* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Melita Prezelj

5282 CERKNO, Ravne 8
Telefon: (065) 79 777

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za matematiko in mehaniko, pedago{ka smer

[tudij bom predvidoma kon~ala julija 1997. Delati si `elim predvsem v pou~evanju matematike v gimnaziji oz. srednji {oli, ~e bi bila mo`nost tudi na zavodu za {olstvo.
Po kon~ani osnovni {oli, ki sem jo obiskovala v Cerknem in jo vsa leta izdelovala z odli~nim uspehom, se je moje {olanje nadaljevalo v gimnaziji Jurija Vege v Idriji; tudi tam sem bila vsa {tiri leta odli~na, in zato na koncu opro{~ena zaklju~nega izpita.

V osnovno in v srednjo {olo sem se vozila, in to mi je vsak dan vzelo precej ~asa, zlasti ko sem se vozila v srednjo {olo v Idrijo. Zaradi slabih prometnih zvez sem bila tako prikraj{ana za veliko dejavnosti, predvsem popoldanske, ki bi se jih bila sicer z veseljem udele`evala. Za nekaj stvari pa sem vseeno na{la ~as in prilo`nost. Poleg tega da sem obiskovala razne kro`ke, sem `e v osnovni {oli uspe{no sodelovala na {olskih, ob~inskih in tedanjih republi{kih tekmovanjih v znanju matematike - nabrala sem si kar precej Vegovih priznanj - na republi{kih tekmovanjih iz sloven{~ine; na tekmovanjih iz Vesele {ole, v {estem razredu pa sem osvojila tudi srebrno plaketo na jugoslovanskem grafi~nem bienalu. Vsako leto sem sodelovala pri izdelavi raziskovalnih nalog iz zgodovine, s katerimi smo na republi{kih tekmovanjih vedno posegali po zlatih priznanjih. Tudi v srednji {oli sem sodelovala na {olskih in republi{kih tekmovanjih v znanju matematike in angle{~ine. Zadnje leto pa sem naredila raziskovalno nalogo o ustreznosti {olskega pohi{tva, ki je prinesla zelo zanimive izide.

Ko sem se odlo~ala za nadaljnji {tudij, sta bili odlo~ilni dve stvari: veselje do matematike in do dela z ljudmi, predvsem z mladimi. Tako sem za~ela {tudirati matematiko - pedago{ko smer, in letos kon~ujem ~etrti letnik. [tudij mi je poleg temeljitega znanja matematike dal tudi precej znanja fizike in nekaj znanja ra~unalni{tva.

Izku{nje za svoj prihodnji poklic sem si pravzaprav nabirala `e od osnovne {ole, ko sem pomagala so{olcem, ki so imeli te`ave z matematiko in z drugimi predmeti, pa potem v srednji {oli, ko sem imela nekak{en "dopolnilni pouk" prav tako za so{olce, ki jim je matematika delala preglavice. Med {tudijem prilo`nostno in{truiram osnovno{olsko in srednje{olsko fiziko in matematiko, lani pa sem prek U~no-izobra`evalnega centra Stamat v Ljubljani za nekaj mesecev prevzela dopolnilni pouk na eni izmed ljubljanskih osnovnih {ol.

^eprav pri {tudiju matematike pravzaprav ne ostane veliko ~asa za druge dejavnosti, sem vseeno na{la ~as za kak{no potovanje po Evropi in Afriki, in tako ohranila znanje angle{kega in nem{kega jezika, ki sem ga pridobila v osnovni in srednji {oli. Prav v {tudentskih letih pa me je `elja po razumevanju sebe in drugih pripeljala do dru{tva "Joga v vsakdanjem `ivljenju". Z jogo sem se kmalu za~ela resneje ukvarjati, marsikateri konec tedna in med po~itnicami pa sem se v vseh teh letih udele`evala seminarjev (in se jih {e zmeraj), ki jih organizira omenjeno dru{tvo, katerega ~lanica sem tri leta. Sama vodim za~etne treninge joge v Cerknem; ko bom kon~ala {tudij matematike, bi rada ~imprej opravila tudi izpite za u~iteljico joge v vsakdanjem `ivljenju.

Matematiko bi najraje u~ila na gimnaziji, blizu svojega rojstnega kraja ali pa v Ljubljani.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96384y.htm