* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Melita Prezelj

5282 CERKNO, Ravne 8
Telefon: (065) 79 777

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani - Oddelek za matematiko in mehaniko, pedagoška smer

Študij bom predvidoma končala julija 1997. Delati si želim predvsem v poučevanju matematike v gimnaziji oz. srednji šoli, če bi bila možnost tudi na zavodu za šolstvo.
Po končani osnovni šoli, ki sem jo obiskovala v Cerknem in jo vsa leta izdelovala z odličnim uspehom, se je moje šolanje nadaljevalo v gimnaziji Jurija Vege v Idriji; tudi tam sem bila vsa štiri leta odlična, in zato na koncu oproščena zaključnega izpita.

V osnovno in v srednjo šolo sem se vozila, in to mi je vsak dan vzelo precej časa, zlasti ko sem se vozila v srednjo šolo v Idrijo. Zaradi slabih prometnih zvez sem bila tako prikrajšana za veliko dejavnosti, predvsem popoldanske, ki bi se jih bila sicer z veseljem udeleževala. Za nekaj stvari pa sem vseeno našla čas in priložnost. Poleg tega da sem obiskovala razne krožke, sem že v osnovni šoli uspešno sodelovala na šolskih, občinskih in tedanjih republiških tekmovanjih v znanju matematike - nabrala sem si kar precej Vegovih priznanj - na republiških tekmovanjih iz slovenščine; na tekmovanjih iz Vesele šole, v šestem razredu pa sem osvojila tudi srebrno plaketo na jugoslovanskem grafičnem bienalu. Vsako leto sem sodelovala pri izdelavi raziskovalnih nalog iz zgodovine, s katerimi smo na republiških tekmovanjih vedno posegali po zlatih priznanjih. Tudi v srednji šoli sem sodelovala na šolskih in republiških tekmovanjih v znanju matematike in angleščine. Zadnje leto pa sem naredila raziskovalno nalogo o ustreznosti šolskega pohištva, ki je prinesla zelo zanimive izide.

Ko sem se odločala za nadaljnji študij, sta bili odločilni dve stvari: veselje do matematike in do dela z ljudmi, predvsem z mladimi. Tako sem začela študirati matematiko - pedagoško smer, in letos končujem četrti letnik. Študij mi je poleg temeljitega znanja matematike dal tudi precej znanja fizike in nekaj znanja računalništva.

Izkušnje za svoj prihodnji poklic sem si pravzaprav nabirala že od osnovne šole, ko sem pomagala sošolcem, ki so imeli težave z matematiko in z drugimi predmeti, pa potem v srednji šoli, ko sem imela nekakšen "dopolnilni pouk" prav tako za sošolce, ki jim je matematika delala preglavice. Med študijem priložnostno inštruiram osnovnošolsko in srednješolsko fiziko in matematiko, lani pa sem prek Učno-izobraževalnega centra Stamat v Ljubljani za nekaj mesecev prevzela dopolnilni pouk na eni izmed ljubljanskih osnovnih šol.

Čeprav pri študiju matematike pravzaprav ne ostane veliko časa za druge dejavnosti, sem vseeno našla čas za kakšno potovanje po Evropi in Afriki, in tako ohranila znanje angleškega in nemškega jezika, ki sem ga pridobila v osnovni in srednji šoli. Prav v študentskih letih pa me je želja po razumevanju sebe in drugih pripeljala do društva "Joga v vsakdanjem življenju". Z jogo sem se kmalu začela resneje ukvarjati, marsikateri konec tedna in med počitnicami pa sem se v vseh teh letih udeleževala seminarjev (in se jih še zmeraj), ki jih organizira omenjeno društvo, katerega članica sem tri leta. Sama vodim začetne treninge joge v Cerknem; ko bom končala študij matematike, bi rada čimprej opravila tudi izpite za učiteljico joge v vsakdanjem življenju.

Matematiko bi najraje učila na gimnaziji, blizu svojega rojstnega kraja ali pa v Ljubljani.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96384y.htm