* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

[pela Baebler

1000 LJUBLJANA, Scopolijeva 17
Telefon: (061) 552 909
E-mail: spela.baebler@kiss.muzej.si

Biotehni{ka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, biologija, morfolo{ko-fiziolo{ki blok

Delati si `elim predvsem na kateremkoli podro~ju biologije (raziskovalno pa tudi drugo delo).
Svet u~enosti sem za~ela spoznavati na osnovni {oli Riharda Jakopi~a v Ljubljani. Kot se za odli~njakinjo spodobi, sem obiskovala skoraj vse mogo~e kro`ke (dramski, recitacijski idr.), hodila v glasbeno {olo (dve leti violine) in se udele`evala razli~nih tekmovanj (sloven{~ina, matematika). Ob koncu osnovne {ole sem se za~ela tekmovalno ukvarjati z jadranjem, in sicer v razredu Optimist. Ker sem bila med najbolj{imi dekleti v Jugoslaviji, sem se leta 1987 udele`ila evropskega prvenstva v Solunu v Gr~iji, in dosegla 43. mesto.

Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisala na Gimnazijo [entvid (takrat {e Srednjo {olo za elektroniko in naravoslovje). Za biologijo sem se za~ela zanimati `e v prvem letniku, ko sem za~ela obiskovati vivaristi~ni kro`ek, kasneje pa {e druge biolo{ke kro`ke (entomolo{kega in botani~nega). Tako sva v tretjem in ~etrtem letniku s so{olko izdelali dve raziskovalni nalogi: Vpliv obiskovalcev na vedenje primatov v Ljubljanskem `ivalskem vrtu in Vpliv hranjenja na vedenje primatov v Ljubljanskem `ivalskem vrtu. Nalogi sta bili zelo dobro ocenjeni: na sre~anju mladih raziskovalcev in mentorjev Zaupajmo v lastno ustvarjalnost (obmo~na raven) sta se uvrstili na prvo in tretje mesto, na sre~anju Znanost mladini (republi{ka raven) pa so jima dali pohvalo. Za aktivnost na podro~ju biologije in kulture sem prejela ve~ pohval letnika, v ~etrtem letniku pa {e majsko priznanje.

Z jadranjem sem se ukvarjala tudi med srednje{olskim izobra`evanjem, tekmovala sem v razredu Evropa. Uvrstitve so se gibale med drugim in petim mestom pri dekletih na jugoslovanski in slovenski ravni. Leta 1992 sem se udele`ila svetovnega prvenstva v Izoli, in dosegla 53. mesto.

Srednjo {olo sem kon~ala z odli~nim uspehom, zato sem bila opro{~ena zaklju~nega izpita. ^eprav je bila odlo~itev za {tudij biologije glede na srednje{olsko delovanje bolj ali manj samoumevna, ni bila najla`ja, saj me je zanimalo ve~ naravoslovnih ved. Vendar sem se vpisala na biologijo in se v drugem letniku usmerila v morfolo{ko-fiziolo{ki blok, saj me zanima predvsem fiziologija, tako `ivalska kot rastlinska. Sam {tudij ni posebno te`ak, vendar zahteva veliko ~asa (obvezne laboratorijske vaje, seminarske naloge, terenske vaje), tako da ni bilo ~asa za dodatno izobra`evanje. Zato sem prenehala tekmovalno jadrati, zdaj jadram le {e rekreativno (imam tudi izpit za voditeljico ~olna). Ker imam rada morje, sem se za~ela potapljati (imam izpit CMAS), sodelovala sem na nekaj akcijah za ~i{~enje morskega dna. Veliko tudi smu~am in hodim v hribe.

Kon~ujem ~etrti letnik, ~aka me {e nekaj izpitov in diplomska naloga. Verjetno bo s podro~ja fiziologije rastlin, natan~neje vpliva su{e na fiziolo{ke procese pri fi`olu. V tem {olskem letu sem izdelala nekaj seminarskih nalog pri razli~nih predmetih, trenutno pa delam individualno nalogo pri predmetu ekologija `ivali: ta bo nekak{na poglobljena obdelava srednje{olske raziskovalne naloge o vplivu obiskovalcev na vedenje opic. Letos poleti bom sodelovala pri organizaciji biolo{kega dela mednarodnega {tudentskega tabora o konceptualnem u~enju, ki ga v Ljubljani organizira BEST.

Aktivno govorim angle{ki jezik, pasivno znanje imam iz francoskega. Za drugo leto na~rtujem spopolnjevanje iz franco{~ine. Delo z ra~unalnikom mi ni tuje: znajdem se v okoljih DOS, Windows in Word, poznam pa tudi osnove jadranja po internetu.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96401y.htm