* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Melita Prezelj

5282 CERKNO, Ravne 8
Telefon: (065) 79 777

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za matematiko in mehaniko, pedagoçka smer

ætudij bom predvidoma konŸala julija 1997. Delati si §elim predvsem v pouŸevanju matematike v gimnaziji oz. srednji çoli, Ÿe bi bila mo§nost tudi na zavodu za çolstvo.
Po konŸani osnovni çoli, ki sem jo obiskovala v Cerknem in jo vsa leta izdelovala z odliŸnim uspehom, se je moje çolanje nadaljevalo v gimnaziji Jurija Vege v Idriji; tudi tam sem bila vsa çtiri leta odliŸna, in zato na koncu oproçŸena zakljuŸnega izpita.

V osnovno in v srednjo çolo sem se vozila, in to mi je vsak dan vzelo precej Ÿasa, zlasti ko sem se vozila v srednjo çolo v Idrijo. Zaradi slabih prometnih zvez sem bila tako prikrajçana za veliko dejavnosti, predvsem popoldanske, ki bi se jih bila sicer z veseljem udele§evala. Za nekaj stvari pa sem vseeno naçla Ÿas in prilo§nost. Poleg tega da sem obiskovala razne kro§ke, sem §e v osnovni çoli uspeçno sodelovala na çolskih, obŸinskih in tedanjih republiçkih tekmovanjih v znanju matematike - nabrala sem si kar precej Vegovih priznanj - na republiçkih tekmovanjih iz slovençŸine; na tekmovanjih iz Vesele çole, v çestem razredu pa sem osvojila tudi srebrno plaketo na jugoslovanskem grafiŸnem bienalu. Vsako leto sem sodelovala pri izdelavi raziskovalnih nalog iz zgodovine, s katerimi smo na republiçkih tekmovanjih vedno posegali po zlatih priznanjih. Tudi v srednji çoli sem sodelovala na çolskih in republiçkih tekmovanjih v znanju matematike in angleçŸine. Zadnje leto pa sem naredila raziskovalno nalogo o ustreznosti çolskega pohiçtva, ki je prinesla zelo zanimive izide.

Ko sem se odloŸala za nadaljnji çtudij, sta bili odloŸilni dve stvari: veselje do matematike in do dela z ljudmi, predvsem z mladimi. Tako sem zaŸela çtudirati matematiko - pedagoçko smer, in letos konŸujem Ÿetrti letnik. ætudij mi je poleg temeljitega znanja matematike dal tudi precej znanja fizike in nekaj znanja raŸunalniçtva.

Izkuçnje za svoj prihodnji poklic sem si pravzaprav nabirala §e od osnovne çole, ko sem pomagala soçolcem, ki so imeli te§ave z matematiko in z drugimi predmeti, pa potem v srednji çoli, ko sem imela nekakçen "dopolnilni pouk" prav tako za soçolce, ki jim je matematika delala preglavice. Med çtudijem prilo§nostno inçtruiram osnovnoçolsko in srednjeçolsko fiziko in matematiko, lani pa sem prek UŸno-izobra§evalnega centra Stamat v Ljubljani za nekaj mesecev prevzela dopolnilni pouk na eni izmed ljubljanskih osnovnih çol.

¬eprav pri çtudiju matematike pravzaprav ne ostane veliko Ÿasa za druge dejavnosti, sem vseeno naçla Ÿas za kakçno potovanje po Evropi in Afriki, in tako ohranila znanje angleçkega in nemçkega jezika, ki sem ga pridobila v osnovni in srednji çoli. Prav v çtudentskih letih pa me je §elja po razumevanju sebe in drugih pripeljala do druçtva "Joga v vsakdanjem §ivljenju". Z jogo sem se kmalu zaŸela resneje ukvarjati, marsikateri konec tedna in med poŸitnicami pa sem se v vseh teh letih udele§evala seminarjev (in se jih çe zmeraj), ki jih organizira omenjeno druçtvo, katerega Ÿlanica sem tri leta. Sama vodim zaŸetne treninge joge v Cerknem; ko bom konŸala çtudij matematike, bi rada Ÿimprej opravila tudi izpite za uŸiteljico joge v vsakdanjem §ivljenju.

Matematiko bi najraje uŸila na gimnaziji, blizu svojega rojstnega kraja ali pa v Ljubljani.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96384y.htm