* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Petra An`lovar

1290 GROSUPLJE, Pod gozdom 5/10
Telefon: (061) 761 273

Fakulteta za dru`bene vede v Ljubljani, novinarstvo-tr`no komuniciranje

[tudij bom predvidoma kon~ala junija 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju marketinga (interni, eksterni marketing, odnosi z javnostmi), izobra`evanja (pou~evanje v srednjih ali osnovnih {olah), ogla{evanja (ogla{evalske agencije), novinarstva.
Vse razrede grosupeljske osnovne {ole sem brez truda kon~ala z odli~nim uspehom. Ker mi je {lo u~enje lahko, sem imela veliko ~asa za druge dejavnosti, ki so me veselile. Mama me je na mojo `eljo vpisala v glasbeno {olo, vendar sem po {tirih letih u~enja klavirja izgubila voljo in se izpisala. Vsako leto sem sodelovala na tekmovanjih iz znanja matematike, slovenskega jezika, angle{~ine, najraje pa v Veseli {oli. Ker sem rada brala, sem vseh osem let tekmovala tudi za bralno zna~ko. Obiskovanje interesnih dejavnosti je bilo obvezno, izbrala pa sem si vsaki~ kaj novega - enkrat ra~unalni{tvo, drugi~ novinarski kro`ek, naslednji~ literarni kro`ek in tako naprej. Lepo sem risala, zato so moje male umetnine velikokrat visele na razstavah, kot del skupine pa sem sodelovala na likovnem nate~aju Slovenskih `eleznic, takrat {e Jugoslovanskih.

Z izbiro srednje {ole se nisem pretirano obremenjevala, morala sem le uspe{no opraviti sprejemne izpite in tako pristala na Srednji pedago{ki {oli v Ljubljani (zdaj Gimnazija Ledina), na smeri dru`boslovje. Dru`boslovje mi je bilo `e od za~etka zelo pri srcu, saj sem se morala pri naravoslovnih predmetih veliko bolj truditi. Pedago{ka usmeritev pa mi je tudi zelo ustrezala. [olanje na srednji {oli je hitro minilo. V drugem letniku sem naredila osnovni te~aj strojepisja, mama pa je zbrala toliko denarja, da sem v tretjem letniku lahko od{la na enomese~no spopolnjevanje nem{kega jezika na Dunaj. V tem svetovljanskem mestu sem spopolnila predvsem svojo samozavest in angle{~ino, vendar pa sem tudi zaklju~ni test nem{~ine dobro opravila.

Konec {olanja na srednji {oli se je naglo bli`al, jaz pa sem vsak dan bolj negotovo zrla v prihodnost. Nisem vedela, kaj si `elim po~eti v nadaljnjem `ivljenju. Vleklo me je v pedago{ki poklic in v delo z otroki, zato sem se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, na pedago{ki smeri nem{kega in angle{kega jezika, ter na Pedago{ko fakulteto, smer socialna pedagogika. Na so{olkino prigovarjanje sem se udele`ila tudi sprejemnih izpitov na Fakulteti za dru`bene vede in jih uspe{no opravila. Lahko bi rekla, da sem na to fakulteto pri{la po naklu~ju, zdaj pa si ne morem zami{ljati, da bi bila lahko na kaki drugi smeri. Tako fakulteta za dru`bene vede kot smer novinarstvo sta mi dala podlago za razli~no dru`boslovno znanje in splo{no razgledanost - oboje bom v `ivljenju lahko dopolnjevala v katero koli `eleno smer. Kljub temu da mi je {tudijska smer ugajala, pa sem prvi dve leti pre`ivela za kupom obvezne {tudijske literature. V tretjem letniku sem se odlo~ila za smer tr`no komuniciranje, ki mi je dala dodatno znanje iz ekonomije in marketinga. Zdaj se je za~el dejavnej{i in bolj prakti~en {tudij. Delali smo seminarske in raziskovalne naloge pri razli~nih predmetih. Med poletnimi po~itnicami sem nabirala izku{nje v uredni{tvu Ljubljanskega Dnevnika, najprej na obmo~ju Ljubljane, kasneje pa kot dopisnica za obmo~je Grosupljega in Ivan~ne Gorice. Zdaj soustvarjam informativni program na lokalni radijski postaji Zeleni val.

Kon~ujem redni {tudij novinarstva, rada bi hitro diplomirala in se zaposlila. Prav tako pa si `elim {tudij {e dve leti podalj{ati in si spopolniti znanje komunikologije, predvsem tr`nega komuniciranja.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96390y.htm