* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Tanja Ovaska

1000 LJUBLJANA, Maroltova 13
Telefon: (061) 349 065

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - {pan{~ina, B - angle{~ina

Delati si `elim predvsem v mednarodnih odnosih, humanitarnih organizacijah, diplomaciji.
Osnovno {olo sem obiskovala v Ljubljani in vseh osem razredov kon~ala z odli~nim uspehom. V petem razredu sem dobila bronasto Vegovo priznanje za znanje matematike. Kon~ala sem ni`jo glasbeno {olo in {est let klavirja. Sodelovala sem v plesni skupini, s katero smo na dr`avnem prvenstvu v show danceu osvojili tretje mesto. Vpisala sem se na Gimnazijo Poljane, na jezikovno smer, in jo prav tako kon~ala z odli~nim uspehom. Med letnimi po~itnicami sem se dvakrat udele`ila spopolnjevalnih te~ajev angle{kega jezika v Angliji. Fakultativno sem se u~ila {pan{~ino in {ved{~ino. Obvladam tudi fin{~ino, saj sem otro{ka leta pa tudi kasneje po mesec dni na leto pre`ivela na Finskem.

Po kon~ani gimnaziji leta 1991 sem uspe{no opravila sprejemni izpit na Fakulteti za arhitekturo, garadbeni{tvo in geodezijo ter se vpisala na smer arhitektura. Med {tudijem sem spoznala, da me {tudij jezikov kljub vsemu bolj veseli, zato sem se po prvem letniku prepisala na filozofsko fakulteto, smer {pan{~ina (A) in angle{~ina (B). Pravkar kon~ujem ~etrti letnik, popre~na ocena {tudijskega uspeha je 8,5.

Medtem sem se udele`ila dveh spopolnjevalnih te~ajev {pan{~ine v [paniji in sodelovala v ekolo{kem taboru, prav tako v [paniji (v organizaciji ekolo{kega zdru`enja ADENEX). S {panskimi {tudenti smo na oddelku za hispanistiko izdelali projekt za razvoj mednarodnega sodelovanja med mladimi, ki ga je odobril in podprl Urad za mladino RS. Sodelovala sem tudi pri {panskem gledali{~u na fakulteti.

Vsako poletje sem bila po mesec dni na praksi v podjetju Telko na Finskem, ki se ukvarja z zunanjo trgovino. Tam sem si pridobila dragocene delovne izku{nje in se nau~ila delati z ra~unalnikom. Zadnje leto in{truiram {pan{~ino in u~im angle{~ino v jezikovni {oli Alpha. Izku{nje imam tudi v prevajanju, saj sem konsekutivno prevajala ob uradnem obisku {panske delegacije na Ministrstvu za {olstvo in {port in na tiskovni konferenci ob obisku lutkovnega gledali{~a iz Mehike. V prostem ~asu spopolnjujem svoje znanje franco{~ine ter se ukvarjam s {portom (squash, aerobika, smu~anje, tek). V prihodnjem letu se nameravam u~iti {e nem{~ino in portugal{~ino.

Po diplomi bi me zelo zanimalo delo v diplomaciji, mednarodnih odnosih, {e posebno v mednarodnih humanitarnih organizacijah. Zato tudi razmi{ljam o podiplomskem {tudiju (lahko tudi ob delu), ki bi mi pomagal pridobiti potrebno strokovno znanje za moje prihodnje delo. Zelo rada delam z ljudmi in si `elim, da bi bilo moje delo ustvarjalno, dinami~no, koristno ~loveku in okolju.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96404y.htm