* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Nina Umek Burnik

1000 LJUBLJANA, Belokranjska 4
Telefon: (061) 137 30 79
E-mail: nina.umek-burnik@kiss.muzej.si

Veterinarska fakulteta v Ljubljani, veterinarstvo

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1997. Delati si §elim predvsem kot veterinar za male §ivali na delovnem mestu, ki bi mi omogoŸalo Ÿim veŸjo samostojnost in mo§nost nadaljnjega izobra§evanja ter specializacije ali kot raziskovalka.
æolsko pot sem zaŸela v osnovni çoli v Ljubljani. Prve çtiri razrede osemletke sem konŸala z odliŸnim uspehom, druge çtiri pa s prav dobrim. Takrat so mi bili najbolj pri srcu predmeti biologija, angleçŸina in slovençŸina. ¦elela pa sem si postati zdravnica ali kaj podobnega, zato sem se odloŸila nadaljevati çolanje na naravoslovni smeri. Vpisala sem se na Srednjo çolo za elektroniko in naravoslovje v æentvidu, naravoslovno-matematiŸna smer. Tu me je pritegnila mo§nost raziskovalne dejavnosti, tako da sem §e v prvem letniku skupaj s tremi soçolci sodelovala pri izdelavi raziskovalne naloge z naslovom Baktericidno delovanje micelijev viçjih gliv, naslednje leto pa sva s soçolko Evo Cedilnik izdelali raziskovalno nalogo z naslovom Antiproliferativno, antivirusno in antibakterijsko delovanje micelijev nekaterih viçjih gliv. Z obema nalogama sem se udele§ila obmoŸnega sreŸanja mladih raziskovalcev. Opravila pa sem tudi teŸaj biotehnologije za srednjeçolce.

Poleg biologije so me zanimala tudi druga podroŸja, predvsem jeziki in psihologija. UŸila sem se angleçŸino in francoçŸino, obiskovala sem dodatni pouk obeh jezikov, sodelovala pri ustvarjanju çolskega Ÿasnika v angleçŸini in si znanje dopolnjevala z branjem leposlovnih knjig v teh dveh jezikih. Iz psihologije sem opravila raziskovalno nalogo z naslovom Kako uŸenci oblikujejo mnenje o svoji çoli - tudi s to sem sodelovala na obmoŸnem sreŸanju mladih raziskovalcev.

Vedno sem imela zelo rada §ivali. Doma smo imeli pse in druge male §ivali, rekreativno pa sem se ukvarjala tudi z jahanjem. Prav to je odloŸilno vplivalo na mojo izbiro çtudija. Z odliŸnim uspehom sem opravila zakljuŸni izpit in se vpisala na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani. OdloŸitev se je izkazala kot prava, saj çtudij opravljam brez te§av in z veseljem. Sem Ÿlanica IVSA (Mednarodna zveza çtudentov veterinarstva), po tej zvezi se udele§ujem skupinskih izmenjav s çtudenti veterine iz drugih dr§av, tako spoznavam njihove fakultete in sistem çtudija ter navezujem stike, ki bodo prav gotovo koristni za mojo kariero. Za moje poklicno podroŸje so zelo pomembne tudi izkuçnje, nabiram si jih z opravljanjem obvezne prakse in volonterskim delom na Univerzitetni kliniki za kirurgijo in male §ivali Veterinarske fakultete ter drugih zasebnih klinikah in ordinacjah. Del obvezne prakse sem opravila tudi na zasebni veterinarski kliniki v ævici. Udele§ujem se kongresov, posvetov in problemskih konferenc iz veterine.

æe zmeraj me veseli raziskovalno delo. Trenutno opravljam raziskovalno nalogo z naslovom Stanje ustne votline policijskih psov, dokonŸana bo v naslednjem semestru.

Po konŸanem çtudiju se §elim zaposliti v ustvarjalnem kolektivu, v organizaciji, ki mi bo omogoŸala nadaljnji razvoj in usposabljanje. Vsekakor bi rada vpisala tudi podiplomski çtudij ali specializacijo, morda celo v tujini, kjer sta veterina in podiplomsko izobra§evanje bolj razvita.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96399y.htm