* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Petra An§lovar

1290 GROSUPLJE, Pod gozdom 5/10
Telefon: (061) 761 273

Fakulteta za dru§bene vede v Ljubljani, novinarstvo-tr§no komuniciranje

ætudij bom predvidoma konŸala junija 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju marketinga (interni, eksterni marketing, odnosi z javnostmi), izobra§evanja (pouŸevanje v srednjih ali osnovnih çolah), oglaçevanja (oglaçevalske agencije), novinarstva.
Vse razrede grosupeljske osnovne çole sem brez truda konŸala z odliŸnim uspehom. Ker mi je çlo uŸenje lahko, sem imela veliko Ÿasa za druge dejavnosti, ki so me veselile. Mama me je na mojo §eljo vpisala v glasbeno çolo, vendar sem po çtirih letih uŸenja klavirja izgubila voljo in se izpisala. Vsako leto sem sodelovala na tekmovanjih iz znanja matematike, slovenskega jezika, angleçŸine, najraje pa v Veseli çoli. Ker sem rada brala, sem vseh osem let tekmovala tudi za bralno znaŸko. Obiskovanje interesnih dejavnosti je bilo obvezno, izbrala pa sem si vsakiŸ kaj novega - enkrat raŸunalniçtvo, drugiŸ novinarski kro§ek, naslednjiŸ literarni kro§ek in tako naprej. Lepo sem risala, zato so moje male umetnine velikokrat visele na razstavah, kot del skupine pa sem sodelovala na likovnem nateŸaju Slovenskih §eleznic, takrat çe Jugoslovanskih.

Z izbiro srednje çole se nisem pretirano obremenjevala, morala sem le uspeçno opraviti sprejemne izpite in tako pristala na Srednji pedagoçki çoli v Ljubljani (zdaj Gimnazija Ledina), na smeri dru§boslovje. Dru§boslovje mi je bilo §e od zaŸetka zelo pri srcu, saj sem se morala pri naravoslovnih predmetih veliko bolj truditi. Pedagoçka usmeritev pa mi je tudi zelo ustrezala. æolanje na srednji çoli je hitro minilo. V drugem letniku sem naredila osnovni teŸaj strojepisja, mama pa je zbrala toliko denarja, da sem v tretjem letniku lahko odçla na enomeseŸno spopolnjevanje nemçkega jezika na Dunaj. V tem svetovljanskem mestu sem spopolnila predvsem svojo samozavest in angleçŸino, vendar pa sem tudi zakljuŸni test nemçŸine dobro opravila.

Konec çolanja na srednji çoli se je naglo bli§al, jaz pa sem vsak dan bolj negotovo zrla v prihodnost. Nisem vedela, kaj si §elim poŸeti v nadaljnjem §ivljenju. Vleklo me je v pedagoçki poklic in v delo z otroki, zato sem se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, na pedagoçki smeri nemçkega in angleçkega jezika, ter na Pedagoçko fakulteto, smer socialna pedagogika. Na soçolkino prigovarjanje sem se udele§ila tudi sprejemnih izpitov na Fakulteti za dru§bene vede in jih uspeçno opravila. Lahko bi rekla, da sem na to fakulteto priçla po nakluŸju, zdaj pa si ne morem zamiçljati, da bi bila lahko na kaki drugi smeri. Tako fakulteta za dru§bene vede kot smer novinarstvo sta mi dala podlago za razliŸno dru§boslovno znanje in sploçno razgledanost - oboje bom v §ivljenju lahko dopolnjevala v katero koli §eleno smer. Kljub temu da mi je çtudijska smer ugajala, pa sem prvi dve leti pre§ivela za kupom obvezne çtudijske literature. V tretjem letniku sem se odloŸila za smer tr§no komuniciranje, ki mi je dala dodatno znanje iz ekonomije in marketinga. Zdaj se je zaŸel dejavnejçi in bolj praktiŸen çtudij. Delali smo seminarske in raziskovalne naloge pri razliŸnih predmetih. Med poletnimi poŸitnicami sem nabirala izkuçnje v uredniçtvu Ljubljanskega Dnevnika, najprej na obmoŸju Ljubljane, kasneje pa kot dopisnica za obmoŸje Grosupljega in IvanŸne Gorice. Zdaj soustvarjam informativni program na lokalni radijski postaji Zeleni val.

KonŸujem redni çtudij novinarstva, rada bi hitro diplomirala in se zaposlila. Prav tako pa si §elim çtudij çe dve leti podaljçati in si spopolniti znanje komunikologije, predvsem tr§nega komuniciranja.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96390y.htm