* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Nina Umek Burnik

1000 LJUBLJANA, Belokranjska 4
Telefon: (061) 137 30 79
E-mail: nina.umek-burnik@kiss.muzej.si

Veterinarska fakulteta v Ljubljani, veterinarstvo

Študij bom predvidoma končala septembra 1997. Delati si želim predvsem kot veterinar za male živali na delovnem mestu, ki bi mi omogočalo čim večjo samostojnost in možnost nadaljnjega izobraževanja ter specializacije ali kot raziskovalka.
Šolsko pot sem začela v osnovni šoli v Ljubljani. Prve štiri razrede osemletke sem končala z odličnim uspehom, druge štiri pa s prav dobrim. Takrat so mi bili najbolj pri srcu predmeti biologija, angleščina in slovenščina. Želela pa sem si postati zdravnica ali kaj podobnega, zato sem se odločila nadaljevati šolanje na naravoslovni smeri. Vpisala sem se na Srednjo šolo za elektroniko in naravoslovje v Šentvidu, naravoslovno-matematična smer. Tu me je pritegnila možnost raziskovalne dejavnosti, tako da sem že v prvem letniku skupaj s tremi sošolci sodelovala pri izdelavi raziskovalne naloge z naslovom Baktericidno delovanje micelijev višjih gliv, naslednje leto pa sva s sošolko Evo Cedilnik izdelali raziskovalno nalogo z naslovom Antiproliferativno, antivirusno in antibakterijsko delovanje micelijev nekaterih višjih gliv. Z obema nalogama sem se udeležila območnega srečanja mladih raziskovalcev. Opravila pa sem tudi tečaj biotehnologije za srednješolce.

Poleg biologije so me zanimala tudi druga področja, predvsem jeziki in psihologija. Učila sem se angleščino in francoščino, obiskovala sem dodatni pouk obeh jezikov, sodelovala pri ustvarjanju šolskega časnika v angleščini in si znanje dopolnjevala z branjem leposlovnih knjig v teh dveh jezikih. Iz psihologije sem opravila raziskovalno nalogo z naslovom Kako učenci oblikujejo mnenje o svoji šoli - tudi s to sem sodelovala na območnem srečanju mladih raziskovalcev.

Vedno sem imela zelo rada živali. Doma smo imeli pse in druge male živali, rekreativno pa sem se ukvarjala tudi z jahanjem. Prav to je odločilno vplivalo na mojo izbiro študija. Z odličnim uspehom sem opravila zaključni izpit in se vpisala na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani. Odločitev se je izkazala kot prava, saj študij opravljam brez težav in z veseljem. Sem članica IVSA (Mednarodna zveza študentov veterinarstva), po tej zvezi se udeležujem skupinskih izmenjav s študenti veterine iz drugih držav, tako spoznavam njihove fakultete in sistem študija ter navezujem stike, ki bodo prav gotovo koristni za mojo kariero. Za moje poklicno področje so zelo pomembne tudi izkušnje, nabiram si jih z opravljanjem obvezne prakse in volonterskim delom na Univerzitetni kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete ter drugih zasebnih klinikah in ordinacjah. Del obvezne prakse sem opravila tudi na zasebni veterinarski kliniki v Švici. Udeležujem se kongresov, posvetov in problemskih konferenc iz veterine.

Še zmeraj me veseli raziskovalno delo. Trenutno opravljam raziskovalno nalogo z naslovom Stanje ustne votline policijskih psov, dokončana bo v naslednjem semestru.

Po končanem študiju se želim zaposliti v ustvarjalnem kolektivu, v organizaciji, ki mi bo omogočala nadaljnji razvoj in usposabljanje. Vsekakor bi rada vpisala tudi podiplomski študij ali specializacijo, morda celo v tujini, kjer sta veterina in podiplomsko izobraževanje bolj razvita.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96399y.htm