* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Tomaž Ilešič

1000 LJUBLJANA, Bratovževa ploščad 16
Telefon: (061) 344 638

Pravna fakulteta v Ljubljani, civilno pravo

Študij bom predvidoma končal marca 1997. Delati si želim predvsem v odvetniški pisarni s področja mednarodnega (gospodarskega) prava, zastopanja tujih družb.
Rojen sem v Ljubljani. Leta 1980 sem se s šestimi leti in pol vpisal v osnovno šolo in jo vseh osem let končeval z odličnim uspehom. V osmem razredu sem osvojil drugo mesto na republiškem tekmovanju v elektroniki, se uvrstil na zvezno tekmovanje v Novem Sadu in osvojil srebrno medaljo. Po končani osnovni šoli sem opravil sprejemne izpite na Gimnaziji Bežigrad (tedanji Srednji naravoslovni šoli), vendar sem se za eno leto preselil v Pariz, kjer je oče delal kot zastopnik slovenskega podjetja. Tam sem obiskoval deveti razred francoske osnovne šole (College Voltaire), se odlično naučil francoščine in po vrnitvi v Ljubljano tudi opravil izpit aktivnega znanja francoskega jezika. Z nostrificiranim spričevalom sem se vpisal v drugi letnik Gimnazije Bežigrad, in leta 1992 z odliko maturiral. Takoj po maturi sem se vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani in bil sprejet - po uspehu sem se med več kot šeststo kandidati na sprejemnem izpitu uvrstil na deseto mesto. Od vpisa sem redno opravljal izpite in zdaj sem v četrtem letniku. Maja in junija 1996 sem dobil štipendijo angleške vlade za šesttedenski tečaj angleškega prava v Londonu in se ga bom z veseljem udeležil. Predvidevam, da bom diplomiral v začetku leta 1997. Po končanem študiju se bom kar najhitreje prijavil na državni pravniški izpit in poleg tega vpisal tudi podiplomski študij gospodarskega prava. Zelo rad bi se naučil še katerega od tujih jezikov (španščina, italijanščina), predvsem pa je moj cilj status sodnega tolmača za angleški in francoski jezik.

Od konjičkov mi je najbliže informatika, saj se z računalniki ukvarjam že vsaj 10 let. Poleg poučevanja in prilagajanja programske opreme individualnim strankam (odvetniki, notarji) sodelujem tudi pri postavitvi naprednega informacijskega sistema pri različnih državnih organih (državni zbor, ustavno sodišče...) in pri pripravljanju podatkov za internet (SIPIS - Slovenski interaktivni pravni informacijski sistem, http://www.sigov.si/sipis/).
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96400y.htm