* ZRSZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *


Ur{ka Hole{ek

1420 TRBOVLJE, Ker{i~eva cesta 10
Telefon: (0601) 23 853

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, arhitektura

[tudij bom predvidoma kon~ala decembra 1996. Delati si `elim predvsem v projektiranju arhitekture.


Med osnovno{olskim in srednje{olskim izobra`evanjem (smer naravoslovno-matemati~na tehnologija) v doma~em kraju, Trbovljah, sem se ukvarjala {e s {tevilnimi drugimi dejavnostmi - od glasbene {ole, tam sem pet let igrala violino, prek mladinskega pevskega zbora, {ahovskega mladinskega kluba do Godbenega orkestra Trbovlje (priu~ila sem se igranja na mali boben). V vse to sem vlagala svoj prosti ~as in trud in se po njih udele`evala razli~nih tekmovanj, gostovanj in nastopov. Dejavna sem bila tudi v {oli; spoznavala sem politiko vodenja razrednih in {olskih skupnosti in uporabnost {olskega u~enja v te`avnej{ih preskusnih tekmovanjih, kot so Vesela {ola, tekmovanja za Vegova priznanja, posebni preskusi iz glasbe in zgodovine. Gojila sem tudi razli~ne {porte; med temi naj omenim namizni tenis in {portni ples. Po kon~ani srednji {oli sem vpisala {tudij arhitekture v Ljubljani in uspe{no opravila prvi preskus - sprejemne izpite.

Po prvih te`avah pridobivanja spretnosti za arhitekturno delo sem si v drugem letniku izbrala mentorja prof. Janeza Ko`elja in z zbiranjem znanja o kompleksnosti arhitekture, okrepljenimi s strokovnimi ekskurzijami, predavaji in konzultacijami opravila seminarske projektne naloge za drugi letnik (pokrita tr`nica v Ljubljani, lokacija Vodnikov trg) in tretji ter ~etrti letnik (urbanisti~na zasnova stanovanjske soseske z javnim programom, lokacija spodnje Poljane ter stanovanjski blok - dupleks oz. tripleks stanovanja z zasebnimi biroji, arhitektura kompleksnosti). Pod njegovim mentorstvom sem se udele`ila tudi nate~aja za kapelo v Ko~evskem Rogu; tam sem se prek sakralne arhitekture zavedela pomena simbolike arhitekturnega prostora in njene sporo~ilnosti.

Zaradi zavedanja napredka tehnike in s tem tudi spremembe samega na~ina dela in predstavitve arhitekturne risbe se izpopolnjujem v ra~unalni{kih programih Autodeska. Pri Arhinovi, d.o.o., sem opravila za~etni in nadaljevalni te~aj Autocada 12 in Acadbaua, delam tudi v 3D Studiu. Pri delu z ra~unalnikom mi pride prav slepo tipkanje. Srednje{olsko znanje angle{kega in nem{kega jezika sem med {tudijem dopolnjevala na potovanjih po tujini, prek strokovne literatute in jezikovnih vadnic. Junija 1995 sem v soavtorstvu izdala knjigo z naslovom Umetnost vzhodnja{ke ljubezni in spolnosti, in sicer za uravnote`eno - zdravo `ivljenje in dobro po~utje ter ustvarjalnost na vseh podro~jih ~lovekovega `ivljenja in dela ({port, mened`ment idr.).

Znanje in filozofija Daljnega vzhoda sem raziskovala tudi na arhitekturnem podro~ju, in sicer japonske tradicionalne arhitekture kot ~rpali{~a minimalizma nekaterih velikih in sodobnih arhitektov.

Trenutno pod mentorstvom prof. Petra Gabrijel~i~a re{ujem nate~ajni projekt za Gospodarsko zbornico Slovenije, izidi tega bodo znani septembra 1996. Ta projekt nameravam zagovarjati tudi kot diplomsko nalogo.

Ker sem {ele na stopnji razvoja zbiranja informacij o arhitekturni stroki, si predvsem `elim prijetnega kolektiva in ubranega timskega dela, pri katerem bi namenjali posebno pozornost estetiki arhitekturne sporo~ilnosti ter njene realne note v razmerju do razvoja ~asa in prostora glede na njeno funkcijo v univerzalnem planu. Kasneje si nameravam {e dodatno okrepiti znanje in spretnosti na podro~ju sodobnega marketinga, mened`menta in tr`nih nalo`b v gradbeni{tvu.


* ZRSZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *


Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96387y.htm