* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Primož Penca

1000 LJUBLJANA, Linhartova 3
Telefon: (061) 132 22 57
E-mail: primoz.penca@uni-lj.si

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, bančno-finančna smer

Študij bom predvidoma končal aprila 1997. Delati si želim predvsem v podjetništvu (notranje podjetništvo v večjih sistemih), financah (terminsko trgovanje ali investicijsko bančništvo).
Obiskoval sem osnovno šolo dr. Vita Kraigherja v Ljubljani, in sem vse razrede končal z odličnim uspehom. Zatem sem se po končani osnovni šoli in opravljenem sprejemnem izpitu vpisal na Gimnazijo Bežigrad v Ljubljani, tedanjo Srednjo naravoslovno šolo.

Po končanem prvem letniku, leta 1988 sem odšel na šolanje v ZDA, na High Point High School v mestu Beltsville, Maryland. Tam sem zaradi izjemnih dosežkov pri fiziki prejel Bausch & Lomb Science Award, ter bil zaradi vsesplošne uspešnosti povabljen in včlanjen v National Honor Society of Secondary Schools. Šolsko leto v ZDA sem končal s samimi odličnimi ocenami ter najvišjim povprečjem ocen na šoli.

V ZDA sem se ukvarjal tudi s športom, igral sem v šolskem košarkarskem moštvu; osvojili smo naslov prvaka zvezne države Maryland, ter med drugim prejeli tudi pohvale marylandskega senatorja Arthurja Dormana.

Naslednje leto sem se uspešno vključil v delo na Gimnaziji Bežigrad ter kljub zaostanku pri nekaterih predmetih zadržal prejšnji uspeh. Srednjo šolo sem končal z odličnim uspehom na zaključnem izpitu.

Vsa leta šolanja sem se vzporedno uspešno ukvarjal z različnimi športi. V osnovni šoli najprej s smučanjem pri pionirskih selekcijah SD Novinar in rokometom pri RK Olimpija, nato z atletiko na naši osnovni šoli ter pri AK Olimpija in košarko pri KK Ježica; v pionirski, kadetski in mladinski konkurenci smo se redno uvrščali na najvišja mesta na tekmovanjih v Republiki Sloveniji.

Ko sem se sredi četrtega letnika prenehal aktivno ukvarjati s športom, sem se s posredovanjem srednje šole prijavil na srečanje mladih raziskovalcev. Za raziskovalno nalogo iz kemije pod mentorskim vodstvom prof . dr. Jožeta Kollerja in mag. Tončke Požek-Novak z naslovom: Hueckelova teorija molekulskih orbital, sem na četrtem srečanju mladih raziskovalcev in mentorjev ljubljanske regije prejel plaketo Mladi raziskovalec. Za isto raziskovalno nalogo sem prejel tudi priznanje za dosežene rezultate na 25. republiškem tekmovanju srednješolcev v kemiji, ki je potekalo v sklopu Zveze organizacij za tehnično kulturo Slovenije, Gibanja znanost mladini - sekcije za kemijo, katere predsednica je bila prof. dr. Aleksandra Kornhauser.

Sem študent četrtega letnika Ekonomske fakultete v Ljubljani. Prejšnje letnike sem končal s povprečno oceno nad 8,5, in za to dobil pohvalo za najboljše študente Ekonomske fakultete. Poleg študija na tej sem končal tudi prvi letnik na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo - Oddelka za fiziko, in sem vzporedno vpisan na obe fakulteti.

Zaradi dobrega dela pri predmetih so me mnogi profesorji povabili k demonstratorskem delu pri svojih predmetih (temelji ekonomije I. del, matematika, uvod v narodno gospodarstvo, mikroekonomija, osnove vodenja in podjetništva II. del, statistika 2), vendar pa zaradi pomanjkanja časa ne morem sodelovati pri vseh, zato sem se odločil le za temelje ekonomije I. del pri prof. dr. J. Prašnikarju ter za osnove vodenja in podjetništva II. del pri prof. dr. A. Vahčiču.

V okviru raziskovalne dejavnosti sem 1993/94 sodeloval pri projektu v okviru CISEF-a (Center za izobraževanje in strokovno usposabljanje ekonomske fakultete) pod mentorjstvom prof. dr. J. Prašnikarja in dr. V. Prašnikarjeve.

V letu 1994/95 in 1995/96 pa sodelujem pri projektu PASEF (Podatkovno-analitično središče ekonomske fakultete) pod vodstvom mentorjev prof. dr. A. Vahčiča in prof. dr. I. Lavrača, kjer analiziramo strukturo slovenskega gospodarstva in spremljamo njegovo prestrukturiranje.

Zunaj fakultetnih obveznosti sem se udeležil tudi več raznih seminarjev, omenim naj le pomembnejše mednarodne seminarje v šolskem letu 1994/95: Gea College: Podjetniško vodenje in inovativnost na globalnem trgu (oktober 1994) (predavatelji iz Babson Collegea v ZDA); Vodenje in Financiranje Podjetja v Rasti (november 1994) (predavatelj prof. Howard H. Stevenson, profesor s harvardske univerze); 21. mednarodno znanstveno posvetovanje o podjetniškem planiranju na temo: Menedžment podjetij v tranziciji in gospodarski razvoj na primerih iz Slovenije; ter številna predavanja o raznih temah na Ekonomski fakulteti, ki jih organizirajo študentske organizacije z udeležbo znanih strokovnjakov s posameznih področij.

V letu 1995 sem kot soavtor sodeloval pri izdelavi članka na temo Podjetniško izobraževanje in usposabljanje v Sloveniji, predstavili ga bomo na 6. ENDEC-ovi (Entrepreneurship Development Center) svetovni konferenci o podjetništvu in bo objavljen v konferenčnem zborniku.

V bližnji prihodnosti nameravam obiskati še več zanimivih seminarjev, predvsem s tujimi predavatelji, želim pa si tudi zahtevnih praktičnih izkušenj v uveljavljenih večjih podjetjih, da bi svoje bolj ali manj teoretično znanje preizkusil še v praksi.

Dolgoročni cilj pa je podiplomski študij v tujini (ZDA) ter da bi v življenju opravljal zanimivo in privlačno delo, s katerim bi pomagal pri razvoju podjetij in družbe v Sloveniji.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96405y.htm