah (terminsko trgovanje ali investicijsko banŸniçtvo).
Obiskoval sem osnovno çolo dr. Vita Kraigherja v Ljubljani, in sem vse razrede konŸal z odliŸnim uspehom. Zatem sem se po konŸani osnovni çoli in opravljenem sprejemnem izpitu vpisal na Gimnazijo Be§igrad v Ljubljani, tedanjo Srednjo naravoslovno çolo.

Po konŸanem prvem letniku, leta 1988 sem odçel na çolanje v ZDA, na High Point High School v mestu Beltsville, Maryland. Tam sem zaradi izjemnih dose§kov pri fiziki prejel Bausch & Lomb Science Award, ter bil zaradi vsesploçne uspeçnosti povabljen in vŸlanjen v National Honor Society of Secondary Schools. æolsko leto v ZDA sem konŸal s samimi odliŸnimi ocenami ter najviçjim povpreŸjem ocen na çoli.

V ZDA sem se ukvarjal tudi s çportom, igral sem v çolskem koçarkarskem moçtvu; osvojili smo naslov prvaka zvezne dr§ave Maryland, ter med drugim prejeli tudi pohvale marylandskega senatorja Arthurja Dormana.

Naslednje leto sem se uspeçno vkljuŸil v delo na Gimnaziji Be§igrad ter kljub zaostanku pri nekaterih predmetih zadr§al prejçnji uspeh. Srednjo çolo sem konŸal z odliŸnim uspehom na zakljuŸnem izpitu.

Vsa leta çolanja sem se vzporedno uspeçno ukvarjal z razliŸnimi çporti. V osnovni çoli najprej s smuŸanjem pri pionirskih selekcijah SD Novinar in rokometom pri RK Olimpija, nato z atletiko na naçi osnovni çoli ter pri AK Olimpija in koçarko pri KK Je§ica; v pionirski, kadetski in mladinski konkurenci smo se redno uvrçŸali na najviçja mesta na tekmovanjih v Republiki Sloveniji.

Ko sem se sredi Ÿetrtega letnika prenehal aktivno ukvarjati s çportom, sem se s posredovanjem srednje çole prijavil na sreŸanje mladih raziskovalcev. Za raziskovalno nalogo iz kemije pod mentorskim vodstvom prof . dr. Jo§eta Kollerja in mag. TonŸke Po§ek-Novak z naslovom: Hueckelova teorija molekulskih orbital, sem na Ÿetrtem sreŸanju mladih raziskovalcev in mentorjev ljubljanske regije prejel plaketo Mladi raziskovalec. Za isto raziskovalno nalogo sem prejel tudi priznanje za dose§ene rezultate na 25. republiçkem tekmovanju srednjeçolcev v kemiji, ki je potekalo v sklopu Zveze organizacij za tehniŸno kulturo Slovenije, Gibanja znanost mladini - sekcije za kemijo, katere predsednica je bila prof. dr. Aleksandra Kornhauser.

Sem çtudent Ÿetrtega letnika Ekonomske fakultete v Ljubljani. Prejçnje letnike sem konŸal s povpreŸno oceno nad 8,5, in za to dobil pohvalo za najboljçe çtudente Ekonomske fakultete. Poleg çtudija na tej sem konŸal tudi prvi letnik na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo - Oddelka za fiziko, in sem vzporedno vpisan na obe fakulteti.

Zaradi dobrega dela pri predmetih so me mnogi profesorji povabili k demonstratorskem delu pri svojih predmetih (temelji ekonomije I. del, matematika, uvod v narodno gospodarstvo, mikroekonomija, osnove vodenja in podjetniçtva II. del, statistika 2), vendar pa zaradi pomanjkanja Ÿasa ne morem sodelovati pri vseh, zato sem se odloŸil le za temelje ekonomije I. del pri prof. dr. J. Praçnikarju ter za osnove vodenja in podjetniçtva II. del pri prof. dr. A. VahŸiŸu.

V okviru raziskovalne dejavnosti sem 1993/94 sodeloval pri projektu v okviru CISEF-a (Center za izobra§evanje in strokovno usposabljanje ekonomske fakultete) pod mentorjstvom prof. dr. J. Praçnikarja in dr. V. Praçnikarjeve.

V letu 1994/95 in 1995/96 pa sodelujem pri projektu PASEF (Podatkovno-analitiŸno srediçŸe ekonomske fakultete) pod vodstvom mentorjev prof. dr. A. VahŸiŸa in prof. dr. I. LavraŸa, kjer analiziramo strukturo slovenskega gospodarstva in spremljamo njegovo prestrukturiranje.

Zunaj fakultetnih obveznosti sem se udele§il tudi veŸ raznih seminarjev, omenim naj le pomembnejçe mednarodne seminarje v çolskem letu 1994/95: Gea College: Podjetniçko vodenje in inovativnost na globalnem trgu (oktober 1994) (predavatelji iz Babson Collegea v ZDA); Vodenje in Financiranje Podjetja v Rasti (november 1994) (predavatelj prof. Howard H. Stevenson, profesor s harvardske univerze); 21. mednarodno znanstveno posvetovanje o podjetniçkem planiranju na temo: Mened§ment podjetij v tranziciji in gospodarski razvoj na primerih iz Slovenije; ter çtevilna predavanja o raznih temah na Ekonomski fakulteti, ki jih organizirajo çtudentske organizacije z udele§bo znanih strokovnjakov s posameznih podroŸij.

V letu 1995 sem kot soavtor sodeloval pri izdelavi Ÿlanka na temo Podjetniçko izobra§evanje in usposabljanje v Sloveniji, predstavili ga bomo na 6. ENDEC-ovi (Entrepreneurship Development Center) svetovni konferenci o podjetniçtvu in bo objavljen v konferenŸnem zborniku.

V bli§nji prihodnosti nameravam obiskati çe veŸ zanimivih seminarjev, predvsem s tujimi predavatelji, §elim pa si tudi zahtevnih praktiŸnih izkuçenj v uveljavljenih veŸjih podjetjih, da bi svoje bolj ali manj teoretiŸno znanje preizkusil çe v praksi.

DolgoroŸni cilj pa je podiplomski çtudij v tujini (ZDA) ter da bi v §ivljenju opravljal zanimivo in privlaŸno delo, s katerim bi pomagal pri razvoju podjetij in dru§be v Sloveniji.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96405y.htm