* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Irma Plajnšek

1000 LJUBLJANA, Beblerjev trg 3
Telefon: (061) 455 444

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - slovenski jezik, B - primerjalna književnost

Študij bom predvidoma končala oktobra 1997. Delati si želim predvsem v uredništvu, morda tudi gledališču.
Rojena sem v Ljubljani, tu živim in se šolam. Osnovnošolska leta so minila v znamenju odličnih ocen in pohval. Več zanimanja in nadarjenosti sem pokazala za slovnične naloge, literaturo in pa tudi likovno izraznost. Po osnovni šoli sem se po nepremišljenem nasvetu staršev in proti svoji želji vpisala na Srednjo zdravstveno šolo v Ljubljani. Ves čas srednješolskega šolanja sem se zavedala, da so mi blizu družboslovne vsebine, književnosti in tuji jeziki, zato sem se po zakjučnem izpitu želela vpisati na Filozofsko fakulteto. Zaradi neustreznega srednješolskega programa je bilo treba najprej zapolniti vrzeli v znanju. Po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih sem se v študijskem letu 1992/93 vpisala na smer: A - slovenski jezik in književnost, B - primerjalna književnost in literarna teorija.

Pri študiju se usmerjam ne toliko v jezikoslovje kot v književnost. Poleg pridobivanja znanja tujih jezikov (francoščina, angleščina, češčina, nemščina), potrebnega za študij primerjalne književnosti - pridobivam si ga na jezikovnih tečajih in na fakulteti po lektoratih - se zanimam predvsem za literarna vprašanja, za primerjanje, vrednotenje in interprertacijo literarnih besedil. Poleg raziskovalnega, znanstvenega prijema v obravnavi literature pa želim še naprej razvijati tudi umetniško ustvarjalno refleksijo in objavljati svoja besedila.

Ob študiju književnosti se srečujem seveda tudi z dramskimi besedili in s prenosom le-teh v teatrski, uprizoritveni kod. Priznati moram, da me to "srečanje" literature in gledališča - vzporedno s tem pa tudi literature in filmske uprizoritve (scenaristika, dramaturgija) - še posebno privlači in da bi si želela pridobiti neko strokovnost tudi v tej smeri. Morda, in če bi bilo le mogoče, v okviru podiplomskega študija, o katerem razmišljam.

Letos sem se lotila tudi honorarnega dela; opravljam vlogo novinarke in voditeljice televizijske oddaje. Prve delovne izkušnje s tega področja mi pomenijo primeren izziv za morebitno nadaljevanje, seveda v povezavi z mojo študijsko usmeritvijo oziroma, v širšem pomenu, s kulturo. Veliko mi pomeni komunikacija, srečanje z ljudmi in doživljanje raznolikosti (ne le na potovanjih med počitnicami, temveč že tudi v vsakdanjem okolju, pri študiju in delu), zato si tovrstne dinamike želim tudi pri prihodnji zaposlitvi, ki pa naj bi mi hkrati dopuščala tudi dovolj priložnosti za ustvarjalno umetniško in znanstveno snovanje, za širjenje že pridobljenega znanja in poglabljanje ter stalno dopolnjevanje strokovne usposobljenosti.

Najbolj na kratko - le v nekaj besedah - bi lahko svoja pričakovanja in težnje v zvezi z nadaljnjo poklicno potjo izrazila takole: kultura/umetnost, znanost, komunikacija. Vse tri kategorije vidim v njihovi medsebojni povezanosti, saj mi npr. umetnost nujno pomeni specifični način komuniciranja, izražanja, ki je zmeraj naslovljeno in zahteva sprejemnika.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96391y.htm