* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Petra Anžlovar

1290 GROSUPLJE, Pod gozdom 5/10
Telefon: (061) 761 273

Fakulteta za družbene vede v Ljubljani, novinarstvo-tržno komuniciranje

Študij bom predvidoma končala junija 1997. Delati si želim predvsem na področju marketinga (interni, eksterni marketing, odnosi z javnostmi), izobraževanja (poučevanje v srednjih ali osnovnih šolah), oglaševanja (oglaševalske agencije), novinarstva.
Vse razrede grosupeljske osnovne šole sem brez truda končala z odličnim uspehom. Ker mi je šlo učenje lahko, sem imela veliko časa za druge dejavnosti, ki so me veselile. Mama me je na mojo željo vpisala v glasbeno šolo, vendar sem po štirih letih učenja klavirja izgubila voljo in se izpisala. Vsako leto sem sodelovala na tekmovanjih iz znanja matematike, slovenskega jezika, angleščine, najraje pa v Veseli šoli. Ker sem rada brala, sem vseh osem let tekmovala tudi za bralno značko. Obiskovanje interesnih dejavnosti je bilo obvezno, izbrala pa sem si vsakič kaj novega - enkrat računalništvo, drugič novinarski krožek, naslednjič literarni krožek in tako naprej. Lepo sem risala, zato so moje male umetnine velikokrat visele na razstavah, kot del skupine pa sem sodelovala na likovnem natečaju Slovenskih železnic, takrat še Jugoslovanskih.

Z izbiro srednje šole se nisem pretirano obremenjevala, morala sem le uspešno opraviti sprejemne izpite in tako pristala na Srednji pedagoški šoli v Ljubljani (zdaj Gimnazija Ledina), na smeri družboslovje. Družboslovje mi je bilo že od začetka zelo pri srcu, saj sem se morala pri naravoslovnih predmetih veliko bolj truditi. Pedagoška usmeritev pa mi je tudi zelo ustrezala. Šolanje na srednji šoli je hitro minilo. V drugem letniku sem naredila osnovni tečaj strojepisja, mama pa je zbrala toliko denarja, da sem v tretjem letniku lahko odšla na enomesečno spopolnjevanje nemškega jezika na Dunaj. V tem svetovljanskem mestu sem spopolnila predvsem svojo samozavest in angleščino, vendar pa sem tudi zaključni test nemščine dobro opravila.

Konec šolanja na srednji šoli se je naglo bližal, jaz pa sem vsak dan bolj negotovo zrla v prihodnost. Nisem vedela, kaj si želim početi v nadaljnjem življenju. Vleklo me je v pedagoški poklic in v delo z otroki, zato sem se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, na pedagoški smeri nemškega in angleškega jezika, ter na Pedagoško fakulteto, smer socialna pedagogika. Na sošolkino prigovarjanje sem se udeležila tudi sprejemnih izpitov na Fakulteti za družbene vede in jih uspešno opravila. Lahko bi rekla, da sem na to fakulteto prišla po naklučju, zdaj pa si ne morem zamišljati, da bi bila lahko na kaki drugi smeri. Tako fakulteta za družbene vede kot smer novinarstvo sta mi dala podlago za različno družboslovno znanje in splošno razgledanost - oboje bom v življenju lahko dopolnjevala v katero koli želeno smer. Kljub temu da mi je študijska smer ugajala, pa sem prvi dve leti preživela za kupom obvezne študijske literature. V tretjem letniku sem se odločila za smer tržno komuniciranje, ki mi je dala dodatno znanje iz ekonomije in marketinga. Zdaj se je začel dejavnejši in bolj praktičen študij. Delali smo seminarske in raziskovalne naloge pri različnih predmetih. Med poletnimi počitnicami sem nabirala izkušnje v uredništvu Ljubljanskega Dnevnika, najprej na območju Ljubljane, kasneje pa kot dopisnica za območje Grosupljega in Ivančne Gorice. Zdaj soustvarjam informativni program na lokalni radijski postaji Zeleni val.

Končujem redni študij novinarstva, rada bi hitro diplomirala in se zaposlila. Prav tako pa si želim študij še dve leti podaljšati in si spopolniti znanje komunikologije, predvsem tržnega komuniciranja.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96390y.htm