* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Tatjana Strojan

1294 VI[NJA GORA, Grintovec 29
Telefon: (061) 778 193

Pravna fakulteta v Ljubljani, civilnopravna, kazenskopravna smer

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1997. Delati si `elim predvsem na civilnem ali kazenskem podro~ju - predvsem z mladostniki.
Osnovno {olo sem obiskovala v Vi{nji Gori. Vsa leta sem izdelovala z odli~nim uspehom. Udele`evala sem se tudi raznih tekmovanj. Leta 1987 smo bili ekipni republi{ki prvaki v tekmovanju klubov OZN, leto kasneje pa smo dosegli tretje mesto.

Po kon~ani osnovni {oli sem se vpisala na dru`boslovno {olo v Ivan~ni Gorici. Tudi to sem kon~ala z odli~nim uspehom, zato mi ni bilo treba opravljati zaklju~nega izpita. Leta 1992 sem z raziskovalno nalogo o Janezu Ciglerju sodelovala na nate~aju in predstavitvi na Pedago{ki fakulteti v Ljubljani. @e v srednji {oli sem za~ela delati kot prostovoljka na Centru za socialno delo v Grosupljem. Sre~evala sem se z vedenjsko motenimi mladostniki. Ukvarjati sem se za~ela tudi s kulturo v doma~em kraju, vodila sem otro{ko skupino, ki je nastopala na prireditvah s plesi in igricami.

Leta 1992 sem se vpisala na fakulteto. Sprejemne izpite sem uspe{no opravila na Pedago{ki fakulteti, smer socialna pedagogika, in na Pravni fakulteti. Z mislijo, da bom mladostnikom lahko bolje pomagala s pravno izobrazbo, sem se vpisala na pravo. Vendar pa sem zdaj, ko kon~ujem, ugotovila, da samo pravo verjetno ne bo zado{~alo za moj cilj, zato se bom letos oktobra, ko bom absolventka, sku{ala vzporedno vpisati {e na socialno pedagogiko, da spoznam stvari {e iz drugega zornega kota.

V ~etrtem letniku smo se morali odlo~ati med ve~ smermi {tudija. Izbrala sem civilno smer, ki je v bistvu najsplo{nej{a in najuporabnej{a. Ker pa sem hotela raz{iriti obzorje in se bolj poglobiti tudi v kazenske primere, sem vpisala {e dodatne predmete iz kazenske smeri. Upam, da mi bo to koristilo pri delu, ki ga `elim opravljati. Vsa {tudijska leta sem sodelovala s Centrom za socialno delo, sodelovanje se je raz{irilo tudi na organizacijo razli~nih taborov, delavnic in sre~anj. [e zmeraj vodim skupino otrok v Vi{nji gori. Lahko re~em, da je to `e prava gledali{ka skupina, saj imamo vsako leto premiero kak{ne igre, na prireditvah ob razli~nih prilo`nostih pa nastopamo z raznimi to~kami. Od leta 1994 sem predsednica kulturnega dru{tva v Vi{nji Gori. @e nekaj let sodelujem tudi z Zvezo dru{tev za cerebralno paralizo iz Ljubljane. Udele`ujem se njihovih taborov (predvsem kulturnih) in tam posku{am pomagati invalidom pri usposabljanju za `ivljenje.

Imam pa `e kar nekaj drugih delovnih izku{enj, ne samo kot prostovoljka. Ves ~as delam pri dru`inskem podjetju in se tako u~im vodenja knjig in poslovnega sporazumevanja.

Zadnje leto se u~im ra~unalni{tvo, predvsem v delovnem okolju Windows, prihodnje leto pa si nameravam utrditi znanje jezikov ( franco{~ine, nem{~ine in angle{~ine ).

Po kon~anem {tudiju prava bi rada opravila pripravni{tvo na sodi{~u in naredila pravosodni izpit, potem pa bi najraje delala z mladostniki - jih zastopala na sodi{~u, se ukvarjala z urejanjem dru`inskih in socialnih razmer, z vpra{anji mladostni{kega prestopni{tva... V ta namen sem se pripravljena dodatno izobra`evati.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96382y.htm