* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Nina Umek Burnik

1000 LJUBLJANA, Belokranjska 4
Telefon: (061) 137 30 79
E-mail: nina.umek-burnik@kiss.muzej.si

Veterinarska fakulteta v Ljubljani, veterinarstvo

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1997. Delati si `elim predvsem kot veterinar za male `ivali na delovnem mestu, ki bi mi omogo~alo ~im ve~jo samostojnost in mo`nost nadaljnjega izobra`evanja ter specializacije ali kot raziskovalka.
[olsko pot sem za~ela v osnovni {oli v Ljubljani. Prve {tiri razrede osemletke sem kon~ala z odli~nim uspehom, druge {tiri pa s prav dobrim. Takrat so mi bili najbolj pri srcu predmeti biologija, angle{~ina in sloven{~ina. @elela pa sem si postati zdravnica ali kaj podobnega, zato sem se odlo~ila nadaljevati {olanje na naravoslovni smeri. Vpisala sem se na Srednjo {olo za elektroniko in naravoslovje v [entvidu, naravoslovno-matemati~na smer. Tu me je pritegnila mo`nost raziskovalne dejavnosti, tako da sem `e v prvem letniku skupaj s tremi so{olci sodelovala pri izdelavi raziskovalne naloge z naslovom Baktericidno delovanje micelijev vi{jih gliv, naslednje leto pa sva s so{olko Evo Cedilnik izdelali raziskovalno nalogo z naslovom Antiproliferativno, antivirusno in antibakterijsko delovanje micelijev nekaterih vi{jih gliv. Z obema nalogama sem se udele`ila obmo~nega sre~anja mladih raziskovalcev. Opravila pa sem tudi te~aj biotehnologije za srednje{olce.

Poleg biologije so me zanimala tudi druga podro~ja, predvsem jeziki in psihologija. U~ila sem se angle{~ino in franco{~ino, obiskovala sem dodatni pouk obeh jezikov, sodelovala pri ustvarjanju {olskega ~asnika v angle{~ini in si znanje dopolnjevala z branjem leposlovnih knjig v teh dveh jezikih. Iz psihologije sem opravila raziskovalno nalogo z naslovom Kako u~enci oblikujejo mnenje o svoji {oli - tudi s to sem sodelovala na obmo~nem sre~anju mladih raziskovalcev.

Vedno sem imela zelo rada `ivali. Doma smo imeli pse in druge male `ivali, rekreativno pa sem se ukvarjala tudi z jahanjem. Prav to je odlo~ilno vplivalo na mojo izbiro {tudija. Z odli~nim uspehom sem opravila zaklju~ni izpit in se vpisala na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani. Odlo~itev se je izkazala kot prava, saj {tudij opravljam brez te`av in z veseljem. Sem ~lanica IVSA (Mednarodna zveza {tudentov veterinarstva), po tej zvezi se udele`ujem skupinskih izmenjav s {tudenti veterine iz drugih dr`av, tako spoznavam njihove fakultete in sistem {tudija ter navezujem stike, ki bodo prav gotovo koristni za mojo kariero. Za moje poklicno podro~je so zelo pomembne tudi izku{nje, nabiram si jih z opravljanjem obvezne prakse in volonterskim delom na Univerzitetni kliniki za kirurgijo in male `ivali Veterinarske fakultete ter drugih zasebnih klinikah in ordinacjah. Del obvezne prakse sem opravila tudi na zasebni veterinarski kliniki v [vici. Udele`ujem se kongresov, posvetov in problemskih konferenc iz veterine.

[e zmeraj me veseli raziskovalno delo. Trenutno opravljam raziskovalno nalogo z naslovom Stanje ustne votline policijskih psov, dokon~ana bo v naslednjem semestru.

Po kon~anem {tudiju se `elim zaposliti v ustvarjalnem kolektivu, v organizaciji, ki mi bo omogo~ala nadaljnji razvoj in usposabljanje. Vsekakor bi rada vpisala tudi podiplomski {tudij ali specializacijo, morda celo v tujini, kjer sta veterina in podiplomsko izobra`evanje bolj razvita.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96399y.htm