* ZRSZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *


Urška Holešek

1420 TRBOVLJE, Keršičeva cesta 10
Telefon: (0601) 23 853

Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, arhitektura

Študij bom predvidoma končala decembra 1996. Delati si želim predvsem v projektiranju arhitekture.


Med osnovnošolskim in srednješolskim izobraževanjem (smer naravoslovno-matematična tehnologija) v domačem kraju, Trbovljah, sem se ukvarjala še s številnimi drugimi dejavnostmi - od glasbene šole, tam sem pet let igrala violino, prek mladinskega pevskega zbora, šahovskega mladinskega kluba do Godbenega orkestra Trbovlje (priučila sem se igranja na mali boben). V vse to sem vlagala svoj prosti čas in trud in se po njih udeleževala različnih tekmovanj, gostovanj in nastopov. Dejavna sem bila tudi v šoli; spoznavala sem politiko vodenja razrednih in šolskih skupnosti in uporabnost šolskega učenja v težavnejših preskusnih tekmovanjih, kot so Vesela šola, tekmovanja za Vegova priznanja, posebni preskusi iz glasbe in zgodovine. Gojila sem tudi različne športe; med temi naj omenim namizni tenis in športni ples. Po končani srednji šoli sem vpisala študij arhitekture v Ljubljani in uspešno opravila prvi preskus - sprejemne izpite.

Po prvih težavah pridobivanja spretnosti za arhitekturno delo sem si v drugem letniku izbrala mentorja prof. Janeza Koželja in z zbiranjem znanja o kompleksnosti arhitekture, okrepljenimi s strokovnimi ekskurzijami, predavaji in konzultacijami opravila seminarske projektne naloge za drugi letnik (pokrita tržnica v Ljubljani, lokacija Vodnikov trg) in tretji ter četrti letnik (urbanistična zasnova stanovanjske soseske z javnim programom, lokacija spodnje Poljane ter stanovanjski blok - dupleks oz. tripleks stanovanja z zasebnimi biroji, arhitektura kompleksnosti). Pod njegovim mentorstvom sem se udeležila tudi natečaja za kapelo v Kočevskem Rogu; tam sem se prek sakralne arhitekture zavedela pomena simbolike arhitekturnega prostora in njene sporočilnosti.

Zaradi zavedanja napredka tehnike in s tem tudi spremembe samega načina dela in predstavitve arhitekturne risbe se izpopolnjujem v računalniških programih Autodeska. Pri Arhinovi, d.o.o., sem opravila začetni in nadaljevalni tečaj Autocada 12 in Acadbaua, delam tudi v 3D Studiu. Pri delu z računalnikom mi pride prav slepo tipkanje. Srednješolsko znanje angleškega in nemškega jezika sem med študijem dopolnjevala na potovanjih po tujini, prek strokovne literatute in jezikovnih vadnic. Junija 1995 sem v soavtorstvu izdala knjigo z naslovom Umetnost vzhodnjaške ljubezni in spolnosti, in sicer za uravnoteženo - zdravo življenje in dobro počutje ter ustvarjalnost na vseh področjih človekovega življenja in dela (šport, menedžment idr.).

Znanje in filozofija Daljnega vzhoda sem raziskovala tudi na arhitekturnem področju, in sicer japonske tradicionalne arhitekture kot črpališča minimalizma nekaterih velikih in sodobnih arhitektov.

Trenutno pod mentorstvom prof. Petra Gabrijelčiča rešujem natečajni projekt za Gospodarsko zbornico Slovenije, izidi tega bodo znani septembra 1996. Ta projekt nameravam zagovarjati tudi kot diplomsko nalogo.

Ker sem šele na stopnji razvoja zbiranja informacij o arhitekturni stroki, si predvsem želim prijetnega kolektiva in ubranega timskega dela, pri katerem bi namenjali posebno pozornost estetiki arhitekturne sporočilnosti ter njene realne note v razmerju do razvoja časa in prostora glede na njeno funkcijo v univerzalnem planu. Kasneje si nameravam še dodatno okrepiti znanje in spretnosti na področju sodobnega marketinga, menedžmenta in tržnih naložb v gradbeništvu.


* ZRSZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *


Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z963871.htm