* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

æpela Baebler

1000 LJUBLJANA, Scopolijeva 17
Telefon: (061) 552 909
E-mail: spela.baebler@kiss.muzej.si

Biotehniçka fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, biologija, morfoloçko-fizioloçki blok

Delati si §elim predvsem na kateremkoli podroŸju biologije (raziskovalno pa tudi drugo delo).
Svet uŸenosti sem zaŸela spoznavati na osnovni çoli Riharda JakopiŸa v Ljubljani. Kot se za odliŸnjakinjo spodobi, sem obiskovala skoraj vse mogoŸe kro§ke (dramski, recitacijski idr.), hodila v glasbeno çolo (dve leti violine) in se udele§evala razliŸnih tekmovanj (slovençŸina, matematika). Ob koncu osnovne çole sem se zaŸela tekmovalno ukvarjati z jadranjem, in sicer v razredu Optimist. Ker sem bila med najboljçimi dekleti v Jugoslaviji, sem se leta 1987 udele§ila evropskega prvenstva v Solunu v GrŸiji, in dosegla 43. mesto.

Po konŸani osnovni çoli sem se vpisala na Gimnazijo æentvid (takrat çe Srednjo çolo za elektroniko in naravoslovje). Za biologijo sem se zaŸela zanimati §e v prvem letniku, ko sem zaŸela obiskovati vivaristiŸni kro§ek, kasneje pa çe druge bioloçke kro§ke (entomoloçkega in botaniŸnega). Tako sva v tretjem in Ÿetrtem letniku s soçolko izdelali dve raziskovalni nalogi: Vpliv obiskovalcev na vedenje primatov v Ljubljanskem §ivalskem vrtu in Vpliv hranjenja na vedenje primatov v Ljubljanskem §ivalskem vrtu. Nalogi sta bili zelo dobro ocenjeni: na sreŸanju mladih raziskovalcev in mentorjev Zaupajmo v lastno ustvarjalnost (obmoŸna raven) sta se uvrstili na prvo in tretje mesto, na sreŸanju Znanost mladini (republiçka raven) pa so jima dali pohvalo. Za aktivnost na podroŸju biologije in kulture sem prejela veŸ pohval letnika, v Ÿetrtem letniku pa çe majsko priznanje.

Z jadranjem sem se ukvarjala tudi med srednjeçolskim izobra§evanjem, tekmovala sem v razredu Evropa. Uvrstitve so se gibale med drugim in petim mestom pri dekletih na jugoslovanski in slovenski ravni. Leta 1992 sem se udele§ila svetovnega prvenstva v Izoli, in dosegla 53. mesto.

Srednjo çolo sem konŸala z odliŸnim uspehom, zato sem bila oproçŸena zakljuŸnega izpita. ¬eprav je bila odloŸitev za çtudij biologije glede na srednjeçolsko delovanje bolj ali manj samoumevna, ni bila najla§ja, saj me je zanimalo veŸ naravoslovnih ved. Vendar sem se vpisala na biologijo in se v drugem letniku usmerila v morfoloçko-fizioloçki blok, saj me zanima predvsem fiziologija, tako §ivalska kot rastlinska. Sam çtudij ni posebno te§ak, vendar zahteva veliko Ÿasa (obvezne laboratorijske vaje, seminarske naloge, terenske vaje), tako da ni bilo Ÿasa za dodatno izobra§evanje. Zato sem prenehala tekmovalno jadrati, zdaj jadram le çe rekreativno (imam tudi izpit za voditeljico Ÿolna). Ker imam rada morje, sem se zaŸela potapljati (imam izpit CMAS), sodelovala sem na nekaj akcijah za ŸiçŸenje morskega dna. Veliko tudi smuŸam in hodim v hribe.

KonŸujem Ÿetrti letnik, Ÿaka me çe nekaj izpitov in diplomska naloga. Verjetno bo s podroŸja fiziologije rastlin, natanŸneje vpliva suçe na fizioloçke procese pri fi§olu. V tem çolskem letu sem izdelala nekaj seminarskih nalog pri razliŸnih predmetih, trenutno pa delam individualno nalogo pri predmetu ekologija §ivali: ta bo nekakçna poglobljena obdelava srednjeçolske raziskovalne naloge o vplivu obiskovalcev na vedenje opic. Letos poleti bom sodelovala pri organizaciji bioloçkega dela mednarodnega çtudentskega tabora o konceptualnem uŸenju, ki ga v Ljubljani organizira BEST.

Aktivno govorim angleçki jezik, pasivno znanje imam iz francoskega. Za drugo leto naŸrtujem spopolnjevanje iz francoçŸine. Delo z raŸunalnikom mi ni tuje: znajdem se v okoljih DOS, Windows in Word, poznam pa tudi osnove jadranja po internetu.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96401y.htm