* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Špela Baebler

1000 LJUBLJANA, Scopolijeva 17
Telefon: (061) 552 909
E-mail: spela.baebler@kiss.muzej.si

Biotehniška fakulteta v Ljubljani - Oddelek za biologijo, biologija, morfološko-fiziološki blok

Delati si želim predvsem na kateremkoli področju biologije (raziskovalno pa tudi drugo delo).
Svet učenosti sem začela spoznavati na osnovni šoli Riharda Jakopiča v Ljubljani. Kot se za odličnjakinjo spodobi, sem obiskovala skoraj vse mogoče krožke (dramski, recitacijski idr.), hodila v glasbeno šolo (dve leti violine) in se udeleževala različnih tekmovanj (slovenščina, matematika). Ob koncu osnovne šole sem se začela tekmovalno ukvarjati z jadranjem, in sicer v razredu Optimist. Ker sem bila med najboljšimi dekleti v Jugoslaviji, sem se leta 1987 udeležila evropskega prvenstva v Solunu v Grčiji, in dosegla 43. mesto.

Po končani osnovni šoli sem se vpisala na Gimnazijo Šentvid (takrat še Srednjo šolo za elektroniko in naravoslovje). Za biologijo sem se začela zanimati že v prvem letniku, ko sem začela obiskovati vivaristični krožek, kasneje pa še druge biološke krožke (entomološkega in botaničnega). Tako sva v tretjem in četrtem letniku s sošolko izdelali dve raziskovalni nalogi: Vpliv obiskovalcev na vedenje primatov v Ljubljanskem živalskem vrtu in Vpliv hranjenja na vedenje primatov v Ljubljanskem živalskem vrtu. Nalogi sta bili zelo dobro ocenjeni: na srečanju mladih raziskovalcev in mentorjev Zaupajmo v lastno ustvarjalnost (območna raven) sta se uvrstili na prvo in tretje mesto, na srečanju Znanost mladini (republiška raven) pa so jima dali pohvalo. Za aktivnost na področju biologije in kulture sem prejela več pohval letnika, v četrtem letniku pa še majsko priznanje.

Z jadranjem sem se ukvarjala tudi med srednješolskim izobraževanjem, tekmovala sem v razredu Evropa. Uvrstitve so se gibale med drugim in petim mestom pri dekletih na jugoslovanski in slovenski ravni. Leta 1992 sem se udeležila svetovnega prvenstva v Izoli, in dosegla 53. mesto.

Srednjo šolo sem končala z odličnim uspehom, zato sem bila oproščena zaključnega izpita. Čeprav je bila odločitev za študij biologije glede na srednješolsko delovanje bolj ali manj samoumevna, ni bila najlažja, saj me je zanimalo več naravoslovnih ved. Vendar sem se vpisala na biologijo in se v drugem letniku usmerila v morfološko-fiziološki blok, saj me zanima predvsem fiziologija, tako živalska kot rastlinska. Sam študij ni posebno težak, vendar zahteva veliko časa (obvezne laboratorijske vaje, seminarske naloge, terenske vaje), tako da ni bilo časa za dodatno izobraževanje. Zato sem prenehala tekmovalno jadrati, zdaj jadram le še rekreativno (imam tudi izpit za voditeljico čolna). Ker imam rada morje, sem se začela potapljati (imam izpit CMAS), sodelovala sem na nekaj akcijah za čiščenje morskega dna. Veliko tudi smučam in hodim v hribe.

Končujem četrti letnik, čaka me še nekaj izpitov in diplomska naloga. Verjetno bo s področja fiziologije rastlin, natančneje vpliva suše na fiziološke procese pri fižolu. V tem šolskem letu sem izdelala nekaj seminarskih nalog pri različnih predmetih, trenutno pa delam individualno nalogo pri predmetu ekologija živali: ta bo nekakšna poglobljena obdelava srednješolske raziskovalne naloge o vplivu obiskovalcev na vedenje opic. Letos poleti bom sodelovala pri organizaciji biološkega dela mednarodnega študentskega tabora o konceptualnem učenju, ki ga v Ljubljani organizira BEST.

Aktivno govorim angleški jezik, pasivno znanje imam iz francoskega. Za drugo leto načrtujem spopolnjevanje iz francoščine. Delo z računalnikom mi ni tuje: znajdem se v okoljih DOS, Windows in Word, poznam pa tudi osnove jadranja po internetu.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96401y.htm