* ZRSZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *


Urçka Holeçek

1420 TRBOVLJE, KerçiŸeva cesta 10
Telefon: (0601) 23 853

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, arhitektura

ætudij bom predvidoma konŸala decembra 1996. Delati si §elim predvsem v projektiranju arhitekture.


Med osnovnoçolskim in srednjeçolskim izobra§evanjem (smer naravoslovno-matematiŸna tehnologija) v domaŸem kraju, Trbovljah, sem se ukvarjala çe s çtevilnimi drugimi dejavnostmi - od glasbene çole, tam sem pet let igrala violino, prek mladinskega pevskega zbora, çahovskega mladinskega kluba do Godbenega orkestra Trbovlje (priuŸila sem se igranja na mali boben). V vse to sem vlagala svoj prosti Ÿas in trud in se po njih udele§evala razliŸnih tekmovanj, gostovanj in nastopov. Dejavna sem bila tudi v çoli; spoznavala sem politiko vodenja razrednih in çolskih skupnosti in uporabnost çolskega uŸenja v te§avnejçih preskusnih tekmovanjih, kot so Vesela çola, tekmovanja za Vegova priznanja, posebni preskusi iz glasbe in zgodovine. Gojila sem tudi razliŸne çporte; med temi naj omenim namizni tenis in çportni ples. Po konŸani srednji çoli sem vpisala çtudij arhitekture v Ljubljani in uspeçno opravila prvi preskus - sprejemne izpite.

Po prvih te§avah pridobivanja spretnosti za arhitekturno delo sem si v drugem letniku izbrala mentorja prof. Janeza Ko§elja in z zbiranjem znanja o kompleksnosti arhitekture, okrepljenimi s strokovnimi ekskurzijami, predavaji in konzultacijami opravila seminarske projektne naloge za drugi letnik (pokrita tr§nica v Ljubljani, lokacija Vodnikov trg) in tretji ter Ÿetrti letnik (urbanistiŸna zasnova stanovanjske soseske z javnim programom, lokacija spodnje Poljane ter stanovanjski blok - dupleks oz. tripleks stanovanja z zasebnimi biroji, arhitektura kompleksnosti). Pod njegovim mentorstvom sem se udele§ila tudi nateŸaja za kapelo v KoŸevskem Rogu; tam sem se prek sakralne arhitekture zavedela pomena simbolike arhitekturnega prostora in njene sporoŸilnosti.

Zaradi zavedanja napredka tehnike in s tem tudi spremembe samega naŸina dela in predstavitve arhitekturne risbe se izpopolnjujem v raŸunalniçkih programih Autodeska. Pri Arhinovi, d.o.o., sem opravila zaŸetni in nadaljevalni teŸaj Autocada 12 in Acadbaua, delam tudi v 3D Studiu. Pri delu z raŸunalnikom mi pride prav slepo tipkanje. Srednjeçolsko znanje angleçkega in nemçkega jezika sem med çtudijem dopolnjevala na potovanjih po tujini, prek strokovne literatute in jezikovnih vadnic. Junija 1995 sem v soavtorstvu izdala knjigo z naslovom Umetnost vzhodnjaçke ljubezni in spolnosti, in sicer za uravnote§eno - zdravo §ivljenje in dobro poŸutje ter ustvarjalnost na vseh podroŸjih Ÿlovekovega §ivljenja in dela (çport, mened§ment idr.).

Znanje in filozofija Daljnega vzhoda sem raziskovala tudi na arhitekturnem podroŸju, in sicer japonske tradicionalne arhitekture kot ŸrpaliçŸa minimalizma nekaterih velikih in sodobnih arhitektov.

Trenutno pod mentorstvom prof. Petra GabrijelŸiŸa reçujem nateŸajni projekt za Gospodarsko zbornico Slovenije, izidi tega bodo znani septembra 1996. Ta projekt nameravam zagovarjati tudi kot diplomsko nalogo.

Ker sem çele na stopnji razvoja zbiranja informacij o arhitekturni stroki, si predvsem §elim prijetnega kolektiva in ubranega timskega dela, pri katerem bi namenjali posebno pozornost estetiki arhitekturne sporoŸilnosti ter njene realne note v razmerju do razvoja Ÿasa in prostora glede na njeno funkcijo v univerzalnem planu. Kasneje si nameravam çe dodatno okrepiti znanje in spretnosti na podroŸju sodobnega marketinga, mened§menta in tr§nih nalo§b v gradbeniçtvu.


* ZRSZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *


Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z963878.htm